Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.
Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον θύλακο κι εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Η «επόμενη μέρα» στο επίκεντρο συνόδου των ΥΠΕΞ των G7
Χθες Τρίτη, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής στο Τόκιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συζήτησαν για την αναζωογόνηση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Μέση Ανατολή και για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας όταν καταλαγιάσουν οι μάχες.
Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας αργά την Τρίτη ενώ η G7 θα συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες για την κρίση Ισραήλ-Γάζας, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, όπως ανέφερε η Ιαπωνία.
Στην σχετική ανακοίνωση δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις επιλογές που θα συζητηθούν σε περίπτωση που η Χαμάς εκδιωχθεί από τη Γάζα ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ισραηλινού βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση που θα αναφέρεται στην κρίση Ισραήλ-Γάζας αργότερα την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μόλις τη δεύτερη τέτοια κοινή δήλωση της ομάδας για το θέμα από τότε που οι ένοπλοι της Χαμάς πυροδότησαν τη σύγκρουση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Η δήλωση θα παρουσιάσει την «ενιαία στάση» της G7 σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Hirokazu Matsuno.
Αναμένεται να περιλαμβάνει έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις», δηλαδή προσωρινά διαλείμματα στις μάχες ώστε να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, ανέφεραν την Τετάρτη ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει 3 συνόδους κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει τρεις ξεχωριστές συνόδους κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς τις επόμενες ημέρες για τα αραβικά, αφρικανικά και μουσουλμανικά έθνη, όπως ο υπουργός επενδύσεων του βασιλείου.
«Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος της διεξαγωγής αυτών των τριών συνόδων κορυφής και άλλων συγκεντρώσεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα είναι να οδηγηθούμε στην ειρηνική επίλυση της σύρραξης», δήλωσε ο Khalid Al-Falih στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, όπως μετέδωσε το Reuters.