ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι... ατζέντες Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Βαγγέλης Στολάκης02 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί να μας χωρίζει ένας χρόνος ακριβώς από την στιγμή που θα στηθούν κάλπες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με τα κόμματα και τα επιτελεία τους να δίνουν έμφαση στις εθνικές εκλογές που θα προηγηθούν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ξεκίνησαν οι ζυμώσεις, οι επαφές και οι συναντήσεις. Επίσημα ο φάκελος «Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023» στην Κουμουνδούρου θα ανοίξει εντός των επομένων ημερών, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ και στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην 86η ΔΕΘ και μένει να φανεί εάν εντέλει στο δρόμο προς τις κάλπες θα συνεχίσουν μέχρι τέλους χωρίς... χρίσματα, όπως έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να κινηθούν.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου

Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι προτεραιότητα του κόμματος, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως οι αρμόδιες επιτροπές και πολιτικοί υπεύθυνοι για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έπιασαν δουλειά. Απεναντίας μάλιστα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις, συναντήσεις και συζητήσεις και επίσημα το θέμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 θα ανοίξει στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα το επόμενο Σαββατοκύριακο και στην οποία θα καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει το κόμμα αναφορικά με το ποιοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι περιφερειάρχες σε δήμους και στις περιφέρειες της χώρας.

Το μοντέλο των κομματικών υποψηφιοτήτων με χρίσματα από την Κουμουνδούρου που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες δύο εκλογικές διαδικασίες της αυτοδιοίκησης δεν... περπάτησε. Αντίθετα, πολλά κορυφαία στελέχη κάνουν λόγο για «αποτυχία» αφού οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μικρές για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. Προκειμένου να μην υπάρξει... επανάληψη του σκηνικού το 2023 γίνονται σκέψεις να υποστηριχτούν σχήματα και επικεφαλής που θα αναδειχτούν από τις τοπικές κοινωνίες, θα έχουν αναφορά στην κεντροαριστερά και η εκλογή τους θα επιφέρει πολιτική αλλαγή στους δήμους που στην πλειονότητά τους είναι βαμμένοι «μπλε» στον σχετικό εκλογικό χάρτη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΜτΚ» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 86η ΔΕΘ έθεσε τους δύο κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η στρατηγική και θα καθοριστούν οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Ο τέως πρωθυπουργός είπε πως η στάση του κόμματος θα καθοριστεί αρχικά από «την ανάγκη να υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις» και κατά δεύτερον από «την ανάγκη και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, να υπάρξει μία ουσιαστική πολιτική αλλαγή». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναφέρουν κορυφαίες κομματικές πηγές θα επιδιώξει να ριχτεί στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με στρατηγική δεύτερου γύρου, δηλαδή αναζήτησης υποψηφίων και σχημάτων που μπορούν να φτάσουν στην δεύτερη Κυριακή και να κερδίσουν τις εκλογές, ενώ θα επιδιωχτούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς και μεγάλους δήμους δεν αποκλείονται όπως λένε οι ίδιες πηγές και «ονόματα εκπλήξεις». Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα από τη στιγμή που θα ανοίξει επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή η όποια συζήτηση επιδιώκεται μέχρι τα Χριστούγεννα να υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα, προτάσεις ή έστω βολιδοσκοπήσεις. Την επόμενη Τετάρτη το θέμα θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η «γραμμή» που θα προταθεί να ακολουθηθεί, ενώ την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με την αρμόδια επιτροπή για τους ΟΤΑ (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κ. Νοτοπούλου, Κ. Κνήτου), ενώ παρόντες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι υπεύθυνοι είναι αποφασισμένοι να «τρέξουν» τη διαδικασία από νωρίς, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια παράλληλη σχεδόν στρατηγική και εκστρατεία με φόντο τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Συζητείται πάντως και το ενδεχόμενο να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου βουλευτή, δημάρχου και περιφερειάρχη χωρίς αυτό να σημαίνει πως στη μάχη των δήμων και των Περιφερειών δεν θα «πέσουν» κεντρικά πρόσωπα που λίγους μήνες πριν ήταν υποψήφιοι βουλευτές. Αυτό όμως θα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχει ανοίξει στα αρμόδια κομματικά όργανα, ούτε όμως και σε επίπεδο ηγεσίας κάποια συζήτηση για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο κομματικός μηχανισμός σύσσωμα ανεβάζουν στροφές για τις εθνικές εκλογές και μάλιστα την πρώτη Κυριακή, αυτή της απλής αναλογικής, όπου το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του. Ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις κάλπες του Οκτωβρίου 2023 συζητείται σε «πηγαδάκια» ανεπίσημα ή πιο... επίσημα σε επίπεδο Ολομελειών των τοπικών «πράσινων» οργανώσεων, όπως έγινε πρόσφατα σε εκείνη της Καλαμαριάς, αποφεύγοντας ωστόσο... χειρουργικά να μπουν σε ονόματα, καθώς όλοι οι κομματικοί παράγοντες, και κυρίως οι εξ Αθηνών γνωρίζουν πως το κλείσιμο του ματιού σε κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα, ειδικά σε περιοχές όπου ήδη ανακοινωθεί περισσοτέρων της μιας υποψηφιότητας που να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα και θα σημάνει... εμφύλιο με σίγουρες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Πολύ πρόσφατα, σε σχετική ερώτηση που έγινε στον αρχηγό του κόμματος στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την 86η ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Καταρχάς έχω πει δημοσίως, και πριν εκλεγώ πρόεδρος και μετά, ότι διαφωνώ με τα χρίσματα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκομματικοποιηθεί. Και τι εννοώ πως: Όχι να μη συμμετέχουν ενεργά προς Θεού, αλλά στη μορφή επιρροής από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ένα κόμμα από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί να επιβάλλει πρόσωπα αυτοδιοικητικά στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει αυτές να πρωταγωνιστήσουν στην επιλογή τους» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το επόμενο διάστημα, στα μέσα Οκτωβρίου, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει τους γραμματείς τον Τομέων του κόμματος, κατ’ επέκταση και του Τομέα Αυτοδιοίκησης και τότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των Νομαρχιακών Επιτροπών στη χώρα, των δημοτικών οργανώσεων και των κεντρικών της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ» «πράσινος» κορυφαίος παράγοντας «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επισήμως. Πρώτα θα οριστεί υπεύθυνος και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι ζυμώσεις και οι όποιες βολιδοσκοπήσεις». Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει δηλώσει πως προτεραιότητά του είναι να μην δοθούν χρίσματα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι απόλυτο. Για παράδειγμα στις Περιφέρειες της χώρας δεν αποκλείεται να προκριθούν οι υποψηφιότητες κορυφαίων κομματικών στελεχών, πρώην υπουργών ή πρώην βουλευτών που προηγουμένως θα δώσουν την μάχη των εθνικών εκλογών. Οι περιφερειακές εκλογές άλλωστε, όπως εξηγούσε στην «ΜτΚ» το ίδιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχουν και πολιτικούς συμβολισμούς σε σχέση με τις υποψηφιότητες στους δήμους. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως είναι οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων κ.ά., όπου επίσης δεν αποκλείεται να δοθούν «πράσινες» στηρίξεις, με την προϋπόθεση βέβαια να μην ηχήσουν τύμπανα εμφυλίου πολέμου.


Το ΚΚΕ

Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Περισσός θα επιμείνει στην τακτική ανακοίνωσης στηρίξεων και χρισμάτων σε καθαρά κομματικά ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης αναμένεται να στελεχωθούν από κομματικά στελέχη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ ενώ επικεφαλής αυτών και υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα τοποθετηθούν κομματικά στελέχη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.