Τα τελευταία 24ωρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτυπά, δίχως έλεος, τη χώρα με έντονες βροχοπτώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Αττική, όπου τα ορμητικά νερά ξεχείλισαν και βούλιαξαν κυριολεκτικά δρόμους, σχολεία, καταστήματα, σπίτια, οχήματα, μετατρέποντας το λεκανοπέδιο σε μια απέραντη λίμνη από λάσπες και φερτά υλικά.
Οι σκηνές βιβλικής καταστροφής που παρακολουθούμε όλοι από τα Μέσα Ενημέρωσης, κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρες μοιάζουν στο ανθρώπινο μάτι, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν η χώρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο ακραίων και φονικών φαινομένων κακοκαιρίας.
Οι πλημμύρες που έπληξαν την Αττική
6 Νοεμβρίου 1961, 40 νεκροί. Έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των καταιγίδων» με το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να πέφτει επί 10 συνεχόμενες ώρες. Ο ποταμός Κηφισός φούσκωσε με το ύψος του νερού να φτάνει τα 2μέτρα, ενώ 400 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 4.000 πλημμύρισαν, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες.
2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί . Λίγα χρόνια αργότερα, και πάλι το μήνα Νοέμβριο η Αττική πλήττεται από νέα σφοδρή κακοκαιρία, που αφήνει ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά της μαζί και 37 νεκρούς. Κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα επικοινωνίας της αμέσου δράσεως στο Λυκαβηττό, υπόγεια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τα δύο μέτρα.
21-22 Οκτωβρίου 1994, 17 νεκροί. Εννιά ώρες έντονων βροχοπτώσεων ήταν αρκετές για να υπερχειλίσει ο ποταμός Ποδονίφτης και ο Κηφισός και να παρασύρουν στο πέρασμά τους περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Περισσός «πνίγηκαν» από τα ορμητικά νερά του Ποδονίφτη.
15 Νοεμβρίου 2017, 24 νεκροί. Σε «μαύρο» μήνα για την Αττική φαίνεται πως ανάγεται ο Νοέμβριος. Ημέρα καταστροφής ξημέρωσε στις 15 Νοεμβρίου του 2017 για τη Δυτική Αθήνα. Λίγο μετά τις 6 το πρωί, μια έντονη βροχόπτωση διάρκειας δύο μόλις ωρών, «ξυπνάει» ένα χείμαρρο λάσπης, δέντρων και άλλων υλικών που σαρώνει τη τη Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα και τη Μαγούλα. Αποτέλεσμα του ξαφνικού ολέθρου να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι που δεν μπόρεσαν να αφήσουν τα σπίτια τους.
Φονικές πλημμύρες στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στις 23 Μαρτίου 1987 ισχυρότατη καταιγίδα διάρκειας πολλών ωρών χτυπάει Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βόρεια Ελλάδα. Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Φλώρινα μετρούν βαθιές πληγές και 10 νεκρούς. Συνολικά πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη.
Στις 24 Αυγούστου 1990 ισχυρές καταιγίδες πλήττουν Φθιώτιδα, Αχαΐα, Θεσσαλία και Εύβοια. Στον απολογισμό της κακοκαιρίας καταγράφονται μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο, δυστυχώς και 5 νεκροί.
Καβάλα, 19 Νοεμβρίου 1992. Η πολύωρη νεροποντή πλήττει σφοδρά την πόλη της ανατολικής Μακεδονίας. Προκαλούνται τεράστιες ζημιές και το 70% του οδικού δικτύου της Καβάλας καταστρέφεται. Η κακοκαιρία οδηγεί στο θάνατο 4 πολίτες.
Χαλκιδική, 11 Ιουλίου 2019, 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Είκοσι μόλις λεπτά καταρρακτώδους βροχής στάθηκαν ικανά να προκαλέσουν σκηνές χάους στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019. Το ξαφνικό μπουρίνι ξερίζωσε δέντρα, αναποδογύρισε οχήματα και παρέσυρε κάθε λογής αντικείμενα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους και σκοτώνοντας άλλους επτά. Για τους μετεωρολόγους το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης μιας και παρουσίασε χαρακτηριστικά τυφώνα.
Εύβοια, 9 Αυγούστου 2020, 5 νεκροί. Η πολύπαθη Εύβοια, δυστυχώς, βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των καταστροφών που την πλήττουν. Από τη μία οι μεγάλες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, κι από την άλλη σαρωτικές πλημμύρες που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ισχυρή νεροποντή χτυπάει την Εύβοια το καλοκαίρι του 2020. Ο ποταμός Μεσσάπειος ξεχειλίζει και «βουλιάζει» τα Ψαχνά. Η κακοκαιρία οδηγεί στο θάνατο 5 ανθρώπους, ανάμεσα τους κι ένα βρέφος 8 μηνών.