ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: "Θετικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis" ανέφερε - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τον Ερντογάν

MakThes Team13 Σεπτεμβρίου 2020

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της "ΜτΚ" και του makthes.gr για τις οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, τόνισε ότι έφερε παγκόσμια ύφεση.

«Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η εκτίμηση ότι η χώρα μας θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης δεν επιβεβαιώθηκε» είπε για να συμπληρώσει.

«Ανακοινώσαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων 7 δισ. το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εάν χρειαστεί και να δαπανηθούν και άλλα χρήματα».

Η χώρα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες.

«Στόχος μας είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη».

Για την εισφορά αλληλεγγύης, υποστήριξε πως «είχα μιλήσει για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας καθώς "έχει πληγεί πολύ περισσότερο από το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους".

«Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Δουλειά μας όμως είναι να προτεραιοποίησουμε τις ανάγκες» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

«Υπάρχει πρόβλημα στη φορολόγηση της εργασίας» είπε, «είναι πολύ ακριβή για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο κίνητρο. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε να μειώσουμε τις εισφορές, να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική, τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης μισθών και εισφορών που ανακοίνωσε χθες υπογράμμισε πως «θα έχουμε εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το υπ. Εργασίας».

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «καλύπτει πλήρως εργοδοτικές εισφορές ανεξαρτήτως μισθού για ένα εξάμηνο, προφανώς με περιορισμούς στο τι θα γίνει μετά», εξηγώντας ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μετά τους πρώτους έξι μήνες δεν θα τους διώξουν τους εν λόγω εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να κάνουμε αυτό που του είπαμε προεκλογικά. Δεν μας εμπιστεύτηκε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική μνεία στους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης που όπως είπε πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι προσεγγίζουν την ανάγκη για την εξεύρεση 100 δις για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα επανέλθουν σε καθεστώς παρακολούθησης εξαμήνου. "Αυτό το καθεστώς δεν θα ισχύσει το 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε μπροστά", πρόσθεσε.

«Όποιος μιλάει για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας», υποστήριξε.

Τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων που επιδίκασε το ΣτΕ στους συναταξιούχους θα καταβληθούν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους. "Επικουρικές και δώρα που είχαν κοπεί δεν θα δοθούν", ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

"Παραμένω φιλελεύθερος"

 "Παραμένω φιλελεύθερος παρά τα μέτρα κρατικής παρέμβασης που λάβαμε την περίοδο της πανδημίας, οι φιλελεύθεροι πιστεύουν στο ισχυρό κράτος", ανέφερε.

Παράλληλα, διακύρηξε πως "δεν υποστέλλουμε τη σημαία των μεταρρυθμίσεων λόγω της κρίσης", απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για νέο μνημόνιο με αφορμή τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχουν οι νέοι εργαζόμενοι διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις στη φάση της μετάβασης στο νέο σύστημα.

Αναφορικά με το νέο παραγωικό μοντέλο, τόνισε πως στόχοι είναι η πράσινη οικονομία, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. 

"Στοίχημα η απολιγνιτοποίηση"

Για το την απολιγνιτοποίηση ανέφερε πως είναι προσωπικό στοίχημα και για τον ίδιο προσωπικά, εξηγώντας πως η είναι αναγκαίο να προχωρήσει το σχέδιο και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Προανήγγειλε πως θα επισκεφτεί την περιοχή της Δυτ.Μακεδονίας για να εγκαινιάσει ένα πάρκο φωτοβολταϊκών, διαβεβαιώνοντας πως η περιοχή θα στηριχτεί με πόρους που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που θα αποτελέσει αντίβαρο στις δυσμενείς επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. 

Τουρκία

Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την πεποίθηση να έχει συνέχεια αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα σημείωσε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

"Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κατέστησε σαφές ότι "αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου".

"Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

"Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη" πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι "εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

Παράλληλα, ανέφερε πως «ποτέ η Ελλάδα δεν έριξε λάδι στη φωτιά. Επειδή ακούσαμε πάρα πολλά ήμουν προσεκτικός να μην παίξω το παιχνίδι της κλιμάκωσης. Ποτέ δεν επιτέθηκα στον τούρκο πρόεδρο και αυτό θα εξακολουθώ να κάνω».

"Ανοιχτός" σε συνάντηση με Ερντογάν

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ενώ κατέστησε σαφές πως διάλογος με την Τουρκία θα γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

"Οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση", υποστήριξε.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες», είπε.

Εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα είναι έτοιμο όχι ένα, αλλά αρκετά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ η Ελλάδα θα προμηθευτεί άμεσα και όλες τις ποσότητες εμβολίου που της αναλογούν.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το δύσκολο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ώστε να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

«Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που διστάζουν γι’ αυτό και άλλωστε και όλες οι εταιρίες υπέγραψαν σύμφωνο ώστε να μην διαθέσουν εμβόλιο στην αγορά χωρίς να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο Kυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για να παρακινήσει κι άλλους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές, προσθέτοντας πως θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις αλλά και θα δημιουργηθούν πολλές νέες εντατικές.

«Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει, το ΕΣΥ θα βγει πιο δυνατό από την πανδημία».

Εξοπλισμοί

Στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για φιλόδοξο και ολιστικό πρόγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, σημείωσε όμως ότι είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

"Σε ορίζοντα 10ετίας η χώρα μπορεί να στηρίξει οικονομικά αυτό το πρόγραμμα",ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο στους εξοπλισμούς και γι αυτό προχωρούν προσλήψεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα 18 αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage που διαθέτει η χώρα. Από το σύνολο των Rafale, τα 6 θα είναι καινούρια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. Στα μέσα του 2021 θα φθάσουν τα πρώτα και εντός του 2022 όλα τα υπόλοιπα.

