ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και το παρασκήνιο του «μίνι» ανασχηματισμού

Βαγγέλης Στολάκης07 Σεπτεμβρίου 2020

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας βρέθηκε στα βαφτίσια του γιου του στενού του συνεργάτη και αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη στους κήπους της Βίλας Αλλατίνη, εκεί όπου στεγάζεται εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παρόντες, μεταξύ άλλων, συνεργάτες του στο δήμο αλλά και εκπρόσωποι φορέων της πόλης που τον ρωτούσαν για τις επικείμενες αλλαγές που επρόκειτο να κάνει. Ο ίδιος ήταν «σφίγγα». Όπως «σφίγγα» ήταν και στους δημοσιογράφους που επιχείρησαν να πάρουν μία λέξη του ακόμα και ανήμερα της ανακοίνωσης του νέου σχήματος της διοίκησης, όταν παρουσίαζε σε… απευθείας σύνδεση τη νέα τεχνολογία και τα «έξυπνα» ασανσέρ που απέκτησε το δημαρχείο της πόλης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Ζέρβας, όπως μαθαίνουμε κατέληξε στις τελικές αποφάσεις του πριν ανακοινώσει τις βελτιωτικές κινήσεις του σχήματος της διοίκησής του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και ενώ βρισκόταν στη Χαλκιδική. Έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με τους αντιδημάρχους του αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, όλο το προηγούμενο διάστημα έγραφε και έσβηνε ονόματα. Όταν κατέληξε στους ανθρώπους και αφού αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του κάθε αντιδημάρχου πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τους παλιούς και νέους αντιδημάρχους του, για να τους ενημερώσει. 

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του ανατράπηκαν κατά κάποιο τρόπο, καθώς όπως μαθαίνουμε είχε αποφασίσει πως θα απομακρύνει συγκεκριμένα άτομα από τα πόστα τους, ωστόσο προφανώς δεν θέλησε να «σπάσει αυγά» και να αποκτήσει πρόβλημα στη διοίκηση του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου, δεδομένου ότι η παράταξή του εξέλεξε μόλις επτά δημοτικούς συμβούλους (λιγότερους από ό,τι είχε εκλέξει η δεύτερη παράταξη) και ο ίδιος κατάφερε να διοικήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τον πρώτο χρόνο ερχόμενος σε συμφωνία με επικεφαλής παρατάξεων αλλά και με μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, που στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν για να συνεργαστούν μαζί του. Τελικά ο κ. Ζέρβας βάδισε στα χνάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη -με τον οποίο άλλωστε διατηρεί καλή σχέση- και δεν προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό, αλλά έκανε διορθωτικές κινήσεις, όπως και ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι προσθήκες και οι αναβαθμίσεις

Οι όποιες προσωπικές διαφωνίες και κόντρες είχε με συγκεκριμένους αντιδημάρχους του, στους οποίους είχε διαμηνύσει το καλοκαίρι μέσω… κύκλων του πως θα βρεθούν εκτός σχήματος διοίκησης, λύθηκαν. Η ανακοίνωση τελικά έγινε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Στο σχήμα εντάχθηκαν ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος των ΚΑΠΗ (που εξελέγη με την παράταξη του Γιώργου Ορφανού) Στέλιος Λιακόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά και η Μαρία Καραγιάννη που ορίστηκε αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, αντικαθιστώντας την Στεφανία Τανιμανίδου στον τομέα του Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, ο κ. Ζέρβας επανέφερε την καταργηθείσα πέρσι αντιδημαρχία Τουρισμού, θεωρώντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στο κομμάτι του τουρισμού της πόλης είναι μεγάλες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από ένα πολιτικό στέλεχος και όχι μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους. Την ίδια ώρα, αναβάθμισε τον Γιώργο Αβαρλή προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του τον τομέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής και δημιούργησε αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού, ορίζοντας ως επικεφαλής και πολιτική προϊστάμενη την κ. Τανιμανίδου. Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που σχολιάζουν πως η επαναφορά της αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι μία παραδοχή του λάθους του κ. Ζέρβα να την καταργήσει. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες του δημάρχου «οι τελικές αποφάσεις δείχνουν πως ο κ. Ζέρβας είναι ικανοποιημένος από τον πρώτο χρόνο της διοίκησής του». Συνολικά, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ένα σχήμα που αποτελείται από 11 αντιδημάρχους (έναντι των 9 που είχε πριν) αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος. Από αυτούς οι: Γιώργος Αβαρλής, Μαρία Καραγιάννη και Στέλιος Λιακόπουλος είναι άμισθοι αντιδήμαρχοι.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι 4 εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης του δήμου. Πιο συγκεκριμένα διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους οι κ.κ. Δημήτρης Δαγκλής και Βασίλης Μωυσίδης και προστέθηκαν η Ναταλία Βαρσάμη για δράσεις που αφορούν τον Αστικό Σχεδιασμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Σχολικής Στέγης αλλά και ο Κώστας Ιακώβου για δράσεις που αφορούν την εποπτεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ιακώβου οι πληροφορίες πριν τις τελικές ανακοινώσεις ανέφεραν πως επρόκειτο να αναλάβει κάποια αντιδημαρχία.

