Αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής αλλά και την είσοδο νέων προσώπων που προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρνουν οι κάλπες της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου 2023. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αναμένεται να καταγράψει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο αριθμού βουλευτών σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.
Υπάρχουν περιφέρειες, ωστόσο, όπου αναμένονται ανατροπές με τη μάχη μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών να είναι στήθος με στήθος και να δίνεται... ψήφο-ψήφο. Οι εν ενεργεία βουλευτές της Κουμουνδούρου επιχειρούν την επανεκλογή τους, πρώην βουλευτές επιθυμούν να κάνουν... το come back και δεν λείπουν και τα πρόσωπα «έκπληξη» που θα φέρουν τα πάνω κάτω.
«Κερδισμένο» αναμένεται να βγει από την διαδικασία της απλής αναλογικής το ΠΑΣΟΚ που προσδοκά σε αύξηση των ποσοστών του και κατ’ επέκταση της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης. Η Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστεί στην εκλογή «πράσινων» βουλευτών σε περιφέρειες όπου το κόμμα δεν καταγράφει κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ εκτιμάται πως ενισχυμένο σε αριθμό βουλευτών θα είναι και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ιδιαίτερα στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η ΝΔ θα έχει απώλειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι «εμφύλιοι» εντός των κομμάτων καλά κρατούν.
Την επανεκλογή τους στην Α’ Θεσσαλονίκης διεκδικούν οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Για πολλούς η πρωτιά της Κ. Νοτοπούλου, εκτός απροόπτου και εκπλήξεων στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης για το οποίο υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες θεωρείται δεδομένη. Την είσοδό του ξανά στη Βουλή διεκδικεί και ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας, όπως και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Έντονα κινείται ο γιατρός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Χρήστος Ρόκος, όπως και ο πρώην πρύτανης και πρώην πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος. «Δυνατές» θεωρούνται επίσης οι υποψηφιότητες του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, του Άρη Στυλιανού, της Έλλης Χρυσίδου και της δικηγόρος Ελευθερίας-Νεκταρίας Αγγελάκη.
Στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης «φαβορί» για τα κομματικά στελέχη θεωρούνται οι εν ενεργεία βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος και Δώρα Αυγέρη, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος θα έρθει πρώτος και ποιος δεύτερος, ενώ «δυνατή» κρίνεται και η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Ράβναλη.
Πιερία
Στο νομό Πιερίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέχει μία έδρα. Η Μπέττυ Σκούφα διεκδικεί την επανεκλογή της στην περιοχή, ενώ εξίσου «δυνατές» θεωρούνται για τα κομματικά στελέχη της περιοχής οι υποψηφιότητες του καθηγητή Θανάση Γκούνα και του φαρμακοποιού και πρώην βουλευτή Ζήση Ζάννα, που το καλοκαίρι του 2015 είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στους κόλπους της Λαϊκής Ενότητας. Εξίσου, σημαντική δυναμική καταγράφει και η εκπαιδευτικός Γνωσούλα Χαϊλατζίδου.
Ημαθία
«Σκληρή» θα είναι η μάχη για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ημαθία, όπου σήμερα το κόμμα έχει μία έδρα. Και αυτό γιατί η Φρόσω Καρασαρλίδου η οποία εξελέγη βουλευτής το 2019 αλλά έχασε την έδρα μετά το εκλογοδικείο από τον Άγγελο Τόλκα, διεκδικεί την επανεκλογή της. Το ίδιο και ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Τόλκας ο οποίος δίνει τη μάχη του σταυρού για να αναδειχτεί πρώτος στις εκλογές. «Δυνατή» θεωρείται και η υποψηφιότητα δικηγόρου Αντώνη Μαρκούλη. Στην Ημαθία υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επίσης η Φανή Γιωτάκη, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος και η Βαρβάρα Σαράντη.
Πέλλα
Στο νομό Πέλλας «φαβορί» θεωρείται η εδώ και χρόνια βουλευτής της περιοχής Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερες εκλογές να εκλεγεί και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήρθε δεύτερος σημειώνοντας περίπου 5.500 λιγότερες ψήφους από την κ. Τζάκρη. Στην Πέλλα διεκδικούν επίσης την ψήφο των συμπολιτών τους η Παρασκευή Δάντση, ο Άλκης Μπάμπαλης και η Σοφία Σταυρίδου. Και οι τρεις τους «κατεβαίνουν» σε εθνικές εκλογές για πρώτη φορά. Απομένει η ανακοίνωση ενός ακόμη ονόματος για να «κλείσει» το ψηφοδέλτιο της Πέλλας.
Κιλκίς
Η απόφαση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, νυν βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο Κιλκίς να αποσύρει την υποψηφιότητά της ενόψει των εκλογών, απόφαση που ανακοίνωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανακατεύει την τράπουλα στο Κιλκίς. Με την έδρα «φλερτάρουν» όπως αναφέρουν στην «ΜτΚ» κομματικά στελέχη, ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης, ο γιατρός Πέτρος Παππάς και ο ελεύθερος επαγγελματίας Λεωνίδας Δημητριάδης. Στο Κιλκίς «κατεβαίνει» επίσης η Μάνια Παναγιωτίδου.
Σέρρες
Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη στις Σέρρες. Την επανεκλογή του διεκδικεί ο Λευτέρης Αβραμάκης, ενώ την είσοδό του στη βουλή αξιώνει και ο οικονομολόγος Κώστας Καρπουχτσής που στις εκλογές του 2019 τερμάτισε τρίτος με διαφορά περίπου 500 ψήφων από τον κ. Αβραμάκη, που τελικά εξελέγη. Η δεύτερη των εκλογών του 2019 και πρώην βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή δεν είναι ξανά υποψήφια. Βέβαια, οι Σέρρες είναι μία από τις τρεις περιφέρειες με τις οποίες «φλερτάρει» και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας να είναι υποψήφιος βουλευτής. Εάν δεν επιλέξει τις Σέρρες θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης.
Χαλκιδική
Εξίσου, σκληρή θα είναι η μάχη και για τη μία έδρα που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Χαλκιδική. Η Κυριακή Μάλαμα διεκδικεί την επανεκλογή της, ενώ στα έδρανα του κοινοβουλίου θα προσπαθήσει να καθίσει ξανά και η πρώην βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Ιγγλέζη που έχασε στις εκλογές του 2019 την έδρα για περίπου 600 ψήφους. «Δυνατός» θεωρείται και ο δικηγόρος Δημήτρης Φωτακίδης, ενώ δυναμικά «κατεβαίνει» στις εκλογές για πρώτη φορά η δημοσιογράφος Ελένη Ζάχου. Στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Χαλκιδικής συμμετέχει και ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Μουλαγιαννός.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023