ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι δήμοι… σερφάρουν και μετατρέπονται σε «έξυπνες» πόλεις

Φανή Σοβιτσλή06 Ιουλίου 2022

Μία νέα ευκαιρία για τη μετάβασή τους στον «ψηφιακό» κόσμο έχουν πλέον στη διάθεση τους οι δήμοι της χώρας, αφού στο εξής θα μπορούν να εφαρμόσουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θα διευκολύνουν χιλιάδες πολίτες στις καθημερινότητά τους, όπως το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (ΣΕΣ), έξυπνες στάσεις ΜΜΜ, σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ.

Ο δρόμος άνοιξε την Παρασκευή 1η Ιουλίου και τόσο οι δήμοι όσο και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμό 228 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 315 δήμους της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν για πρώτη φορά τόσα χρήματα για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Πρέπει οι δήμοι να δούμε ποιες εφαρμογές έχουμε πραγματικά ανάγκη για να μην πάνε τα χρήματα χαμένα» δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρόσκλησης στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η πρόσκληση επειδή «για πρώτη φορά συνέβη με το ΕΣΠΑ, αυτό που ζητούσαμε για τόσα πολλά χρόνια να γίνει. Μέχρι τώρα μαθαίναμε για τις προσκλήσεις, οι οποίες γίνονταν κυρίως μέσω των ΠΕΠ, την τελευταία ώρα και τρέχαμε ασθμαίνοντας να ετοιμάσουμε μελέτες. Λέγαμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και να είμαστε όχι μόνο ενήμεροι αλλά να συμμετέχουμε στην έκδοση των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ. Και αυτό ακριβώς έγινε τώρα».

Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέφτουν τόσα χρήματα στους δήμους για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ παράλληλα απηύθυνε παράκληση στους δήμους να μην αφήσουν την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στις οποίες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων κ.ά.

ΡΑΣΤΕΡ

Οι ψηφιακές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι δήμοι

Η δράση για τους 315 Δήμους χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000 ευρώ (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 ευρώ (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Επισημαίνεται ότι κάθε Δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη για τους 16 δήμους άνω των 100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα, λόγω της σημαντικής ψηφιακής υποδομής που έχουν ήδη αναπτύξει. Η χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, οι 38 δράσεις, ανάμεσα στις οποίες κάθε δήμος καλείται να επιλέξει εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, είναι οι εξής:

1. Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ).

2. Έξυπνες στάσεις ΜΜΜ.

3. Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα.

4. Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ.

5. Συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία.

6. Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων.

7. Διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης.

8. Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.

9. Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων.

10. Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων.

11. Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών.

12. Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων.

13. Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή.

14. Ψηφιακή Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.

15. Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κ.λπ.).

16. Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών.

17. Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών.

18. Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών.

19. Παροχή συστημάτων τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση.

20. Πολιτιστικές - Αθλητικές εκδηλώσεις - Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

21. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου.

22. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων (πόσιμου, ποταμών, λιμνών και θαλασσών σε βιομηχανικές εφαρμογές κ.λπ.).

23. Ψηφιοποίησης και σύστημα διαχείρισης φακέλων ΔΕΥΑ.

24. Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς , σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους.

25. Σύστημα έξυπνης άρδευσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.