ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ VIRAL

Οι 5 μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία. Και η ιστορία τους...

MakThes Team24 Οκτωβρίου 2022

H ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη με πολλές σπουδαίες ιστορίες, αλλά δυστυχώς μερικές από αυτές είναι ψέματα που δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους της εκάστοτε εποχής.

Δε θα πιστεύατε πόσα πράγματα είναι απλά ψέματα, ειδικά όταν πρόκειται για πρώιμες ιστορικές εφευρέσεις όπου προσπάθησαν τότε να εξηγήσουν τη δημιουργία τους με επιφανειακές οντότητες ενώ στην πραγματικότητα ήταν ψέματα. 

Το History of Yesterday συγκέντρωσε τα πέντε πιο ενδιαφέροντα ψέματα που έχουν κάνει σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες πολύ διάσημες και το έργο τους εκτιμάται σε όλο τον κόσμο. Κακώς.

1. Το παρθενικό έργο τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου

Ο Μιχαήλ Άγγελος είναι γνωστός ως ένας από τους πιο δημοφιλείς γλύπτες όλων των εποχών χάρη στην εκπληκτική του προσοχή στη λεπτομέρεια που είναι χαρακτηριστικό των έργων του.

Το ταλέντο του έγινε αντιληπτό από μικρή ηλικία, ενώ λέγεται ότι έκανε το πρώτο του γλυπτό σε ηλικία 16 ετών.

Πολλά από τα πρώτα του έργα από την παιδική του ηλικία είτε χάθηκαν είτε καταστράφηκαν από τον ίδιο. Ένα από τα λιγότερο δημοφιλή γλυπτά που τον έκαναν διάσημο ήταν ο «Γονατισμένος Άγγελος» από την Κιβωτό του Αγίου Δομίνικου που ολοκληρώθηκε το 1495 όταν ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν μόλις 21 ετών. Τότε, δεν τον εκτιμούσαν για το ταλέντο του, έτσι κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να αγοράσει τα γλυπτά του.

Αποφάσισε να διαφημίσει το γλυπτό του ως εκατοντάδων ετών που προφανώς δεν ήταν φτιαγμένο από τον ίδιο. Ένας καρδινάλιος ονόματι Raffaele Riario ήταν συλλέκτης αρχαιοτήτων και όταν άκουσε για αυτό το κομμάτι πουλήθηκε αμέσως.

Το γλυπτό πουλήθηκε για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά μετά από κριτική ενός ειδικού, η απάτη του Μιχαήλ Άγγελου ανακαλύφθηκε. Ωστόσο, ο καρδινάλιος ήταν τόσο ευχαριστημένος με την ποιότητα του γλυπτού που δεν ζήτησε ποτέ τα χρήματα πίσω. Μάλιστα, επαίνεσε τον Μιχαήλ Άγγελο για το έργο του, κάνοντάς τον αρκετά διάσημο σε όλη την Ιταλία.


2. Η αλήθεια για το Κοινό της Σιών

Τα λεγόμενα μυστήρια που κατείχε και φυλούσε καλά κρυμμένα το Κοινό της Σιών, είναι τα πιο απομυθοποιημένα ψέματα του 20ου αιώνα από διάφορους δημοσιογράφους και ιστορικούς σε όλο τον κόσμο. 

Κάποιοι εξακολουθούν να επιλέγουν να τα πιστεύουν ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις. Για όσους δεν ξέρουν, το Κοινό της Σιών ήταν μία μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1956 από τον Πιέρ Πλαντάρντ (φωτ.) και προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα νεο-ιπποτικό τάγμα. Ο Οργανισμός διαλύθηκε την ίδια χρονιά, ωστόσο πολλοί λένε ότι αυτό έγινε για να καλύψει την ύπαρξή του και να χαθεί στα σκοτάδια. Κι αυτό ενισχύει το θρύλο του.


Η ιδέα πίσω από την ομάδα ήταν να προστατεύσει τα μυστικά του κόσμου, που περνούσαν από γενιά σε γενιά από τους απογόνους του Ιησού.

