Του Ζαχαρία Κώστα*
Με μία ολιγοήμερη και επιβεβλημένη παράταση -μέσα σε 100 ημέρες όπως και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο παραδέχθηκε τελικά - οι φορολογικές δηλώσεις του 2024 ολοκληρώθηκαν. Όμως το πραγματικό πρόβλημα μόλις τώρα ξεκινά και οι επιπτώσεις του, αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιρρήσεις, θα είναι τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Και μάλιστα σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, που κατάφεραν χρόνια μετά την οικονομική κρίση, να σταθούν και πάλι γερά στα πόδια τους.
Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο νόμο, τον 5073/2023, ο οποίος πέρασε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή ως «Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής», το σύστημα φορολόγησης για τις επιχειρήσεις άλλαξε, με τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες να καλούνται πλέον να πληρώσουν ποσά πολλαπλάσια απ’ ό,τι μέχρι και πέρυσι.
Οι συνέπειες του νέου νόμου, ο οποίος με τον «μανδύα» της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, για την οποία όλοι συνομολογούν ότι έχει καταντήσει μάστιγα για την ελληνική οικονομία, πρέπει να υπολογιστούν με βάση την πραγματικότητα της χώρας μας. Και αυτή είναι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία ή όπως δηλώνουν στο αντίστοιχο ακροατήριο υπουργοί και άλλοι αρμόδιοι, ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ και ειδικά οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, όπου υπάγονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, έχουν τεράστια συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, αποτελώντας πάνω από το 90% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων της χώρας, απασχολώντας περί τα 2,2 εκατομμύρια εργαζομένων, παράγοντας πάνω από 30 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ, παρόλο που το σχετικό ποσοστό διαφοράς της Ελλάδας από τον μ.ο. της Ευρώπης των 27 απέχει σχεδόν 20 μονάδες.
Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα για τον τρόπο που το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες του, ανάλογα με το επάγγελμά τους, ένας μισθωτός με 5.000 ευρώ εισόδημα δε θα πληρώσει ούτε ευρώ στην εφορία. Αντίθετα, ένας επαγγελματίας με κέρδη 5.000 ευρώ θα πλήρωνε μέχρι πέρυσι (μαζί με την προκαταβολή και το Τέλος Επιτηδεύματος) 1.487 ευρώ, ενώ με τον νέο νόμο, μόλις έμαθε ότι καλείται να πληρώσει 2.047 ευρώ, καθώς το κράτος τον φορολογεί αυθαίρετα για κέρδη 10.960 ευρώ κατ’ ελάχιστο, συνδέοντας τα υποτιθέμενα κέρδη του με τον ελάχιστο μισθό, την παλαιότητα της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί και άλλους παράγοντες.
Αφήνοντας στην άκρη τα της ισονομίας, που πάει περίπατο, παρόλο που ο νόμος εντάσσει το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων και εξαιρεί το σύνολο των Νομικών Προσώπων, το πρόβλημα, όπως δημιουργήθηκε ήδη από τον νέο φορολογικό νόμο, έχει ήδη μεγάλες συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, ενώ αν αναλογιστεί κανείς βάσει του παραπάνω παραδείγματος τις υπόλοιπες ανελαστικές υποχρεώσεις -ειδικά με δεδομένη και τη ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας, αλλά και της κλιματικής κρίσης που αυξάνει μοιραία την κατανάλωση, την ανηφόρα που έχουν πάρει τα ενοίκια και τη γενικευμένη ακρίβεια- ενός επαγγελματία (ο οποίος μπορεί να είναι και ιδιοκτήτης και μοναδικός εργαζόμενος μίας Πολύ Μικρής Επιχείρησης), αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το λουκέτο είναι σχεδόν μονόδρομος. Αν αυτό πολλαπλασιαστεί με όσους βρίσκονται σε μία παρόμοια κατάσταση, τότε το ντόμινο λουκέτων θα είναι σχεδόν αναπόφευκτο, έχοντας δραματική επίπτωση όχι μόνο στο πρόσωπο και την οικογένεια, αλλά και την ίδια την οικονομία που θα χάσει με τη σειρά της έσοδα (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, Ασφαλιστικές και Εργοδοτικές εισφορές κλπ), ενώ παράλληλα, θα έχει και βαθιά κοινωνική επίπτωση, με αύξηση των ποσοστών ανεργίας, με μεγαλύτερο αριθμό ανασφάλιστων πολιτών, με επαγγελματίες πλησίον σύνταξης να μένουν χωρίς απασχόληση.
Ο «νέος» φορολογικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αναγνωρίζει τους μισθωτούς ως «κανονικούς» πολίτες της χώρας και τους επαγγελματίες ως δυνάμει «κλέφτες», παρά τις όποιες προθέσεις να βάλει τάξη στα οικονομικά, θα οδηγήσει στην κατάρρευση της οικονομίας, οδηγώντας την κοινωνία πίσω στα χρόνια της Τρόικας. Η τροποποίηση των ειδικών διατάξεων που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων μικρών εμπόρων και επαγγελματιών είναι μονόδρομος. Γιατί αν πέσει το πρώτο ντόμινο, κανείς δε μπορεί να σταματήσει το… σπιράλ της κατάρρευσης.
- Ο Ζαχαρίας Κώστας είναι λογιστής-φοροτεχνικός & Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Καλαμαριάς
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024