Κατά τόπους αναπτυξιακά σχέδια, που θα παρουσιάζονται από τα κυβερνητικά κλιμάκια, 150 μεταρρυθμιστικές πολιτικές και συνολικά 170 έργα όλου του φάσματος περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το 2025.
Και μόνο τυχαία και αποσπασματική δεν ήταν η περιοδεία που έκανε την Πέμπτη στο Ρέθυμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε ήταν και η πρώτη τέτοιας μορφής, καθώς είχαν προηγηθεί αντίστοιχες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεκινώντας από τον Έβρο, όπου παρουσιάστηκε ένα έργο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του νομού συνολικής εμβέλειας 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται.
Μετά τον Έβρο επόμενος σταθμός ήταν η Ζάκυνθος, όπου παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έργα και παρεμβάσεις 370 εκατ. ευρώ.
Τρίτος σταθμός η Αργολίδα, όπου στο Ναύπλιο παρουσία του πρωθυπουργού αναλύθηκε ένα σχέδιο 534 εκατ. ευρώ για την περιοχή.
Αμέσως μετά σειρά είχαν η Φωκίδα, όπου δρομολογούνται παρεμβάσεις άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντίστοιχης χρηματοδοτικής εμβέλειας είναι και το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην Πιερία, με έμφαση και στην προστασία και αξιοποίηση του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου.
Όσο για τη Δυτική Μακεδονία ανακοινώθηκε στην Καστοριά ένα πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης ύψους περίπου 592 εκατομμυρίων ευρώ, όπου δρομολογούνται και επενδυτικά σχέδια που θα δημιουργήσουν περίπου 300 θέσεις εργασίας, ενώ στα Γρεβενά θα διατεθούν 437 εκατομμύρια ευρώ. Με το Ρέθυμνο να είναι μέχρι στιγμής ο τελευταίος σταθμός.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την παρουσίαση και συζήτηση κατά τόπους των αναπτυξιακών σχεδίων από κυβερνητικά κλιμάκια. Υπό την παρουσία συχνά του πρωθυπουργού και υπό την εποπτεία της Προεδρίας της κυβέρνησης και με τη συμμετοχή σε πολλά εξ αυτών του υφυπουργού Επικρατείας Θανάση Κοντογεώργη -σε συνεργασία με τη ΝΔ- υλοποιείται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός και μέχρι ώρας έχουν παρουσιαστεί ήδη 8 σχέδια. Στόχος είναι η «αναλογική και δίκαιη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης στην περιφέρεια, δίνοντας έμφαση στα θέματα ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας».
Σε κάθε νομό που επισκέπτεται στοχευμένα και με βάση τις προτεραιότητες κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσιάζεται το τοπικό σχέδιο, ενώ τοποθετούνται οι τοπικοί φορείς. Στη συνέχεια το σχέδιο αναρτάται στην ιστοσελίδα erga.gov.gr και εκεί οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδό του.
Η προετοιμασία και παρουσίαση των τοπικών σχεδίων θα συνεχιστεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και πιθανότατα τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Σειρά το επόμενο διάστημα έχουν οι περιφερειακές ενότητες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και του Αιγαίου, για την προετοιμασία των οποίων έχει προηγηθεί συνεργασία της Προεδρίας της κυβέρνησης με περιφερειάρχες, δημάρχους και τοπικούς φορείς.
Φυσικά η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2025. Στα ετήσια σχέδια δράσης περιλαμβάνονται 150 μεταρρυθμιστικές πολιτικές και συνολικά 170 έργα όλου του φάσματος, τους οποίους ολοκληρώνει αυτές τις μέρες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην Προεδρία της κυβέρνησης.
Τι περιλαμβάνουν;
Ένα από τα πρώτα μεγάλα projects που θα ξεκινήσουν το 2025 είναι το «Σπίτι 2», το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια ή άτομα από 25 έως 50 ετών με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, μέσω επιδοτούμενων δανείων.
Στο ίδιο πλαίσιο για την υλοποίηση έργων για την προσιτή στέγη εντάσσεται και το προαναγγελθέν έργο της «Κοινωνικής Αντιπαροχής». Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο. Συγκεκριμένα το έργο αφορά στην ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο είτε την αγορά είτε το μοντέλο rent to own. Για το Δημόσιο το εν λόγω project έχει μηδενικό κόστος, θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΥΠΑ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα τρέξει πιο εντατικά το πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κτίρια, αλλά και τα δημόσια έργα.
Στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας
Στον χώρο της υγείας ως το τέλος του 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού 40 νοσοκομείων και των 58 ΤΕΠ νοσοκομείων του ΕΣΥ, με το πρόγραμμα να αφορά συνολικά 96 νοσοκομεία στη χώρα.
Τον Ιούλιο του 2025 το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εισάγει τον θεσμό του International Baccalaureate πιλοτικά τα δημόσια σχολεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2026 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα σε 5 πρότυπα σχολεία.
Παράλληλα δρομολογούνται περαιτέρω κινήσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατά 25%. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος και συνεκτικός μηχανισμός παρακολούθησης και απλούστευσης των διαδικασιών που δημιουργούν διοικητικό κόστος και κόστος προσαρμογής για τις επιχειρήσεις κατά την επαφή τους με τη δημόσια διοίκηση.
Επίσης η κυβέρνηση θα επιμείνει επίσης και σε πολιτικές στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Κλίμα. Με την αρχή να γίνεται από την εθνική στρατηγική για τα Ύδατα, όπου αναμένεται η εκπόνησή της από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός του 2025. Επίσης εξελίξεις θα έχουμε και στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Απανθρακοποίησης, αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση του Ταμείου και την εγκαθίδρυση του απαραίτητου συστήματος διακυβέρνησής του, καθώς και την προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση.
Εντός του 2025 αναμένεται η προετοιμασία και υποβολή τεχνοοικονομικής ανάλυσης για κάθε έργο και έναρξης υλοποίησης υπο-έργων και εκταμίευσης πόρων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025.
Τέλος, δρομολογούνται «πράσινα» data centers στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για το κλίμα, με στόχο της βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση των καταναλώσεων του κτιρίου και των συνθηκών που επικρατούν εντός αυτού, η βελτιστοποίησή τους και η ενεργειακή εξοικονόμηση της εγκατάστασης που συνεπάγεται τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και κατ’ επέκταση τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αυτής. Στο πλαίσιο του επενδυτικού αυτού έργου αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025 η ολοκλήρωση διαδικασίας διασύνδεσης του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, και η ολοκλήρωση υλοποίησης και ανάλυση δεδομένων.
Τέλη Ιανουαρίου οι αποφάσεις για την Προεδρία
Στα τέλη Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργάνωσε η εφημερία «Το Βήμα» την Παρασκευή το απόγευμα, σημείωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο όταν μου τέθηκε αυτή η ερώτηση αποφάσισα να κλείσω αυτή τη συζήτηση με ένα απλό επιχείρημα. Η χώρα έχει Πρόεδρο, και θεσμικά θεωρώ όχι πολύ ευπρεπές να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν την ώρα της».
«Θα τηρήσω τη δέσμευσή μου να ανακοινώσω τις αποφάσεις μου με το νέο έτος. Τέλη Ιανουαρίου, όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.12.2024