ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πολίτες καθορίζουν την πορεία του κορονοϊού

Βαγγέλης Στολάκης17 Ιανουαρίου 2021

Προβληματισμός και ανησυχία από τη μία και από την άλλη χαμόγελα τόσο για την πορεία των εμβολιασμών όσο και για τη σταδιακή καλυτέρευση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας είναι τα συναισθήματα των ειδικών, των γιατρών και των επιστημόνων σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως το μεγάλο «στοίχημα» της εορταστικής περιόδου κερδήθηκε, καθώς δεν σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνουν ωστόσο πως αρκεί μία λάθος κίνηση και μία μικρή χαλάρωση των πολιτών για να καταστραφούν τα πάντα και να βιώσουμε ξανά εικόνες και καταστάσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Τόσο οι ειδικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού χαρακτηρίζουν τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο ως «κρίσιμους» μήνες για την πορεία της πανδημίας, δεδομένης της πτώσης της θερμοκρασίας, της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της επανέναρξης κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Την ώρα που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν εκ νέου σκληρά μέτρα και αποφασίζουν παράταση των κατά τόπους lockdowns που έχουν επιβληθεί, αφού το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει «χτυπήσει» την πόρτα τους, στην Ελλάδα βρισκόμαστε εν αναμονή μίας νέας έξαρσης που θα αποτελέσει συνέχιση του δεύτερου κύματος ή είσοδο στην τρίτη φάση. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών» υποστηρίζουν με νόημα οι ειδικοί και εμφανίζονται προβληματισμένοι εξαιτίας της εικόνας των νοσοκομείων αλλά και της κόπωσης του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Πλέον, τους γεμίζει ανησυχία η Αττική, εκεί όπου καταγράφεται μεγαλύτερη διασπορά του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει βγει από το κάδρο εάν συνεχιστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και τα κρυφά πάρτι.

Από βδομάδα αύξηση

Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας που θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες όπως λέει, τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας διάφορων τομέων αλλά και τις θερμοκρασίες που πέφτουν, εστιάζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που μαζί με την ερευνητική ομάδα του έχει αναπτύξει ένα προγνωστικό εργαλείο που προβλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων που θα υπάρξουν στο μέλλον εξετάζοντας διάφορα σενάρια. 

«Περιμένω άνοδο των κρουσμάτων από τη μέση της επόμενης εβδομάδας» λέει ο κ. Σαρηγιάννης εξηγώντας ότι αυτή θα είναι κατά την εκτίμησή του η εικόνα, δεδομένης της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων αλλά και της επαναφοράς του click away σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο. «Κάνουμε διάφορες μελέτες με διάφορα σενάρια. Εάν ανοίξουν όλα μαζί, επιμένω πως στα τέλη του Φεβρουαρίου θα υπάρξει κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη δείχνει καλύτερη εικόνα, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπάρχει μεγαλύτερο φορτίο και μεγαλύτερα διασπορά του ιού κατ’ επέκταση. «Ο συνδυασμός δημοτικά και click away δεν είναι απαγορευτικός. Θα δώσει μία αύξηση κρουσμάτων πανελλαδικά» συμπληρώνει. «Το lockdown μετά την Πρωτοχρονιά βοήθησε στην πτώση των κρουσμάτων» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης και εκτιμά πως στα τέλη του μήνα τα κρούσματα θα αγγίζουν περίπου τα χίλια.

«Δεν χαμογελώ. Απλώς ηρέμησα λίγο» σχολιάζει με νόημα στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχουμε δείκτες που μπορούμε να διαχειριστούμε. Πρέπει με συνεχή τεστ να ελέγχουμε την κατάσταση, ώστε να μη μας ξεφύγει κάτι» σχολιάζει. Σύμφωνα με την ίδια μένει να φανεί και στην καταγραφή των κρουσμάτων η κινητικότητα που υπήρξε ανήμερα Θεοφανίων, καθώς όπως λέει στις γιορτές (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) τελικά υπήρξε πειθαρχία. «Το τρίτο κύμα, εκτιμούμε πως θα έρθει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι δύσκολοι μήνες» υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Αυτό που βιώσαμε ήταν απίστευτο»