Για τις φρεγάτες, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στόλος με τα νέα πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το οικονομικό κόστος, λέγοντας ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές που θα ληφθούν υπόψη, μαζί με τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

«Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί να κάνει χρήση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, τόνισε ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει τις υποχρεώσεις κρατών μελών όταν ένα άλλο κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση.

Ανέφερε πως θα εξεταστεί τα ενδεχόμενα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 αλλά και της αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

"Τα έργα στα σύνορα στον Έβρο είναι – όπως είπε – είναι μία θωράκιση μακράς πνοής και θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 8μηνου".

Σχολεία

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα» είπε και έκανε ειδική αναφορά στις μάσκες, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί η διανομή των μασκών σε όλη την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο» τόνισε.

Αναφερόμενος στα παγούρια είπε ότι «άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια». «Όμως αποτελεί ένδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά μας για να μην χρησιμοποιούν ψύκτες η βρύσες όπου μπορεί να συνωστίζονται και παράλληλα αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια όποτε είναι εφικτό».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκλησε σε όλους να φορούν μάσκες και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. «Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» ανέφερε.

«Ο λόγος για τον οποία επιλέξαμε τις μάσκες ήταν επειδή ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις ώστε να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα» εξήγησε.

"Οι σχολές θα ορίζουν ελάχιστο βαθμό για ένα μάθημα" 

Για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο υποψήφιοι να περνάνε στα πανεπιστήμα με...λευκή κόλλα, ανέφερε πως από την επόμενη χρονιά η κάθε σχολή θα ορίζει ελάχιστο βαθμό για ένα μάθημα.

Μόρια

Για την καταστροφή στο ΚΥΤ Μόριας «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί» είπε ο πρωθυπουργός, "δείχνοντας" και προς την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ.

Έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας».

"Το κράτος ήταν παρών και είναι παρών" διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνοντας μια φωτογραφία από τη δημιουργία του προσωρινού καταυλισμού, έκανε λόγο για υποδειγματικές συνθήκες, πολύ καλύτερες από τη Μόρια. «Όποιος μπαίνει σε αυτό τον καταυλισμό θα εξετάζεται για κοροναϊό» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως "υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη». 

Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα ο πρωθυπουργός, εκτός από τις προηγούμενες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Εμμ. Μακρόν και της κ.Μέρκελ, τόνισε ότι χτες επικοινώνησε με την καγκελάριο «για να δούμε πως η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει περισσότερο»

«Θέλω να εξάρω τη στάση της Καγκελαρίου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η τραγωδία είναι καμπανάκι προς όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά στο προσφυγικό» τόνισε αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ και έκανε λόγο για μια δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.

«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να περιορίσει δραστικά μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Frontex για τις ροές σε όλη τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι σε ότι αφορά το Αιγαίο είναι κατά 64% μειωμένες οι ροές από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ενεργητικής φύλαξης των συνόρων σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι για τη κυβέρνηση αυτή η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. "Είναι πράξη εθνικής κυριαρχίας", κατέληξε.

Τουρισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η χώρα άνοιξε την οικονομική δραστηριότητα με μεγάλο επαγγελματισμό και για αυτόν τον λόγο είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες.

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες» ανέφερε.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως» συμπλήρωσε. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανάκαμψη του κλάδου το 2021.

"Γραφικό να με αποκαλεί απατεώνα ο Τσίπρας"

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός. «Εχει στοιχείο γραφικότητας να αποκαλεί εμένα ο κ. Τσίπρας »πολιτικό απατεώνα», αλλά αν αυτό κρίνει ότι θα του επιτρέψει να ισχυροποιηθεί στο εσωκομματικό του πεδίο, είναι δικό του δικαίωμα», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, είπε πως «το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Και πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή».

Αναφορικά με την εθνική γραμμή, είπε ότι έχει αποτυπωθεί.

Κάλεσε την αντιπολίτευση «να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια στην εξωτερική πολιτική».

«Να αφήνουμε μακριά τις κορώνες και τους ακραίους χαρακτηρισμούς. Εξάλλου αν θέλει η αντιπολίτευση να μας ασκήσει κριτική έχουμε κάνει τόσες ανακοινώσεις χθες για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μπορεί η αντιπολίτευση να μας ασκήσει όση κριτική θέλει πάνω σε αυτές».

Για την απουσία πολλών βουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, έστειλε αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ  υπογραμμίζοντας πως "τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν".

"Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας"

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνει κανείς πλειστηριασμός Ά’ κατοικίας πριν το 2021, ενώ διευκρίνισε πως αυτό έχει σημασία γιατί πρέπει πρώτα ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας η οποία αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως το ζήτημα έχει κλείσει αφού η Ελλάδα κύρωσε μία δειθνή συμφωνία, "αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η ορθή εφαρμογή της συμφωνίας, συζητάμε με τον κ.Ζάεφ και θα τον συναντήσω και στο συνέδριο του Economist τις επόμενες μέρες στην Αθήνα".

Χθες από το «Ι. Βελλίδης», ο Κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το πλάνο της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς επίσης και την αύξηση των αμυντικών δαπανών, με φόντο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021, την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ για έξι μήνες σε πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, την αναβολή καταβολής οφειλών μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για όσους ανήκουν στις κατηγορίες που επλήγησαν οικονομικά, καθώς επίσης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες για το επόμενο έτος. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη θέσπιση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του και υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.