ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι «μέντορες» που βοηθούν τα παιδιά πρόσφυγες να ενταχθούν στην Ελλάδα (βίντεο)

MakThes Team21 Ιανουαρίου 2024

Με βίντεο που αναρτώνται στο YouTube επιχειρούν να βοηθήσουν ασυνόδευτους ανήλικους που φτάνουν στην Ελλάδα οι «Μέντορες», μια ομάδα που δημιουργήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος να βοηθήσουν τους ανήλικους σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι η προσωπική υγιεινή αλλά και να τους παρακινήσουν προς την εκπαίδευση και την εκμάθηση ελληνικών. Ένας από τους «Μέντορες», ο Τζαμίλ Χαν από το Αφγανιστάν λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο να εργάζεται για την ομάδα προκειμένου να δώσει πολύτιμη βοήθεια σε ανήλικους ασυνόδευτους που φτάνουν στην Ελλάδα, την οποία δεν είχε ο ίδιος όταν ήρθε στην Ελλάδα ασυνόδευτος ανήλικος επίσης στα 17 του χρόνια.

Η ομάδα μεντόρων, απευθύνεται μέσα από το κανάλι στο YouTube με τα ενημερωτικά βίντεο, σε παιδιά από τρίτες χώρες, που ζουν στην Ελλάδα. Ένα από αυτά τα βίντεο έχει τίτλο «Μαθαίνοντας με τους Μέντορες - Εκμάθηση Ελληνικών».

Οι «Μέντορες» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι οι ίδιοι, λειτουργούν ως πρότυπα για άλλους συνομηλίκους τους που αναζητούν τον δρόμο για την ένταξή τους, προσεγγίζουν τα παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης για τα πρώτα τους βήματα στη χώρα και τους μιλούν βιωματικά για τη σημασία της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη ζωή των προσφύγων.

«Επειδή εγώ ήρθα εδώ στην Ελλάδα ως πρόσφυγας, ήθελα να κάνω κάτι, ήθελα με κάποιο τρόπο να βοηθήσω τους άλλους ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες και δυσκολεύονται. Και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να το κάνω», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζαμίλ και συμπληρώνει ότι όταν άρχισε να δουλεύει ως Μέντορας ένιωσε ότι είχε πολλά να προσφέρει σε παιδιά που βρίσκονται στην θέση που ήταν ο ίδιος κάποτε. «Θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου, να τους δείξω το δρόμο, να τους δίνω πληροφορίες που δεν είχα εγώ. Για παράδειγμα εγώ έκανα μερικά λάθη. Έχασα 2-3 χρόνια. Δεν σπούδασα και για αυτό θέλω να βοηθήσω τα άλλα παιδιά και να τους δίνω σωστές πληροφορίες», λέει ο Τζαμίλ.

Οι «Μέντορες» συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του άγχους αυτών των παιδιών μπροστά σε μια ξένη γλώσσα, μπροστά στις καθημερινές δυσκολίες παρακολούθησης στο σχολείο και λειτουργούν εν τέλει ως αρωγοί στην καλύτερη δυνατή ένταξη τους σε μια νέα κοινωνία. Τα μέλη της ομάδας ζουν στην Ελλάδα περισσότερα από πέντε χρόνια, προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και τώρα προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουν. Ο ρόλος τους στην καθοδήγηση των ασυνόδευτων παιδιών σε κάθε βήμα της πορείας τους στην Ελλάδα, είναι καθοριστικός, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά και πώς να προσεγγίσουν τους ανήλικους αφού και οι ίδιοι κάποτε βρέθηκαν στην ίδια θέση με αυτούς.

«Η μεγαλύτερη και η πρώτη ανάγκη που έχει ανάγκη ένα παιδί που φτάνει μόνο του στην Ελλάδα είναι η στέγαση, το φαγητό και το νερό. Παράλληλα, θέλει να έχει έναν άνθρωπο που μπορεί να μιλήσει και να αισθανθεί ασφαλής. Μετά από αυτό στάδιο χρειάζεται κάποιον να του μιλήσει για την ένταξη στην κοινωνία, για το πώς μπορεί να μάθει ελληνικά, να πάει σχολείο και μετά να βρει δουλειά», εξηγεί ο Τζαμίλ Χαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέλη της ομάδας επισκέπτονται δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αττική και αλλού, και συζητούν μαζί τους προβλήματα που έχουν, προσπαθούν να προτείνουν λύσεις και να τους δείξουν το δρόμο για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης και στη συνέχεια μέσω της εργασίας.

Στο πρώτο βίντεο της σειράς, η ομάδα των Μεντόρων εξηγεί τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνουν τη διάδοση χρήσιμων πληροφοριών και την ενημέρωση για ζητήματα που τους αφορούν αλλά και για αλλαγές που συμβαίνουν.

Στο δεύτερο βίντεο με τίτλο «Εκμάθηση Ελληνικών» οι Μέντορες μιλούν για τη σημασία της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη ζωή των προσφύγων.

Στο τρίτο βίντεο με τίτλο «Προσωπική Υγιεινή», οι Μέντορες μιλούν για τη σημασία της προσωπικής υγιεινής στη ζωή των προσφύγων, εν μέσω μιας νέας έξαρσης της νόσου Covid 19 και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν.

Η γλώσσα των βίντεο είναι η ελληνική αλλά υπάρχουν διαθέσιμοι υπότιτλοι σε αγγλικά, γαλλικά, φαρσί, αραβικά, ουρντού και πάστο. Η δημιουργία των βίντεο υποστηρίχθηκε από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.