ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι «ωραίοι» και αλληλέγγυοι Θεσσαλονικείς (βίντεο & φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος01 Μαΐου 2021

Αθόρυβα, με επιμονή και αγάπη, απλοί πολίτες σπεύδουν σε κάθε εορταστική περίοδο, αλλά και καθημερινά, να συνδράμουν το έργο των δήμων για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Πίσω από τα «πακέτα αγάπης», όπως αποκαλούνται συνήθως τα προϊόντα που παραδίδουν οι δήμοι στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και πέρα από τις εταιρείες-χορηγούς που βοηθούν με σημαντικά ποσά, βρίσκονται και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν κάτι από το υστέρημά τους, είτε σε χρήμα, είτε σε υπηρεσία, στηρίζοντας έτσι τους συνανθρώπους τους.

Το makthes.gr αναζήτησε τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι αναδεικνύουν την κοινωνική ευθύνη που θα έπρεπε να κυριαρχεί σε καιρούς δύσκολους όπως αυτή της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Η Εστία που σπεύδει όπου χρειαστεί

Η Αθηνά Τοτοκώτση είναι γενική γραμματέας της Ηπειρώτικης Εστίας Θεσσαλονίκης και όπως λέει στο makthes.gr το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης της οργάνωσης λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Στήθηκε με αρχικό σκοπό να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ηπειρώτες που ζούσαν μέσα στην Αλβανία και ειδικότερα στη Βόρεια Ήπειρο. Με το πέρασμα των χρόνων, η δράση της Ηπειρώτικης Εστίας Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε στο ελληνικό κομμάτι της Ηπείρου και σε άλλες εν Ελλάδι ακριτικές περιοχές, όπως το Διδυμότειχο και τα Ψαρά.

Η κ. Τοτοκώτση

Την ίδια ώρα, η Ηπειρώτικη Εστία Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει και τη δράση «Δεν είσαι μόνος» προκειμένου να είναι κοντά στα μέλη της που ζουν στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται σε ανάγκη, εξηγεί η κ. Τοτοκώτση. «Βοηθούσαμε τα ορφανοτροφεία, γηροκομεία, πρόσφυγες από την Αλβανία που ζουν στη Θεσσαλονίκη», συνεχίζει η ίδια.

Πέρα από αυτά, η οργάνωση τελεί σε αγαστή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Αηδονόπουλο. «Είμαστε χωρίς προσδοκία ανταμοιβής. Από ψυχής πάμε. Είναι πολλή η δουλειά, αλλά δεν βαρυγκωμούμε», τονίζει η κ. Τοτοκώτση και προσθέτει πως κάθε φορά που υπάρχει μία κοινωνική δράση, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, ή ακόμη και στις διανομές τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ, «είμαστε παρόντες».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ηπειρώτικη Εστία Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην προετοιμασία των «πακέτων αγάπης» του δήμου για το Πάσχα. Τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, συναρμολόγησαν τα χαρτόνια και ταξινόμησαν τα προϊόντα. 

Στην προετοιμασία των πακέτων του Πάσχα με τον Χ. Αηδονόπουλο (αριστερά)

Ταυτόχρονα, τα μέλη της οργάνωσης ενισχύουν με είδη ρουχισμού και ιματισμού τις δομές του δήμου, είτε πρόκειται για το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας, ή τη δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, επισημαίνει η γ.γ. της Ηπειρώτικης Εστίας Θεσσαλονίκης. 

«Περισσότερο είναι η έννοια ότι είμαστε κοντά τους. Όταν δίνουμε ένα κοτόπουλο, δεν είναι ότι δίνεις αυτό, αλλά πώς το δίνεις», σημειώνει η κ. Τοτοκώτση, περιγράφοντας τα συναισθήματα που «γεννώνται» μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Διαπιστώνει, μάλιστα ότι «ο κόσμος σήμερα έχει πολλά προβλήματα. Ψυχολογικά έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση πάρα πολύ με τον κορονοϊό».

Εξάλλου, η κ. Τοτοκώτση εκφράζει και το παράπονό της, καθώς αναφέρει ότι «το κράτος μάς αντιμετωπίζει σαν επιχείρηση. Επειδή δεν έχουμε έμμισθο προσωπικό, η «ΕΡΓΑΝΗ» μας πετάει έξω από το σύστημα», με αποτέλεσμα ως οργάνωση να μην μπορούν να λάβουν ούτε τις ελαφρύνσεις των δημοτικών τελών, ούτε Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Οι «Θερμαΐδες» κινούν γη και ουρανό

Πιο ανατολικά, στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ο σύλλογος «Θερμαΐδες», μοίρασε τρόφιμα, ενόψει Πάσχα, σε ευπαθείς ομάδες. «Κάναμε μία πολύ μεγάλη δράση συγκέντρωσης τροφίμων από ιδιώτες και τα διανείμαμε σε φορείς μεταξύ των οποίων και στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη», εξηγεί στο makthes.gr η Όλγα Τσιμισκή πρόεδρος των «Θερμαΐδων». Επίσης, πρόσφεραν τρόφιμα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ο σύλλογος οργανώνει δράσεις που αφορούν ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, επισημαίνει η κ. Τσιμισκή.

