ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι καλοκαιρινές προκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου27 Ιουνίου 2021

Το καλοκαίρι των μεταρρυθμίσεων θα είναι το φετινό για την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να ετοιμάζονται για ένα μπαράζ νέων νομοσχεδίων με αφορμή την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού ενόψει του επόμενου κρίσιμου διαστήματος:

Πρώτον με διαρροή που υπήρξε έκλεισε προς το παρόν το ζήτημα του ανασχηματισμού. Παρά τα σενάρια ότι οι κυβερνητικές αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με τη συμπλήρωση της διετίας της διακυβέρνησης τον Ιούλιο είτε με αφορμή την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ το θέμα ανασχηματισμός έκλεισε τουλάχιστον για την παρούσα χρονιά. Με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν το 2022 και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με το ίδιο σχήμα που όρισε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Αυτό επαναφέρει την απαιτούμενη ηρεμία στα κυβερνητικά στελέχη που με νέα ορμή θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που αναμένεται να είναι πολύ βαρύ και απαιτητικό. Το είτε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε την Τετάρτη. «Συνεδριάζουμε για έκτη φορά φέτος, τον έκτο μήνα του χρόνου και καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους. Και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για το άμεσο μέλλον η φράση κλειδί του πρωθυπουργού είναι η εξής: «Κοιτάμε μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».

Ήδη προχωρούν δύο ιδιαίτερα κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη αφορά στο ασφαλιστικό και παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος προβλέπει τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι που αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του και θα παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του. Στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο θα είναι δημόσιο. Θα λειτουργεί στα πρότυπα Δημόσιων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που έχουν συγκροτηθεί εδώ και δεκαετίες σε χώρες που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την αναβάθμιση του σχολείου, με την εκπαίδευση να απεγκλωβίζεται από το στενό πλαίσιο του Υπουργείου. Τα μαθήματα γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες αξιολογούν αλλά και αξιολογούνται, ενώ θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Το νομοσχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

  • Τη μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς
  • Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με καθαρά βελτιωτικό, μη τιμωρητικό χαρακτήρα, ως μηχανισμό ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και διαρκούς βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του σχολείου
  • Τις δομές εκπαίδευσης, για την περαιτέρω συμβολή τους στην αποτελεσματική υποστήριξη του σχολείου
  • Την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Αισιοδοξία προκαλούν στην κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης και υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Η ύφεση της οικονομίας είναι ηπιότερη, ενώ το πρώτο τρίμηνο η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.

Παράλληλα στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ στη συγκράτηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Οι θετικές προοπτικές φαίνονται και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται. Τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24%, ενώ αντίστοιχα από Ιούνιο 2019 έχουν μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ ή κατά 37%.

Όσον αφορά στην παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, το κόστος δανεισμού είναι σταθερά αρνητικό στα έντοκα γραμμάτια και κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ομόλογα αναφοράς όπως το 10ετές και το 5ετές.

Το spread του ελληνικού ομολόγου διαρκώς συρρικνώνεται, όχι μόνο έναντι της Γερμανίας, αλλά και έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου δεν οφείλεται μόνο στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και στην αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

Αισιοδοξία υπάρχει και στον επιδημιολογικό τομέα, όπου μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε αφενός η διατήρηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και αφετέρου η δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί, ένα μέτρο που ξεκίνησε από την Πέμπτη.

Από αύριο, Δευτέρα ξεκινά και η άρση του περιορισμού νυχτερινής κυκλοφορίας και η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας, ενώ αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας στα 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα

Αντίθετα έντονους προβληματισμούς προκαλεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες η νέα μετάλλαξη Δέλτα, που έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Την στιγμή που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας ξεπέρασε το 30% η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Γι’ αυτό και η επισήμανση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες. «Το μήνυμά μου είναι πάρα πολύ απλό, το μετέφερε και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιουνίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.