ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πλημμύρες η επόμενη πρόκληση

Θεολόγος Ηλιού16 Αυγούστου 2021

Μετά τις φωτιές, ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι μην μας βρουν απροετοίμαστους πλημμυρικά φαινόμενα. Ειδικά στις περιοχές που κάηκαν τα πάντα, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην «καούν» από νερό την επόμενη φορά.

Ο καθηγητής δασολογίας Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, επισημαίνει πως «πρέπει να καθαριστούν άμεσα όλες οι κοίτες χειμάρρων στις καμένες περιοχές και να στηθούν κλαδοπλέγαμτα και κορμοπλέγαμτα, για να συγκρατηθεί το χώμα σε περίπτωση πλημμύρας».

«Τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνονται πριν τις φωτιές»

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, έγιναν και προγραμματίστηκαν αντιπλημμυρικά έργα ήδη, ώστε και στη περίπτωση πυρκαγιών η πόλη να είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα.

«Η ουσία είναι τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνονται πριν τις πυρκαγιές. Η πρόληψη είναι στην κορυφή της ατζέντας της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Έγιναν, έργα και παρεμβάσεις όπου καταφέραμε να προστατεύσουμε κομβικές περιοχές που ήταν αθωράκιστες. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν (και θα υπάρχουν), έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες καταστροφές. Πάντα όμως, η άψογη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μας ώθησε στο να μετατρέψουμε τις συγκυρίες, σε ‘ευκαιρίες’ επιτάχυνσης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων» δηλώνει στη «ΜτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη

Τα αντιπλημμυρικά έργα που δρομολογήθηκαν έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν μεγάλες σύνθετες και απαιτητικές παρεμβάσεις που αφορούν στον καθαρισμό ρεμάτων, την ενίσχυση του εδάφους και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Τον περασμένο Απρίλιο υπογράψαμε με την ΕΥΑΘ προγραμματική σύμβαση ύψους 3.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Μείζονος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργα που αφορούν: στη συντήρηση και λειτουργία Αντλιοστασίων Ομβρίων Υδάτων αρμοδιότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον διαρκή έλεγχο όλων των φρεατίων υδροσυλλογής και εσωτερικό καθαρισμό, στον προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των αγωγών ομβρίων, στην αποκατάσταση βλαβών για την ομαλή λειτουργία του δικτύου, στην επισκευή, ανακατασκευή και επέκταση τμημάτων του δικτύου ομβρίων υδάτων, στην άμεση αποκατάσταση μικροζημιών σε κάθε είδους τεχνικά έργα εξαιτίας πλημμυρών, στην διάθεση συνεργείου άμεσης επέμβασης και στην ενημέρωση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) με τα εκτελούμενα έργα» αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου.

Ακόμα, έργα έχουν υλοποιηθεί και στον δήμο Θερμαϊκού, στο ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, στο Αγνάντι Επανομής και στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας μαζί με την Ιχθυόσκαλα. «Όταν προσπαθείς να έχεις μία ‘νοικοκυρεμένη’ πολιτική θωράκισης, μειώνεις τον κίνδυνο και τις συνέπειες των ακραίων και έκτακτων καταστάσεων. Εδώ φαίνεται η σημαντική συμβολή της αυτοδιοίκησης. Είμαστε μία μεγάλη Περιφέρεια με πολυποίκιλες απαιτήσεις. Διαχειρίζομαι την Μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης κυνηγώντας τον χρόνο και του πόρους» σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε πρόσφατα την δημοπράτηση δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την αποχέτευση Ομβρίων στην περιοχή της Λαχαναγοράς με προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και τα έργα Ομβρίων Καλαμαριάς «Β’ Φάση» με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ. Είναι δυο έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ.


Στρατός και drones

στην περιφρούρηση του Σέιχ Σου

Ωστόσο η αντιπυρική περίοδος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και όλες οι δυνάμεις της χώρας είναι σε επιφυλακή. Την προηγούμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σχεδόν καθημερινά σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και το Σέιχ Σου «σφραγίστηκε» από την Πυροσβεστική, την αστυνομία, εθελοντικές ομάδες αλλά και κλιμάκια του στρατού.