Παράλληλα, με τις κινήσεις των «Θερμαΐδων», τη Μεγάλη Δευτέρα έγινε δωρεά μεγάλης ποσότητας αντισηπτικών υγρών από την οργάνωση ΑΧΕΠΑΝΣ, ενημερώνει η κ. Τσιμισκή.

Η παράδοση των αντισηπτικών στο δημαρχείο Πανοράματος από τους ΑΧΕΠΑΝΣ

Ο σύλλογος έχει προβεί σε δωρεές ιατρικών μηχανημάτων αξίας από 15.000 μέχρι και 100.000 ευρώ, ενώ είχαν αναλάβει και την πλήρη ανακατασκευή και εξοπλισμό της μοναδικής παιδοκαρδιολογικής κλινικής στη βόρεια Ελλάδα που εντοπίζεται στο ΑΧΕΠΑ. 

«Δυστυχώς έχουμε αιτήματα από παντού», για να προσφέρουν βοήθεια, αναφέρει η κ. Τσιμισκή και εξηγεί πως «ό,τι δωρεά κάνουμε είναι σε είδος, για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που ζητάνε, είναι αυτό που θέλουνε». Με τη βοήθεια ειδικών, οι «Θερμαΐδες» επιλέγουν ποια αιτήματα είναι πιο κρίσιμα να ικανοποιηθούν, «γιατί όλα είναι σημαντικά», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος του συλλόγου.

Δεξιά η κ. Τσιμισκή

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι «Θερμαΐδες» ιδρύθηκαν το 2003 από την κ. Τσιμισκή και αποτελούν παράρτημα της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη. 

Ευαισθητοποίηση πόρτα-πόρτα

Περνώντας στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, το makthes.gr συναντά την Ευτυχία Δασκουλίδου, μία ελεύθερη επαγγελματία στον δήμο Παύλου Μελά, η οποία αξιοποιώντας τις γνωριμίες της, κινητοποιεί ανθρώπους για να συνδράμουν τις κοινωνικές δράσεις του δήμου και των τοπικών εκκλησιών.

Η Ε. Δασκουλίδου

Ενόψει Πάσχα λοιπόν, η κ. Δασκουλίδου κατάφερε, με τη συνδρομή επαγγελματιών και πολιτών της περιοχής, να συγκεντρώσει προϊόντα τα οποία μοιράστηκαν σε 50 δέματα και κατέληξαν σε οικογένειες του δήμου, ενώ άλλα τέτοια 50 πακέτα με πασχαλινά και πρώτης ανάγκης προϊόντα, παραδόθηκαν στην ενορία του Αγίου Λουκά στη Σταυρούπολη. Τώρα το Πάσχα έξι παλέτες με τρόφιμα έστειλε μόνο μία επιχειρηματίας της περιοχής, η οποία διατηρεί εταιρεία με καλλυντικά προϊόντα, αναφέρει ενδεικτικά η κ. Δασκουλίδου.

Για να είναι βέβαιη πως οι παραλήπτες των δεμάτων έχουν πράγματι ανάγκη, η κ. Δασκουλίδου τονίζει ότι ο δήμος ψάχνει και εντοπίζει τις ευπαθείς οικογένειες και στη συνέχεια η ίδια φροντίζει για την εξεύρεση των απαραίτητων προϊόντων.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση προϊόντων τα Χριστούγεννα

Παρομοίως, τα περασμένα Χριστούγεννα η κ. Δασκουλίδου κατάφερε να συγκεντρώσει προϊόντα για 10 οικογένειες, μόνο με την κινητοποίηση 2-3 συναδέλφων της, οι οποίοι προσέφεραν ό,τι μπορούσαν, από τυροπιτοειδή και ζάχαρη μέχρι και κοτόπουλα. Πάντως κατάφερε να εξασφαλιστεί «ό,τι χρειάζεται μια οικογένεια για 10 ημέρες», τονίζει η ίδια.

Οι επίμονες γυναίκες του Δέλτα

Πιο μακριά, στον δήμο Δέλτα, η Βούλα Ελευθεριάδου και η Νίκη Ιστίκογλου έχουν βάλει στόχο, εδώ και 20 χρόνια, να ανακουφίζουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. 

Η Β. Ελευθεριάδου στο «εργαστήριο» λαμπάδων στο σπίτι της

Φέτος, όπως και κάθε Πάσχα, φτιάχνουν λαμπάδες και τις μοιράζουν στα παιδιά και στους συνοδούς γονείς τους που νοσηλεύονται, ή επισκέπτονται την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, του Ιπποκρατείου και όπου αλλού «το έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει στο makthes.gr η κ. Ιστίκογλου.

«Εδώ και 20 χρόνια προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε για τις ανάγκες αυτών των παιδιών, γιατί τα παιδιά αυτά δεν είναι όλα εντός Θεσσαλονίκης. Για μήνες μένουν με τους γονείς τους μέσα στα νοσοκομεία», λέει η ίδια και εκφράζει την πίστη πως «έστω αυτό το μικρό που προσφέρουμε, είναι κάτι».