«Υπάρχει μία αποσυμφόρηση. Η τωρινή περίοδος δεν έχει σαφώς καμία σχέση με αυτό που έχουμε βιώσει. Αυτό που βιώσαμε όμως ήταν κάτι το απίστευτο. Δεν μπορείς να ηρεμήσεις. υπάρχει έντονη ανησυχία. Όλα όσα έγιναν, έγιναν ξαφνικά. Από εκεί που ήμασταν πολύ καλά, ξαφνικά μεσα σε μία βδομάδα έγινε χαμός. Δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε, ούτε να πούμε ότι το ξεπεράσαμε» λέει από την πλευρά της η πνευμονολόγος - εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη

Η κ. Μπιτζάνη που τον «Μαύρο Νοέμβρη» όπως χαρακτηρίστηκε για την πόλη της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των χιλιάδων ασθενών αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έφυγαν από τη ζωή λόγω του φονικού ιού, τονίζει πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. «Όλοι όσοι εργαζόμαστε και ζούμε στα νοσοκομεία, οι γιατροί, οι υγειονομικοί έχουμε μεγάλη ανησυχία για το πως θα αντιδράσει από εδώ και στο εξής ο κόσμος. Όλα εξαρτώνται από τους πολίτες. Από το εάν θα τηρήσουν τα μέτρα» λέει η κ. Μπιτζάνη. «Και την πρώτη φορά, εάν ο κόσμος τηρούσε τα μέτρα δεν θα μπαίναμε σε lockdown. Η συμπεριφορά και η αντίδραση του κόσμου είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από εμάς» δηλώνει η πνευμονολόγος του «Γ. Παπανικολάου». 

Στην ερώτηση, πως είναι δυνατόν την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μέτρα να εντείνονται και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σκληρές αποφάσεις για επιβολή πρόσθετων μέτρων ή παράταση του lockdown στην Ελλάδα να μιλάμε για άρση μέτρων, η κ. Μπιτζάνη τονίζει: «Δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο. Εμείς περάσαμε μία πολύ άσχημη κατάσταση. Δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα, μπορεί τα ίδια νούμερα σε άλλη χώρα να ήταν καλύτερα διαχειρίσιμα» αναφέρει η κ. Μπιτζάνη. Είναι πάντως ξεκάθαρη ότι «το τρίτο κύμα θα εξαρτηθεί εάν και πότε θα έρθει καθαρά από τον κόσμο και την τήρηση των μέτρων. Εάν οι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι, αυτό εξαρτάται από τους άλλους ανθρώπους» εξηγεί και συμπληρώνει πως ακόμα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν»

«Σχετικά καλή» χαρακτηρίζει την εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως υπάρχει μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό αλλά και μερική αποσυμφόρηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο γιατρός - ακτινολόγος, επιμελητής Α’ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου

Εξηγεί ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στις 2 Νοεμβρίου 2020 στο νοσοκομείο υπήρχαν έξι ασθενείς σε ΜΕΘ και 24 σε απλές κλίνες COVID-19. Από τις 16 Νοεμβρίου και μετά οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 40, ενώ οι ασθενείς σε απλές κλίνες ξεπερνούσαν τους 240. «Όλα αυτά έγιναν μόλις σε διάστημα 15 ημερών» λέει ο κ. Παπαστεργίου. 

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο εν λόγω νοσοκομείο νοσηλεύονταν 21 ασθενείς σε ΜΕΘ και 45 σε απλές κλίνες. «Αυτό σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση είναι πολύ αργή και πως εάν υπάρξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας δεν θα ξεκινήσουμε με καλές προϋποθέσεις αλλά από τη μέση, με ένα προσωπικό κουρασμένο, χωρίς άδειες και με υποδομές μεσα στα νοσοκομεία που εξαντλούνται» τονίζει ο κ. Παπαστεργίου και επιμένει ότι «όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά των πολιτών».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.