Μία παραίτηση και μία ανεξαρτητοποίηση

Ο ανασχηματισμός Ζέρβα έφερε αναστάτωση και στις άλλες παρατάξεις του κεντρικού δήμου. Κι αυτό γιατί η Μαρία Αρβανιτίδου, η οποία είναι μέλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου, έστειλε επιστολή παραίτησης στον κ. Ζέρβα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι της επιστολής προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου στην οποία την «ευχαρίστησε» για τις υπηρεσίες, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή του να μην την αξιοποιήσει εκ νέου. «Το ζήσαμε κι αυτό! ‘Παραιτήθηκε’, αφότου της έγινε γνωστή η απόφαση ότι απαλλάσσεται των καθηκόντων της» σχολίασαν κύκλοι της διοίκησης του δήμου.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης ο δημοτικός σύμβουλος, Στέφανος Γωγάκος ανακοίνωσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα αξιοποιηθεί από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Ο χορός της συναλλαγής καλά κρατεί... Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους θητείας, στην τακτική των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, επιστράτευσε και την ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Στέφανου Γωγάκου. Τα πυροτεχνήματα όμως δεν είναι πάντα εντυπωσιακά, διαρκούν λίγο και ενίοτε είναι επικίνδυνα. Για εμάς οι πολιτικές συνεργασίες πρέπει να είναι προϊόν προγραμματικής σύγκλισης και όχι συναλλαγής και ακολουθούμε την πολιτική της ανάδειξης και επίλυσης των προβλημάτων των συμπολιτών μας» σχολίασε από την πλευρά του, ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

«Χειρότερος κι από τον δήθεν ανασχηματισμό Μητσοτάκη ήταν ο αυτός στο δήμο Θεσσαλονίκης»δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. «Όπως είχαμε επισημάνει οι αναγκαίες αλλαγές στο διοικητικό σχήμα, που δεν τα πηγαίνει καλά, θα σκόνταβαν στην έλλειψη προσώπων και πολιτικών. Σήμερα έπεσε και το προσωπείο της διαπαραταξιακής συνεργασίας που δήθεν επιδιώκει ο δήμαρχος. Ο ανασχηματισμός συνίσταται στη δημιουργία δυο νέων επιπλέον αντιδημαρχιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παλιοί και νέοι μιλούν στη «ΜτΚ»

Οι έντεκα αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης μίλησαν στη «ΜτΚ» για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κ. Ζέρβα στο πρόσωπό τους και ιεραρχούν τους στόχους τους για τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται πως η πρώτη εκτελεστική επιτροπή του δήμου συνεδρίαση την Τρίτη και είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Αβαρλή «στόχος της διοίκησης και της αντιδημαρχίας είναι να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτός είναι ο πρώτιστος σκοπός μου. Παράλληλα, προχωράμε στην αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, την οποία αξιοποιούμε για παράδειγμα για τη δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με κάθε φορέα, υπηρεσία και άτομο που νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση σε μία συγκεκριμένη περιοχή και παράλληλα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αρμονική συνύπαρξη» λέει ο κ. Αβαρλής.

Όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης «η επιβεβαίωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο πρόσωπό μου είναι μία επικύρωση της προσωπικής προσπάθειας που καταβάλλω. Συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και τον ίδιο ρυθμό προσπαθώντας να ανεβάσουμε τόσο την υπηρεσία όσο και την πόλη στα μάτια του κόσμου» δηλώνει ο κ. Ζεϊμπέκης.

«H εμπιστοσύνη του δημάρχου στον πολύ καίριο τομέα της αντιδημαρχίας Οικονομικών, για δεύτερη χρόνια, με γεμίζει δύναμη, κουράγιο και ευθύνη. Παραμένω σταθερά προσανατολισμένος στη μάχη των προβλημάτων της καθημερινότητας για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στόχος μου είναι η παροχή λύσεων οικονομικής υποστήριξης και ανακούφισης σε νοικοκυριά και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ειδικά φέτος με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Η καλύτερη αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας αποτελεί στόχο της αντιδημαρχίας Οικονομικών. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και διευρύνουμε τις συνεργασίες με διεθνείς φορείς που αναβαθμίζουν τις επιδεξιότητες των νέων και προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης στην πόλη και τους συμπολίτες μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο που μου εμπιστεύθηκε αυτό τον σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της Διαδημοτικής Συνεργασίας και του Απόδημου Ελληνισμού. Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον απόδημο ελληνισμό, εξάλλου εδώ βρίσκεται και η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Στεφανία Τανιμανίδου