«Προσπαθούμε να είμαστε στο κλίμα των παιδιών» και οι λαμπάδες που κατασκευάζουν να είναι «κάτι επίκαιρο, κάτι ευχάριστο, κάτι χαρούμενο», σημειώνει η ίδια. 

Μάλιστα παρόλο που το λιανεμπόριο ήταν κλειστό για πολύ καιρό λόγω της πανδημίας, κατάφεραν και φέτος να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους απέναντι στα παιδιά. «Ψάξαμε και βρήκαμε τα κατάλληλα υλικά», για να παραδοθούν κανονικά οι λαμπάδες, δηλώνει η κ. Ιστίκογλου.

Περιγράφοντας πώς εντοπίζουν τις ανάγκες, η κ. Ιστίκουλου εξηγεί πως «ξέρουμε πόσα παιδιά έχει μέσα και πόσα μπορούμε να καλύψουμε», ενώ φέτος ανταποκρίθηκαν και «άλλοι φίλοι μέσω κοινωνικών δικτύων και πρόσφεραν παιχνίδια, βιβλία, ό,τι μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά».

«Τα μικρά μας κάνουν και χαιρόμαστε. Για κάποιους που είναι ασήμαντα, για μας είναι πάρα πολύ ωραία πράγματα. Όλα δεν γίνονται με τα χρήματα», διατρανώνει η ίδια.

Η φίλη της κ. Ιστίκογλου, Βούλα Ελευθεριάδου, είναι σήμερα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Δέλτα, ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. 

Στιγμιότυπο από την παράδοση λαμπάδων στο ΑΧΕΠΑ

Περιγράφοντας τα συναισθήματα των παιδιών όταν παίρνουν στα χέρια τους τις λαμπάδες, η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει πως «τα παιδιά περιμένουν πάντα και η χαρά είναι μεγάλη και για τους γονείς», διότι «πάρα πολύ μεγάλο διάστημα μένουν μέσα στο νοσοκομείο και πηγαίνουμε τακτικότατα, όχι μόνο Πάσχα και Χριστούγεννα», σπεύδει να συμπληρώσει.

Πέρα από τις λαμπάδες, οι δύο γυναίκες προσπαθούν με επιμονή και αγάπη να συνδράμουν τα παιδιά καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και εκτός νοσοκομείου. Έτσι, συγκεντρώνουν δώρα, τρόφιμα, χρήματα, «ό,τι μπορέσουμε να βοηθήσουμε» και τα παραδίδουν ακόμη και στο σπίτι, ενημερώνει η κ. Ελευθεριάδου μιλώντας στο makthes.gr. «Ζούμε σε κλειστή κοινωνία. Ξέρουν πάντα ότι κάνουμε κάποιες δράσεις», υπογραμμίζει η ίδια μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν γενικώς για ανθρώπους που ζουν δίπλα τους και χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχουν μητέρες οι οποίες κάνουν τούρτες και γλυκίσματα, άλλες συγκεντρώνουν παραμύθια, παιχνίδια που δεν τα χρειάζονται πια και τα προσφέρουν για τις προσπάθειες της κ. Ελευθεριάδου και της κ. Ιστίκογλου.

Οι «θεατράνθρωποι» που ζητούν τρόφιμα αντί για εισιτήριο

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, στον δήμο Θερμαϊκού εδράζεται μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, η Φύρδην Μίγδην, η οποία από το 2014 παρουσιάζει παραστάσεις στις οποίες το «αντίτιμο» για τους πολίτες δεν είναι χρηματικό, αλλά μία έκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Η Γιώτα Αλεξοπούλου, υπεύθυνη της Φύρδην Μίγδην, τονίζει μέσω του makthes.gr ότι η ομάδα δραστηριοποιείται και σε γειτονικούς δήμους, όπως ο δήμος Θέρμης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ συνεργάζονται και με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Πάντοτε μαζεύουμε τρόφιμα. Δεν υπάρχει εισιτήριο», λέει η ίδια και εξομολογείται ότι «πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο, μαζέψαμε τρόφιμα» μεταφέροντάς τα σε δομές που τα χρειάζονταν, όπως το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι. 

Επίσης, πριν την πανδημία είχαν δώσει δύο παραστάσεις στη Θέρμη συγκεντρώνοντας φάρμακα, ενώ φρόντιζαν και για τη διασκέδαση τροφίμων σε οίκους ευγηρίας, όπως στη «Μυρτιά» στη Θέρμη.

Φέτος, που η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά κλειστό τον Πολιτισμό, η «Φύρδην Μίγδην» παρουσίασαν διαδικτυακά, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θερμαϊκού, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού. Η μαγνητοσκόπηση της παράστασης έγινε σε ένα μετόχι της περιοχής, ενημερώνει η κ. Αλεξοπούλου.

Επιπλέον, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η ομάδα θα δημοσιεύσει στο κανάλι της στο YouTube και ένα βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας με θέμα τα Εγκώμια του Επιταφίου.

Δείτε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» της «Φύρδην Μίγδην»:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.