Την ένταξη των παιδιάτρων που εργάζονται στις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην 3η και στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ των εν λόγω ΥΠΕ.
Αφού εκφράζουν στην επιστολή τους τον «έντονο προβληματισμό και συνάμα τη δυσαρέσκεια των παιδιάτρων των ΤΟΜΥ για τη μη ένταξη του παιδικού πληθυσμού στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού», χαρακτηρίζουν ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι «με τον νόμο 4486/2017, ως αποτέλεσε την απαρχή της ίδρυσης των ΤΟΜΥ, εισήχθη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού τόσο για τον ενήλικο όσο και για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Καθ’ όμοιο τρόπο της παροχής θεσμοθετημένης φροντίδας του ενήλικου πληθυσμού από τον προσωπικό ιατρό που έχει επιλέξει, ο παιδικός πληθυσμός λαμβάνει καθημερινά ολοκληρωμένη παιδιατρική φροντίδα».
Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζουν οι επιστήμονες εργαζόμενοι των ΤΟΜΥ, «οι παιδίατροι των ΤΟΜΥ καθημερινά παρακολουθούν παιδιά ηλικίας έως 16 ετών τόσο για τον απαραίτητο τακτικό έλεγχο και εμβολιασμό τους, όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις. Ακολούθως, μέσω της διαχείρισης των έκτακτων περιστατικών σε καθημερινή βάση συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Παράλληλα, υποστηρίζουν την τεχνολογική καινοτομία της υιοθέτησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των παιδιών, μέσω της συνεχούς καταγραφής και επικαιροποίησης του. Το έργο των παιδιάτρων δεν περιορίζεται μόνο εντός των δομών αλλά στοιχειοθετείται και μέσω της ενεργού συμμετοχής σε ενημερωτικές δράσεις με στόχο την προαγωγή υγείας στην ευρύτερη κοινότητα».
Υπενθυμίζουν ότι «Προ διετίας ο νόμος 4931/22 εισήγαγε το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού μόνο για τον ενήλικο πληθυσμό και τροποποίησε το άρθρο 7 του ν. 4486/2017 (Α΄115) καταργώντας την παράγραφο περί των υποχρεώσεων του οικογενειακού ιατρού αναφορικά με τον παιδικό πληθυσμό, αφήνοντας επί της ουσίας ακάλυπτα τα παιδιά, την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού που χρειάζεται τακτικό έλεγχο και παρακολούθηση από τη γέννηση έως και την εφηβεία προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας τους».
Παράλληλα, σημειώνουν πως ενώ «είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥ η επέκταση του θεσμού του ΠΙ στα παιδιά μέχρις στιγμής η διαδικασία έχει παγώσει, ενώ ταυτόχρονα έχει διακοπεί η εγγραφή νέων παιδιών στις ΤΟΜΥ και ειδικότερα στην ειδικότητα του παιδιάτρου».
«Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι για άλλη μια φορά ο παιδικός πληθυσμός δεν συμπεριλήφθηκε στις πρόσφατες (6/3/2024) εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη και το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού», προστίθεται στην ανοιχτή επιστολή.
«Η εξαίρεση των Παιδιάτρων από το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού δύναται να αποτρέψει την οργανωμένη και τακτική παρακολούθηση των βρεφών, παιδιών και εφήβων με αποτέλεσμα την διαρκή αποδυνάμωση της παροχής ποιοτικής παιδιατρικής φροντίδας υγείας.
Συνακολούθως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της μεροληπτικής μεταχείρισης των Παιδιάτρων καθότι ταυτόχρονα εντός των ίδιων δομών δημιουργούνται κατηγορίες ιατρών δύο ταχυτήτων με άνισες απολαβές.
Τους παραπάνω προβληματισμούς συμμερίζονται και οι γονείς των παιδιών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ορίσει για τους ιδίους ως ιατρό αναφοράς το Προσωπικό τους Ιατρό και αναρωτιούνται εύλογα για ποιο λόγο αποκλείονται τα παιδιά τους από το θεσμό.
Ως εκ των παραπάνω, αιτούμαστε την άμεση ένταξη των παιδιάτρων των ΤΟΜΥ στο θεσμό του Προσωπικού Παιδίατρου και τη δυνατότητα έναρξης εγγραφής του παιδικού πληθυσμού, όπως αυτό άλλωστε ορίζεται από τη νομοθεσία ίδρυσης των δομών των ΤΟΜΥ», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ της 3ης και 4ης ΥΠΕ.