Και συνεχίζει: «Μέσα από αυτόν τον τομέα θέλουμε ως διοίκηση να προχωρήσουμε σε μία νέα προσέγγιση αυτού του ιδιαίτερου αδιάσπαστου μέρους του συνόλου του ελληνισμού, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δώσει δείγματα ουσίας και ενδιαφέροντος για την πατρίδα μας, με σκοπό να ανοίξουμε νέους δρόμους επικοινωνίας με τον ομογενειακό ελληνισμό, γνωρίζοντας τη σημασία που έχει μία αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με αυτό το σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι η διαδημοτική συνεργασία μέσα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δίνει δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη με όλους της δήμους της περιοχής της, να προωθήσει θέματα όπως αυτά προβλέπονται στις διαδημοτικές συνεργασίες. Δεν υπάρχουν σύνορα και συρματοπλέγματα ανάμεσα στους δήμους και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Βάζουμε προτεραιότητες, ώστε να γίνουν πράγματα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την πατρίδα μας» καταλήγει η κ. Τανιμανίδου.

Για «τιμητική εμπιστοσύνη» κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης. «Δυστυχώς, ο κορονοϊός δεν μας άφησε να ολοκληρώσουμε όλα όσα θέλαμε αυτόν τον πρώτο χρόνο της διοίκησης. Το επόμενο τρίμηνο είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε υπογραφές για να ξεκινήσουν άμεσα ακόμα πέντε σημαντικά έργα για την πόλη μας» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο κ. Κυριζίδης.

«Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης μιλάμε συνέχεια. Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις αποδεικνύεται ότι ουδέποτε υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη μεταξύ μας συνεργασία. Κάνουμε τα μέγιστα προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα η πόλη» λέει από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης. «Τα έργα που κάναμε στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για τους δημότες. Όσοι συμμετέχουμε στο σχήμα διοίκησης έχουμε έναν κοινό στόχο: Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

«Η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του δημάρχου και για το επόμενο έτος της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί για εμένα σημαντική αναγνώριση της δουλειάς που έγινε στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο της Παιδείας» ισχυρίζεται η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου. «Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης πάρθηκαν πρωτοβουλίες, εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, φροντίσαμε την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε τα μέλη της να είναι ασφαλή εντός των σχολικών διδακτηρίων. Παράλληλα με πρωτοβουλίες μας ξεκινήσαμε συνεργασίες με πανεπιστήμια και φορείς, οι οποίες θα αναπτυχθούν και φέτος στο βαθμό που αυτό θα γίνει εφικτό, βάση των συνθηκών που θα υπάρξουν» λέει η κ. Ακριτίδου. Και συμπληρώνει: «Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε όλα εκείνα τα προγράμματα που θα δώσουν στους κατοίκους της πόλης μας την ευκαιρία για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τη Δια Βίου Μάθηση. Άλλωστε πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, απαιτείται πέρα από τον σχεδιασμό η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στα νέα κάθε φορά δεδομένα, που αναπτύσσονται» καταλήγει η κ. Ακριτίδου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Πέτρο Λεκάκη «συνεχίζουμε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα την κοινή προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο. Με σχέσεις εμπιστοσύνης προκειμένου να πάμε τη Θεσσαλονίκη, εκεί που της αξίζει» λέει ο κ. Λεκάκης.

«Τον προηγούμενο χρόνο δουλέψαμε με ουσία και όραμα. Με τιμάει η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του δημάρχου. Προσωπικά, έχω απόλυτη σύμπλευση μαζί του. Άλλωστε ζούμε στην ίδια πόλη, γνωρίζουμε τα προβλήματά της τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στόχος μου είναι με το τέλος της θητείας της διοίκησης να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη κοινωνικής πολιτικής» υποστηρίζει από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος.

Όπως λέει, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Στέλιος Λιακόπουλος επιδίωξή του είναι «να υπάρξει ανάπτυξη της κάθε κοινότητας. Όλες οι κοινότητες να έχουν καλοσυντηρημένους δρόμους, καθαρούς χώρους, περιοχές πρασίνου και πάρκα. Ψηλά στην ατζέντα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Επιδίωξή μου είναι να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των κοινοτήτων μεταξύ τους» καταλήγει ο κ. Λιακόπουλος.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη χαρακτηρίζει την επιλογή της από τον κ. Ζέρβα «μεγάλη τιμή». Αναφερόμενη στους στόχους της λέει πως «συνεχίζεται το πλάνο δράσης που είχε εκπονηθεί από την ίδια στη θέση της εντεταλμένης συμβούλου και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού. Τουρισμός και Πολιτισμός άλλωστε είναι δύο έννοιες συνυφασμένες. Ο Τουρισμός στηρίζεται στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Προτεραιότητά μας στον τομέα του Πολιτισμού είναι η επιτυχής διοργάνωση των 55ων Δημητρίων που θα γίνουν ψηφιακά» αναφέρει στην «ΜτΚ» η κ. Καραγιάννη.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.