«Δεν αφήσαμε να περάσει κανείς στο δάσος του Σέιχ Σου, μόνο όσοι έμεναν στο Φιλίππειο και από αυτούς κάθε φορά κρατούσαμε τα στοιχεία τους. Μετά την εντολή της Πολιτικής Προστασίας για αποκλεισμό των δασών, είμαστε όλη μέρα σε όλες τις εισόδους του δάσους» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Σταύρος Δρακόπουλος έφορος-αρχηγός Πολιτικής Προστασίας Προσκόπων Θεσσαλονίκης. «Δεν είδαμε κάτι περίεργο ως κίνηση στο Σέιχ Σου αλλά ούτε στο δασύλλιο Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, όπου επίσης γίνονται περιπολίες από αστυνομία, εθελοντές και μεικτά κλιμάκια του στρατού - πυροσβεστικής» σημειώνει ο κ. Δηματρακόπουλος.

Το Σέιχ Σου, σύμφωνα με τον αρχηγό Πολιτικής Προστασίας των Προσκόπων Θεσσαλονίκης, δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. «Υπάρχουν κλαδιά στο έδαφος, δεν έχει καθαριστεί και λόγω του φλοιοφάγου δεν είναι σε καλή κατάσταση το δάσος. Αυτό που φοβόμαστε είναι τα σπασμένα γυαλιά που πετούν, τα οποία με τον Ήλιο μπορούν να λειτουργήσουν ως ‘’μπαρούτι’’».

Στην μάχη προστασίας του πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, έχουν ριχτεί και drones, όπως αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου. «Εκτός από τον περιορισμό της κυκλοφορίας συνεχίζονται οι περιπολίες για έγκαιρη πυρανίχνευση. Το ανθρώπινο δυναμικό στην πυροσβεστική και την αστυνομία σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, τα drones, αυξάνουν τον δείκτη ασφάλειας. Πολύτιμη αρωγή στο έργο μας, προσφέρουν οι επίσημα αναγνωρισμένες εθελοντικές οργανώσεις». Επίσης, άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν, όπως λέει η κ. Πατουλίδου, οπτικοί και θερμικοί αισθητήρες θα «σαρώνουν» σε 24ωρη βάση μια έκταση μεγαλύτερη των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου, προκειμένου να εντοπίζουν εγκαίρως τη φωτιά ή τον καπνό, ακόμη και προτού οι ενδείξεις αυτές γίνουν ορατές με το ανθρώπινο μάτι.

Στις 13 Ιουλίου για λίγες ώρες όλη η πόλη αναστατώθηκε, όταν ξέσπασε φωτιά στο Σέιχ Σου που υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση. Με την άμεση επέμβαση επίγειων και εναερίων δυνάμεων τελικά ο εφιάλτης είχε γρήγορο τέλος. «Η πρόσφατη πυρκαγιά και η έγκαιρη κατάσβεσή της απέδειξε την αξία της πρόληψης. Στις αρχές του Ιουλίου μαζί με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπάμπη Στεργιάδη κάναμε αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού του Σέιχ Σου . Διαπιστώσαμε πως ο ρυθμός της εξέλιξης τους, ήταν ο προκαθορισμένος. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3. Σταμάτησαν οι εργασίες για ευνόητους λόγους αυτές τις μέρες μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το δάσος. Μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός θα τοποθετηθεί το αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών. Το επόμενο βήμα είναι η άμεση αποτύπωση, χαρτογράφηση και περιγραφή των καμένων εκτάσεων και στην συνέχεια η σύνταξη μελέτης αποτροπής διαβρωτικών και πλημμυρικών φαινομένων, αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων δασών. Η υλοποίηση τους θα πρέπει να γίνει σε γοργούς ρυθμούς. Επείγει να προσδιοριστούν άμεσα οι ευαίσθητες περιοχές στη διάβρωση (κυρίως περιοχές με μεγάλες κλίσεις) και να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα μέχρι τις αρχές του χειμώνα» λέει η Βούλα Πατουλίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.