ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι «άλλοι» καθάρισαν τη ντροπή της Δήλου (φωτ.)

MakThes Team12 Σεπτεμβρίου 2021

Γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, η Δήλος, ένας τόπος μυθικός που κατοικήθηκε πριν την αυγή του πολιτισμού, κατόπιν αναπτύχθηκαν πρωτοκυκλαδικές κοινωνίες και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε κορυφαίο θρησκευτικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της κλασικής αρχαιότητας.

Ιερό νησί που με τα απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος του προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη, αλλά παρόλα αυτά, στον βυθό της Δήλου, βρέθηκε πάνω από ένας τόνος απορρίμματα, τα οποία αφαίρεσε μία οργάνωση με τη συνδρομή δυτών, στο πλαίσιο της συμβολικής περιβαλλοντικής αποστολής #KeepDelosBlue.

Στον βυθό της θάλασσας που άλλοτε έπλεαν τα καράβια της Αθηναϊκής Συμμαχίας, καθώς στο νησί κάποτε φυλασσόταν το θησαυροφυλάκιό της, βρέθηκαν από καπέλα, πλαστικές σακούλες και γυαλιά, μέχρι αλιευτικός εξοπλισμός, καρέκλες, ταμπέλες, μπουκάλια, λάστιχα, σίδερα και μάσκες. Και αυτά ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που έβγαλε η ομάδα των ελεύθερων δυτών από τον βυθό του νησιού, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.


Την ίδια ώρα, η παιδική ομάδα Μυκόνου της οργάνωσης που πραγματοποίησε τη δράση, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-12 ετών και η Green Team ενός φαρμακευτικού ομίλου, που υποστήριξε τις δράσεις, πραγματοποίησαν παράκτιο καθαρισμό αφαιρώντας πλήθος απορριμμάτων.

«Το Ιερό Νησί της Δήλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση από όλους ήταν τόσο μεγάλη και ουσιαστική. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού και ο όγκος και η ποικιλία των απορριμμάτων που συλλέξαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδρύτρια της οργάνωσης που υλοποίησε τη δράση, Κατερίνα Τοπούζογλου.

«Στο ιερό νησί της Δήλου χτυπάει η καρδιά της ιστορίας της Ελλάδας. Θεωρούμε χρέος μας να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Γι΄ αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση της All for Blue για τον υποβρύχιο καθαρισμό», δήλωσε ο έμπειρος προπονητής των ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης Δημήτρης Κούμουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Η δράση υποστηρίχθηκε από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων αλλά και από το λιμενικό σώμα, μέλη του οποίου πήραν μέρος ενεργά στον παράκτιο καθαρισμό, ενώ προηγήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από την Μαρία Μουτσίου και την Αμαρυλλίδα Γρυπάρη.

Από την πλευρά της φαρμακευτικής εταιρείας, η φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος του Global Compact Network Hellas και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ Ιουλία Τσέτη- η οποία συμμετείχε επίσης στην περιβαλλοντική ενέργεια- υπογράμμισε: «Είναι χρέος όλων μας, επιχειρήσεων και πολιτών, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το οικοσύστημά μας».

«Καταφέραμε να καθαρίσουμε το νησί και να βγάλουμε πολλά σκουπίδια. Χαίρομαι για αυτό, όμως ελπίζω οι επισκέπτες, την επόμενη φορά, να προσέξουν και να σεβαστούν περισσότερο το χώρο», δήλωσε με χαμόγελο η δεκάχρονη Αγγελίνα Δημολίτσα, που συμμετείχε στον παράκτιο καθαρισμό.

Το σύνολο των απορριμμάτων καταγράφηκαν σε παγκόσμια βάση δεδομένων ενώ ο καθαρισμός έγινε, όπως πάντα, με εξοπλισμό πολλαπλών χρήσεων αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.