ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη, ο οδικός χάρτης και τα… χαμόγελα

Βαγγέλης Στολάκης26 Δεκεμβρίου 2021

«Πολύφερνη νύφη» με δύο μνηστήρες, την Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει το Κίνημα Αλλαγής μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος και τα αυξημένα ποσοστά που καταγράφει αυτό στις δημοσκοπήσεις, τα οποία είναι σταθερά διψήφια που το κατατάσσουν στην τρίτη θέση. Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να κάθεται στην καρέκλα του προέδρου στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη μόλις λίγα εικοσιτετράωρα και ο ίδιος και οι συνεργάτες του να μην βιάζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις εκπροσώπησης του κόμματος, πιθανότατα η νέα επιτελική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα ανακοινωθεί μετά τις γιορτές, γνωρίζουν ωστόσο, πως θα πρέπει να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και να αξιοποιήσουν υπέρ τους την κινητικότητα που δημιούργησαν οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μετά τις γιορτές αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη που θα αναλάβουν ρόλο. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή του προέδρου του κόμματος, ο Παναγιώτης Βράχος θα επιστρέψει στην θέση από την οποία παραιτήθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, αυτή του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος έχει «κλειδώσει» για την θέση του γραμματέα, που σήμερα κατέχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με τον βουλευτή Χαλκιδικής, Απόστολο Πάνα να προκρίνεται για την θέση αυτή και εκτός απροόπτου να αναλαμβάνει καθήκοντα από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Αναμένεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στους τομείς του κόμματος και τους τομείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά και την εκλογή του βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ανέφεραν στη «ΜτΚ» πως πρόθεση του προέδρου είναι οι «διαδικασίες να γίνουν θεσμικά». Αυτό σημαίνει πως, εκτός απροόπτου ο νυν γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το συνέδριο. Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, το αργότερο τον Ιούνιο, εάν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας εκείνη την εποχή. Θα προηγηθούν εσωκομματικές εκλογές των οργάνων (πολιτικό συμβούλιο και εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών μέχρι τον Μάρτιο), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεδριάσει και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα η βάση

Η νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να αξιοποιήσει την μεγάλη συμμετοχή, που ξεπέρασε τους 270.000 ψηφοφόρους, των εσωκομματικών εκλογών. Σε μια λογική αυτοοργάνωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις αρχές του 2022 τοπικές συνελεύσεις ανά δήμο και στην συνέχεια σε νομαρχιακό επίπεδο με αποκορύφωμα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων οργάνων. Σκοπός του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του είναι να «δώσει ξανά ζωή στα κομματικά γραφεία σε όλη την επικράτεια». «Οι πρώτες κινήσεις του προέδρου και της ΚΟ έδωσαν τον τόνο των κατευθύνσεων, των επιλογών και του ύφους αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε. Προχωράμε ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς και θέλουμε όλα τα στελέχη μαζί μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά την αναδιάταξη δυνάμεων θα είναι στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας, με έμφαση στην εποικοδομητική κριτική και τις προτάσεις, χωρίς όξυνση και δημαγωγία. Στόχος μας να γίνουμε μέρος της λύσης για όσα ‘καίνε’ σήμερα τους πολίτες, από το κόστος ενέργειας και την επισφαλή εργασία, μέχρι την πανδημία, το δημογραφικό και την αποεπένδυση της οικονομίας. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και οι ανισότητες μεγαλώνουν. Μία νέα γενιά στελεχών θα βγει μπροστά, πλαισιωμένη από άξιους και καταξιωμένους παλαιότερους. Μετά τις γιορτές θα ξεδιπλώσουμε οργανωτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση: μαζί και μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Στο στόχαστρο του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, με την Χαριλάου Τρικούπη να ξεκινά τις επόμενες ημέρες διαδικτυακή καμπάνια για την ενίσχυση του εμβολιασμού στέλνοντας το μήνυμα πως «το ραντεβού για το εμβόλιο, είναι ραντεβού ζωής και αλληλεγγύης».

Χαμόγελα με αστερίσκους

Στο μεταξύ, μπορεί τα χαμόγελα να περισσεύουν στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που θέλουν σταθερά το Κίνημα Αλλαγής να βρίσκεται στην τρίτη θέση με διψήφια ποσοστά, σε ορισμένες μετρήσεις η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι επιτελείς σχολιάζουν πως «πρόκειται για μία στιγμιαία αντανάκλαση του κλίματος ενθάρρυνσης και προσμονής που δημιουργήθηκε από την εσωκομματική διαδικασία». «Η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών απαιτεί αγώνα και υπεύθυνη αντιπολίτευση με αλήθειες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς όξυνση και δημαγωγία» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν… ανοίγματα στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει της… επομένης των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα συναντήθηκε τυχαία στη Βουλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του (STAR) σε σχετική ερώτηση απάντησε: «δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους. Δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά. Ο μοναδικός αντίπαλος πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και δέκα χρόνια είναι ο κορμός της προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας, είναι η Δεξιά και είναι ο κ. Μητσοτάκης ο βασικός μου ανταγωνιστής».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.