Θέση για το νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση του νερού, πήρε η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Με ανακοίνωση της, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη χώρα μας, συμπίπτει με την αμφισβήτηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αφού με τις διατάξεις του νέου νόμου και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού και τις αλλαγές σε κάποιες διατάξεις, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος».
Η ΕΔΕΥΑ τονίζει επίσης, πως με το νομοσχέδιο «οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ύδατος υπάγονται πλέον στην εποπτεία, την ρύθμιση και τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)».
Σημειώνει επίσης, ότι «η ΡΑΕ, η οποία εξ ορισμού ρυθμίζει ανταγωνιστικό πεδίο και αγορά, και η οποία ΡΑΕ μάλιστα, όπως και ο πρόεδρος της και οι εργαζόμενοί της διατείνονται, είναι υποστελεχωμένη και άρα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το νέο αντικείμενο που της ανατίθεται».
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατέθεσε τις απόψεις της ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας και θεσμικός εκπρόσωπος 123 Δ.Ε.Υ.Α., τόσο στη διαβούλευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, όσο και στην ακρόαση φορέων στη Βουλή, αλλά και στο δημόσιο διάλογο με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου.
Παράλληλα τονίζεται, ότι σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου «χωρίς να εισακουσθεί, τόσο αυτή, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, οι εργαζόμενοι αλλά και οι κοινωνικοί, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου».
Επίσης, στην ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ παρουσιάζεται και η πρότασή της για την διαχείριση των υδατικών πόρων, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί η μελέτη που ανατέθηκε από την DG REGIO, και η οποία αποτύπωσε τα προβλήματα, τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνατότητες 35 Δ.Ε.Υ.Α., και αντί της Ρυθμιστικής Αρχής να αναβαθμισθεί η γενική γραμματεία Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη βελτίωση της λειτουργίας των παρόχων ύδατος».
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι η θεσμική αυτή εξέλιξη που αφορά το νομοσχέδιο «όχι απλώς δεν θα αποτελέσει παράγοντα και συντελεστή βελτίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλει χωρίς αμφιβολία στην αποδιοργάνωση του χώρου και την περαιτέρω αποδυνάμωση των παρόχων ύδρευσης και ιδίως των Δ.Ε.Υ.Α. που δεν έχουν ανάγκη από τον ασφυκτικό έλεγχο μιας Ρυθμιστικής Αρχής που παρακάμπτει το θεσμικό τους πλαίσιο, αλλά από ουσιαστική στήριξη και βοήθεια».
Παράλληλα, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης αναφέρεται και στην υποστελέχωση που υπάρχει στις ΔΕΥΑ, τονίζοντας πως «οι Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στην μισή Ελλάδα, αυτή την στιγμή καταρρέουν με κύρια ευθύνη της Πολιτείας».
«Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκε με τα πραγματικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α., αρκείται σ' έναν προσχηματικό διάλογο, ενώ δεν γνωρίζει την κατάσταση και την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την συζήτηση στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Η άγνοια αυτή, μόνο εγγύηση δεν αποτελεί για τη διόρθωση και εξάλειψη των παθογενειών που ισχυρίζεται συνεχώς ότι επιθυμεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι ο τομέας υδάτων είναι ζωτικής κοινωνικής, περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για τη χώρα μας και οι 126 Δ.Ε.Υ.Α., αν ενισχυθούν με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στα παραπάνω από 40 χρόνια της λειτουργίας τους, έχουν σοβαρές προοπτικές να ανταποκριθούν και να διαχειρισθούν τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική κρίση, η ψηφιακή οικονομία κ.ά..
«Για τον λόγο αυτό, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα συνεχίσει να συζητά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς και να προβάλλει και να υπερασπίζεται τις απόψεις της για τη διαχείριση των υδάτων της χώρας μας, η οποία, μόνο μέσα από δημόσιες πολιτικές μπορεί να είναι βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη», καταλήγει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.