ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να απελευθερώσει το ελληνικόκτητο τάνκερ στο οποίο έκαναν πειρατεία

MakThes Team11 Ιανουαρίου 2024

Να αφεθεί άμεσα ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas που ανήκει σε ελληνική εφοπλιστική εταιρεία ζητάει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Το πλοίο καταλήφθηκε από ένοπλη ομάδα του ιρανικού στρατού στον Κόλπο του Ομάν.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση είναι μια ενέργεια του Ιράν που έγινε με εντολή της Τεχεράνης και με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου», είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιβεβαίωσε το συμβάν το Ιράν

Το Ιράν ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ το οποίο μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ με προορισμό την Τουρκία. Η κατάληψη του πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις θεωρείται απάντηση στην περσινή σύλληψη του ίδιου πλοίου αλλά εκείνη τη φορά από τις ΗΠΑ.

Το πλοίο που πλέει με σημαία των Νήσων Μάρσαλ και πέρσι κατασχέθηκε (σ.σ. με την ονομασία του τότε να ήταν Suez Rajanαπό τις αμερικανικές δυνάμεις ενώ μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ουάσινγκτον, δέχθηκε το ρεσάλτο ενόπλων την ώρα της πλεύσης ανοιχτά της πόλης Σοχάρ στο Ομάν, όπως αναφέρει η Ambrey, μια βρετανική ασφαλιστική εταιρεία. Το πλοίο κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

Το St. Nikolas ανήκει στην Empire Navigarion του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα δεξαμενόπλοια.

Το εν λόγω τάνκερ μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 159.000 τόνους και ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.

Πέρσι, μετά το ρεσάλτο των ΗΠΑ, η Τεχεράνη είχε επισημάνει ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο, όπερ και εγένετο.

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Το πλήρωμα αποτελείται από 19 ναυτικούς

Το τάνκερ είναι φορτωμένο με 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα αποτελούμενο από 18 Φιλιππινέζους και έναν Έλληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες. Σύμφωνα με το UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων. Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.