ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι μικροί ήρωες του «ΑΧΕΠΑ» και οι άνθρωποι που τους στηρίζουν (φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος08 Ιανουαρίου 2023

Ακόμα μία δράση στήριξης των παιδιών που νοσηλεύονται στο παιδοογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πολίτες του δήμου Δέλτα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει εδώ και 22 χρόνια η Βούλα Ελευθεριάδουπρώην εργαζόμενη του φαρμακείου του νοσοκομείου και νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Δέλτα. 

Κάθε μήνα ή δύο μήνες, αναλόγως των αναγκών που καταγράφονται από τα παιδιά και τους γονείς τους, η κα. Ελευθεριάδου συγκεντρώνει, με τη συνδρομή πολιτών, είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινότητα των παιδιών που νοσούν με καρκίνο ή λευχαιμία. 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παραδόθηκαν τα δώρα και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν οι πολίτες και η αντιδήμαρχος. 

Δεκάδες παιδιά και γονείς με ανάγκες για τα βασικά

Όπως λέει η ίδια στο makthes.gr το τμήμα είναι γεμάτο με, περίπου, 80 παιδιά από διάφορα μέρη της κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά τα παιδιά των οποίων η κατάσταση είναι βαρύτερη, μπορεί να μείνουν νοσηλευόμενα στο ΑΧΕΠΑ μέχρι και δύο μήνες. σημειώνει η ίδια. «Αυτά τα παιδιά θέλουν ρούχα, οι μάνες θέλουν να πλένουν. Έχει πλυντήριο και τους πάμε απορρυπαντικά σε τακτικά διαστήματα», συνεχίζει και ενημερώνει ότι τον Φεβρουάριο «θα τους εφοδιάσουμε ξανά». 

Τρόφιμα, λάδια, ρύζια, τραχανάς, κοφτό μακαρόνι, πένες, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, για να γεμίσουν τα ντουλάπια, ήταν μερικά από τα βασικά είδη που παρέδωσε η κα. Ελευθεριάδου στο παιδοογκολογικό τμήμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από εκεί και πέρα, λόγω των ημερών, τα παιδιά παρέλαβαν δώρα, γλυκά, πιτζάμες, φόρμες, αθλητικά παπούτσια, βιβλία, παζλ, παιχνίδια, «ό,τι ζητάει το κάθε παιδί». 

Όλα τα παραπάνω συγκεντρώνονται από κατοίκους του δήμου Δέλτα και γνωστούς της κας Ελευθεριάδου, η οποία ξεκίνησε τη δράση αυτή πριν από 22 χρόνια κατόπιν της νόσησης συγγενή της με καρκίνο. 

Η ευχή των παιδιών είναι μία και «τσακίζει»

Πάσχα και Χριστούγεννα ο κόσμος ενεργοποιείται περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά οι ανάγκες είναι καθημερινές, επισημαίνει η Β. Ελευθεριάδου και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν γονείς, οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι καθώς βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στα παιδιά τους για να νικήσουν τον καρκίνο ή τη λευχαιμία. 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της θέλησης των παιδιών να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στην «καθημερινότητα», όπως το βίωσε στην τελευταία επίσκεψη η κα. Ελευθεριάδου, είναι ο μικρός Ραφαήλ. «Παρά τα βάσανα και τους πυρετούς έφτιαξε, σε εφτά μέρες, με τουβλάκια τον «Τιτανικό». Θαυμάζοντάς τον μια νοσοκόμα του είπε "έλα να σε βγάλω μια φωτογραφία με το καράβι σου". Εκείνος είπε "όχι, δεν θέλω φωτογραφία. Στο σπίτι θέλω να πάω"», περιγράφει η ίδια και προσθέτει: «Θες να ξυπνήσεις και να σου πουν "φύγε, λάθος κάναμε. Παρ' το παιδί και φύγε". Η ευχή όλων μας είναι να γίνουν καλά τα παιδιά και να πάνε στο σπίτι».

Ο «Τιτανικός» του μικρού Ραφαήλ

Κάλεσμα προς όλους για προσφορά

Η Β. Ελευθεριάδου ενημερώνει μέσω του makthes.gr ότι όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να συνεισφέρει κάτι από το υστέρημά του, προσφέροντας κάποιο ή κάποια αντικείμενα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της στο τηλέφωνο 697 2920 308 για να συνεννοηθούν για τα προϊόντα που χρειάζονται περισσότερο κάθε μήνα ή δίμηνο τα παιδιά και οι γονείς τους. Όπως εξηγεί η ίδια τα πράγματα τα παραδίδει η ίδια κάθε φορά στο παιδοογκολογικό τμήμα, καθώς ακόμα και πριν την πανδημία η πρόσβαση σε κλινικές με ανοσοκατασταλμένα άτομα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ωστόσο, όποιος/α θέλει να προσφέρει, μπορεί να παραδώσει απευθείας τα πράγματα στην πύλη του ΑΧΕΠΑ με την ενημέρωση ότι προορίζονται για το παιδοογκολογικό τμήμα.

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις δράσεις του Πάσχα. Πολίτες του δήμου Δέλτα έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση των υλικών για τις λαμπάδες που θα κατασκευάσουν ώστε να μοιραστούν στα παιδιά, δώρο το οποίο τα παιδιά το περιμένουν κάθε χρόνο «πώς και πώς», καταλήγει η κα. Ελευθεριάδου.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.