Είναι εκπληκτικό πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για αυτήν την απάτη που υποστηρίζουν πραγματικά αυτό το ψέμα και αναφέρουν ότι έχει συνδέσεις με τους κώδικες του Ντα Βίντσι. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το «The Holy Blood and the Holy Grail» των Michael Baigent, Richard Leigh και Henry Lincoln που εκδόθηκε το 1986. 

Αυτή η απάτη είναι και πολύ περίπλοκη και πολύ καλά σχεδιασμένη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η οργάνωση διαλύθηκε επίσης από τον Πιέρ Πλαντάρντ ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική δήλωση λέγοντας ότι η οργάνωσή του ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Όσοι υποστήριξαν την ιδεολογία του εξακολουθούν να πιστεύουν μέχρι σήμερα ότι αυτό έγινε για να κρύψει την πραγματική ταυτότητα και ύπαρξη της οργάνωσης.

Βέβαια, ο πραγματικός λόγος που ο Πιέρ Πλαντάρντ τα έκανε όλα αυτά ήταν για να αποκτήσει δύναμη και πλούτο. 

Η ιστορία με το Κοινό της Σιών θεωρείται η μεγαλύτερη απάτη στη γαλλική ιστορία καθώς έκανε ακόμη και πολλούς ισχυρούς πολιτικούς να το πιστέψουν. Ακριβώς εκεί έγκειται και η ευφυία του Πλαντάρντ, ο οποίος ήθελε να κερδίσει την υποστήριξη των Γάλλων πολιτικών για να αποκτήσει πλούτο, δύναμη και φήμη.


3. Ο Μηχανικός Τούρκος ή αλλιώς ο Αυτόματος Σκακιστής 

Κατά τον 18ο αιώνα, το σκάκι βρισκόταν στα... ντουζένια του. 

Μέχρι εκείνο τον αιώνα, το σκάκι παιζόταν κυρίως από ανώτερες κοινωνικές τάξεις, αλλά καθώς οι άνθρωποι γίνονταν πιο μορφωμένοι, έγινε δημοφιλές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Υπήρχαν χιλιάδες σκακιστικά πρωταθλήματα και σπουδαίοι παίκτες που διψούσαν για νέες προκλήσεις. Ένας εφευρέτης ονόματι Wolfgang von Kempelen είδε μια ευκαιρία και δημιούργησε τον Μηχανικό Τούρκο που τότε διαφημιζόταν ως ο πρώτος υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη (αν και δεν χρησιμοποιούσαν αυτήν την ορολογία) που μπορούσε να παίξει σκάκι σε πολύ υψηλό επίπεδο δυσκολίας. 

Η εφεύρεση ήταν ένα τεράστιο κουτί γεμάτο με «μηχανισμούς» που θα υπολόγιζαν τα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε κίνηση και θα έκαναν την καλύτερη δυνατή κίνηση. Σε αυτό το κουτί ήταν προσαρτημένο ένα animatronic μηχανικό σώμα που έμοιαζε με Τούρκο της εποχής (εξ ου και το όνομα). 

Όταν παρουσιάστηκε δημόσια το 1769, έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο και πολλοί διάσημοι σκακιστές ήθελαν να του πάνε κόντρα για να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Ο μύθος που δημιουργήθηκε πωλήθηκε σαν... ζεστό ψωμί στο κοινό, χωρίς κανείς να αμφισβητεί πώς πραγματικά λειτουργεί τόσο καλά. 

Η αλήθεια πίσω από την απάτη είναι αρκετά απλή και οι περισσότεροι μπορεί να την έχετε μαντέψει από την εικόνα.Το μηχάνημα ελεγχόταν στην πραγματικότητα από έναν σκακιστή και καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν έπαιρνε θέση. 

Στην πραγματικότητα, υπήρχαν πολλοί σπουδαίοι παίκτες πίσω από τη συσκευή-απάτη, που έλεγχαν τη μηχανή, όπως ο Johann Allgaier, ο Aaron Alexandre, ο William Lewis, ο Jacques Mouret και ο William Schlumberger. 

