ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι δήμαρχοι της χώρας δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και συζητούν για την επόμενη ημέρα της αυτοδιοίκησης

Βαγγέλης Στολάκης14 Οκτωβρίου 2021

Για τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και την επόμενη ημέρα της πανδημίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι αυτοδιοικητικοί στα χέρια τους και φυσικά τα προβλήματά τους συζητούν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 14-16 Οκτωβρίου 2021.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δεν έκρυψε την χαρά του για το γεγονός ότι το συνέδριο γίνεται δια ζώσης. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που όλοι οι δήμαρχοι της χώρας συναντιούνται από κοντά ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τρία χρόνια από το τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Θα δώσουμε το στίγμα μιας αυτοδιοίκησης που αλλάζει και μετασχηματίζεται. Θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο κάνουμε ως αυτοδιοίκηση ένα δυναμικό ξεκίνημα” σχολίασε.

“Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες” σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Κρήτης και έκανε ειδική αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως της εύχεται να βγει δυνατή από αυτή την περιπέτεια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στις μεγάλες όπως είπε “αλλαγές” που γίνονται.

Αναφέρθηκε στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα και ειδική αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την μετατροπή των πόλεων μας σε έξυπνες πόλεις.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή και ζήτησε συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό αυτό. “Για την ανακύκλωση είπε ότι παρά το ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε ως ο δήμος με την καλύτερη επίδοση στην ανακύκλωση στη χώρα αναγκάζεται να προμηθευτεί με ίδιους πόρους φορά μπλε κάδους, γιατί όπως είπε ο φορέας αδυνατεί εδώ και χρόνια να αγοράσει όπως οφείλει.

Για κυκλοφοριακό ανέφερε ότι “απέχουμε μακράν από τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το κυκλοφοριακό είναι ζήτημα αιχμής σε κάθε μεγαλούπολη του κόσμου. Και η πανδημία το επιβάρυνε πολύ περισσότερο”.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε για τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σχολίασε πως επιδίωξή του είναι να έρθουν περισσότερα κεφάλαια στην πόλη προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης. «Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι ούτε παροδικό, ούτε μεμονωμένο” σχολίασε και έκανε ειδική αναφορά στα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, Α' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και όταν υπάρχει η Πολιτεία που μπορεί να ακούσει και να νομοθετήσει, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα».



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.