Με μία πλούσια ταινιοθήκη 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους φίλμ, αφιερώματα στους μεγάλους κινηματογραφιστές, στους πειραματιστές και στην υποκριτική με εμβληματικούς καλεσμένους αλλά και με ενδιαφέροντα masterclasses της «Αγοράς» θα υποδεχθεί φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τους δημιουργούς και τους φίλους της 7ης τέχνης.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που το 63 ΦΚΘ πραγματοποιείται σε ανοιχτές αίθουσες μαζί με το κοινό και τους δημιουργούς. Το σινεμά είναι πάντα μαζί μας στα δύσκολα και στα εύκολα, είναι μαζί με τους θεατές στους οποίους ανήκει και μαζί με τους καλλιτέχνες τους οποίους στηρίζει», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη του θεσμού, στο Oλύμπιον.
Από πλευράς του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ έκανε λόγι για νέες αποκαλύψεις και αλλαγές στο Φεστιβάλ. «Εγκαινιάζουμε νέα τμήματα και νέες δράσεις ενώ αφουγκραζόμαστε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και προσπαθούμε να τα σχολιάσουμε.
Τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα στα οποία συμμετέχουν 6 ελληνικές ταινίες, 8 αφιερώματα, 4 ειδικές προβολές, 2 εκθέσεις, δεκάδες συζητήσεις και πάνελ, 2 απονομές τιμητικών βραβείων και μουσικές βραδιές. Έχουμε επίσης άλλα 2 ξεχωριστά διαγωνιστικά τμήματα: το τμήμα podcast και το VR, το οποίο αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες και περιλαμβάνει και μία διαδραστική πολυμορφική εγκατάσταση», επισήμανε.
Ταινίες έναρξης – λήξης
Το νέο αυτοβιογραφικό διαμάντι του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «The Fabelmans», η πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και φλερτάρει με το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ, αναμένεται να ανοίξει την αυλαία της 63ης διοργάνωσης την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου αναδεικνύοντας τη λυτρωτική δύναμη του σινεμά.
Η μεγάλη οθόνη του φετινού ΦΚΘ θα «σβήσει» την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Κορσές» (Corsage) της Μαρί Κρόιστερ. Ένα δράμα εποχής για το τίμημα που πληρώνει μία αντισυμβατική γυναίκα σε θέση εξουσίας. Ίσως η πιο φεμινιστική ταινία της χρονιάς με την αριστουργηματική ερμηνεία της Βίκι Κριπς στο ρόλο της αυτοκράτειρας Σίσσυ.
Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, το «Ολύμπιον», στις αίθουσες Πάυλος Ζάνας και Ολύμπιον, στις αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Στάυρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και 93 ταινίες διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.
Η Αγορά πραγματοποιείται φέτος στους χώρους της Αποθήκης Γ’. Η Αγγελική Βέργου, παλιό και έμπειρο στέλεχος του Φεστιβάλ αναλαμβάνει από φέτος επικεφαλής της Αγοράς και των δύο φεστιβάλ.
Oι προβολείς στις γυναίκες
Από την αφίσα και το λοιπό οπτικό υλικό μέχρι του θεσμού η γυναίκα πρωταγωνιστεί.
Την αφίσα του 63ου ΦΚΘ υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος και αναπαριστά μία γυναίκα να αιωρείται πάνω από την πόλη, μία υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής που διεκδικεί να τη δούμε αλλιώς, να της φερθούμε ισότιμα, με τον σεβασμό που της αξίζει.
Το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου με το τραγούδι που ντύνει το βίντεο να είναι τα γνωστά «Λαδάδικα» διασκευασμένα και ποσαρμωσμένα σε γυναικείες φωνές. Πρωταγωνίστριες του σποτ είναι η Θέμις Μπαζάκα, η Τόνια Σωτηροπούλου, η Κατερίνα Μάντζε, η Βαλέρια Χαμπάνη, η Πέγκυ Θεοδωρόγιαννη και παραγωγός η Αμάντα Λιβανού.
«Πρωταγωνιστούν γυναίκες από το παρελθόν, που άνοιξαν δύσκολους δρόμους στην τέχνη και την κοινωνία αλλά και καθημερινές γυναίκες που αγωνίζονται δίπλα μας ή λίγο πιο μακριά όπως οι γυναίκες του Ιράν», εξήγησε η κ. Ζαλαντό.
Στο πλαίσιο της ενότητας «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου», θα προβληθούν δύο «τολμηρές» ταινίες της Μαρίας Πλυτά, της πρώτης Ελληνίδας δημιουργού που πέρασε πίσω από την κάμερα. Οι ταινίες είναι γυρισμένες στις αρχές της δεκαετίας του 50’ και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία μίνι ημερίδα για το έργο της.
Oι κινηματογραφικοί προβολείς του θεσμού θα πέσουν, μεταξύ άλλων, και στη Μαρία Γαβαλά, πεζογράφο και μεταφράστρια, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο νέο ελληνικό κινηματογράφο παρόλο που γύρισε μόνο τρεις ταινίες και για αυτό θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο ενώ θα προβληθούν και οι ταινίες της.
Η «Αναπαράσταση» ως κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το ΦΚΘ πραγματοποιεί ένα πρωτοποριακό αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Ειδικότερα, το μεγάλο Αφιέρωμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση: Reconstruction, Reenactment, Reconstitution» με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών αλλά και την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου παλτό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Αγγελόπουλου, «Η άλλη “θάλασσα” στο Λιμάνι».
Τέλος, θα γίνει ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του, των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.
Μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική – «Ποιος παίζει;/ Time to act»
Ένα αφιέρωμα που φιλοδοξεί να ρίξει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος διοργανώνονται μία σειρά masterclasses με την φημισμένη Βρετανίδα casting director Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, τον διάσημο Γάλλο ατζέντη Λοράν Γκρεγκουάρ, την καταξιωμένη ηθοποιό Θέμις Μπαζάκα η οποία θα παρουσιάσει επιλεγμένες σκηνές από τη φιλμογραφία της και θα τις αναλύσει και τέλος του Έλληνες cast directors Σοφία Δημοπούλου και Μάκη Γαζή.
Το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου του "Έτερος Εγώ" στο 63ο ΦΚΘ
Το Έτερος Εγώ: Νέμεσις, ο τρίτος κύκλος της δημοφιλούς αστυνομικής σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια και της COSMOTE TV, θα κάνει σύντομα πρεμιέρα στην 63η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο επεισόδιο της καθολητικής σειράς που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική δημιουργία θα προβληθεί στις 10 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα του θεσμού και μας προετοιμάζει για την... "Αρχή του τέλους".
Η περίληψη του επεισοδίου:
Ο Νίκος Βανόρτας έχει αποταχθεί από την Αστυνομία εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση του Ερπετού. Τη θέση του έχει αναλάβει η καινούργια Προϊσταμένη Αθηνά Λυγερού. Ο Λαΐνης πενθεί κλεισμένος στο σπίτι του, δεν διδάσκει και βρίσκει παρηγοριά στα όνειρα, γιατί μόνο εκεί συνάντα την Τόνια. Η Μάρθα βρίσκεται σε δίλημμα για την υπόθεση του Έτερος Εγώ μια και δεν βρίσκει τρόπο να συλλάβει τη Δανάη χωρίς να εμπλέξει το Λαΐνη. Μια έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών που αφήνει πίσω της ένα πτώμα, βάζει το τμήμα ανθρωποκτονιών σε κίνηση.