Ο Μηχανικός Τούρκος περιόδευσε σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια κερδίζοντας σχεδόν όλους τους αντιπάλους του. Αντίπαλοί του, μάλιστα, ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος που έχασαν από τον παίκτη μέσα στον... Τούρκο. Όταν ο Kempelen πέθανε το 1804, το μηχάνημα δημοπρατήθηκε και αγοράστηκε από τον Johann Nepomuk Maezel, ο οποίος αποκάλυψε το μυστικό του.

4.  Οι Νεράιδες του Κόττινγκλεϊ

Αυτό το μυστήριο είναι λιγότερο γνωστό στον κόσμο, αλλά έγινε αρκετά διάσημο στις αρχές του 20ου αιώνα

Δύο κορίτσια με το όνομα Elsie Wright Frances Griffiths από το Κόττινγκλεϊ της Αγγλίας έβγαλαν φωτογραφίες σε ένα δάσος με πραγματικές νεράιδες. Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν το 1917 και ο κόσμος τρελάθηκε, παρότι στην πραγματικότητα έμοιαζαν αρκετά επεξεργασμένες για την εποχή. Καθώς οι άνθρωποι ήταν ακόμα αρκετά αφελείς όταν επρόκειτο για την επεξεργασία φωτογραφιών, ο περισσότερος κόσμος το πίστευε. 


Οι άνθρωποι όμως, τότε δεν γνώριζαν το photoshop και πολλοί το πίστεψαν, αλλά όταν τα κορίτσια είπαν να δείξουν στο κοινό τις νεράιδες δεν μπορούσαν να τις βρουν πια, τι έκπληξη! 

Μετά από πολλά χρόνια μυστηρίου και διαφορετικές επιφανειακές συνωμοσίες, οι δύο γυναίκες παραδέχτηκαν το 1981 ότι οι φωτογραφίες είχαν όντως υποστεί επεξεργασία. Οι νεράιδες στην πραγματικότητα κόπηκαν από ένα παιδικό βιβλίο και κολλήθηκαν με κόλλα στις πραγματικές φωτογραφίες.

5. O Mάρκο Πόλο στην Κίνα  

Ο Μάρκο Πόλο θεωρείται ένας από τους καλύτερους εξερευνητές στην ιστορία καθώς βρήκε τον δρόμο του μεταξιού το 1275 και ταξίδεψε σε πολλά άγνωστα μέρη σε όλο τον κόσμο. 

Ωστόσο, στην τεράστια εξερευνητική του καριέρα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και πράγματα που απλά δεν φαίνεται να έχουν νόημα σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα κείμενα. Στο βιβλίο του με τίτλο The Million, που δημοσιεύθηκε το 1300, μιλάει για τα ταξίδια του 24.000 χιλιομέτρων γύρω από την Ασία και εκεί υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν φαίνονται σωστά για την εποχή, σαν να μην επισκέφτηκε ποτέ αυτά τα μέρη και απλώς εφηύρε ιστορίες βασισμένες σε αληθοφανή γεγονότα.


Ένα πρόσφατο βιβλίο από την ιστορικό Frances Wood με τίτλο «Did Marco Polo Go To China?», η συγγραφέας αναλύει τα κενά μέσα στο βιβλίο του Marco και το συγκρίνει με άλλη λογοτεχνία που γράφτηκε σε παρόμοια χρονική στιγμή. 

Αυτές οι αστοχίες την οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο Μάρκο Πόλο ταξίδεψε μόνο στη Μαύρη Θάλασσα όπου συνάντησε κάποιον άλλο που είχε ήδη ανακαλύψει την Κίνα και δεν πήγε ποτέ στην Κίνα ο ίδιος. Έγραψε όλα όσα του είπαν για την Κίνα από όποιον την ανακάλυψε πρώτος και δημιούργησε μερικές από τις δικές του ιστορίες για να κάνει το βιβλίο πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό στους αναγνώστες. 

Με δεδομένη την αξιοπιστία της Wood, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Μάρκο Πόλο είπε ψέματα ότι ταξίδεψε στην Κίνα και ότι απλώς έγραψε το βιβλίο για να βγάλει χρήματα από αυτό. 


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.