ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Κεντρική Μακεδονία: Οι «πράσινοι» εμφύλιοι της κάλπης

Βαγγέλης Στολάκης24 Απριλίου 2023

Σκληρή είναι η μάχη για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει δε η εκτίμηση πως το κόμμα θα καταλάβει βουλευτική έδρα και στις περιφέρειες οι οποίες σήμερα δεν εκπροσωπούνται με το ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Κοινοβούλιο.


Α’ Θεσσαλονίκης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και το κόμμα κεντρικά προσδοκούν να κερδηθεί και δεύτερη έδρα στις εκλογές του Μαΐου. Την επανεκλογή του διεκδικεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χάρης Καστανίδης, ενώ και ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης διεκδικεί την είσοδό του ξανά στη Βουλή. Η μάχη πάντως του σταυρού αναμένεται σκληρή και δύσκολη με τους διεκδικητές της βουλευτικής έδρας να βρίσκονται ο ένας πολύ κοντά στον άλλο. Σε αυτή την περίπτωση φαβορί δεν υπάρχουν καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν όσο περνούν οι μέρες. Ένα προβάδισμα πάντως, σύμφωνα με τα τοπικά κομματικά στελέχη, καταγράφουν οι: Αντώνης Σαουλίδης, Πέτρος Λεκάκης, Πέννυ Δαλαμπούρα, Γιώργος Πινακίδης και η Νάνσυ Παπαδάτου με αναφορές κυρίως στην δυτική Θεσσαλονίκη.


Β’ Θεσσαλονίκης

Στην Β’ Θεσσαλονίκης την επανεκλογή του διεκδικεί ο Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ κινείται έντονα και ο μέχρι πρότινος διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. «Δυνατά» στη μάχη μπαίνουν επίσης η μέχρι πρότινος ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, ο Κώστας Πετρίδης, ο Μιχάλης Πάππου, ο Γιώργος Φεστερίδης και ο Δημήτρης Στοϊτσας.


Ντέρμπι στο Κιλκίς

Στο νομό Κιλκίς την έδρα του κόμματος κατέχει ο Γιώργος Φραγγίδης, ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου διεκδικεί την επανεκλογή του. Τη μία έδρα του νομού διεκδικεί και ο επί χρόνια στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και πρώην γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής και το 2019, Στέφανος Παραστατίδης. Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην περιοχή μιλούν για «ντέρμπι» και δεν μπορούν να κάνουν προβλέψεις για το ποιος εκ των δυο θα είναι τελικά ο νικητής. Στο Κιλκίς με το ψηφοδέλτιο του κόμματος διεκδικούν την εκλογή τους επίσης οι: Κυριακή Τομπουλίδου (δικηγόρος), Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου (δημοσιογράφος) και Αναστασία Χατοματσίδου- Ντάση, ελεύθερη επαγγελματίας.


Οι «πράσινοι» της Πιερίας

Στην Πιερία εκλέγονται συνολικά τέσσερις βουλευτές. Τις τρεις έδρες μέχρι πρότινος κατείχαν «γαλάζια» χέρια και την μια η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αισιοδοξεί να εκλέξει εκπρόσωπο. Το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στην περιοχή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το όνομα της πρώην βουλευτίνας και οικονομολόγου Μαρίας Μίχου, η οποία επιδεικνύει δυναμική, όπως επίσης και του γιατρού Κωνσταντίνου Κουτρούπα που για πολλούς θεωρείται «φαβορί». Έντονη κινητικότητα, λένε τα κομματικά στελέχη της περιοχής πως σημειώνει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαλτζάρης αλλά και οδοντίατρος Ανδρέας Παγούρας που για πολλούς θεωρείται «έκπληξη» του ψηφοδελτίου.


Ημαθία

Να βαφτεί «πράσινη» η μία από τις τέσσερις έδρες του νομού Ημαθίας επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη. Στην περιοχή η μάχη του σταυρού θα αποδειχτεί «σκληρή» καθώς ο καθένας από τους έξι υποψήφιους του ψηφοδελτίου καταγράφει ήδη τη δική του δυναμική. Πρόκειται για τους: Χαράλαμπο Γκιόνογλου, Ολυμπία Αποστόλου, Νικόλαο Τσιαμήτρο, Αναστάσιο Σιδηρόπουλο, Αθανάσιο Δέλλα και Σοφία Πάσχου. Για την περιοχή τυχόν προβλέψεις, όπως αναφέρουν τα τοπικά κομματικά στελέχη είναι «επίφοβη», καθώς στο δρόμο προς τις κάλπες όλοι οι υποψήφιοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά.


Πέλλα

Παρόμοια η εικόνα και στην τετραεδρική περιφέρεια της Πέλλας. Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφουν στην περιοχή η δικηγόρος Ραχήλ Αλεξανδρίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος που αποχώρησε από την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα για να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, η σύμβουλος αγροτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων Κική Παπαδάκη και ο δικηγόρος Αντώνης Ξυλουργίδης. Στην περιοχή υποψήφιοι βουλευτές είναι επίσης ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Ζαρογουλίδης και ο έμπορος-παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Απόστολος Τσαλταφερίδης.


Το «φαβορί» της Χαλκιδικής

Στην Χαλκιδική την μάχη για να κατακτήσει ξανά τη βουλευτική του έδρα δίνει ο Απόστολος Πάνας, ο οποίος θεωρείται για πολλούς «φαβορί». Υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι επίσης οι: Αναστάσιος Κανέλης, Άννα Κατσαρού η οποία διετέλεσε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Γιώργου Λαφαζάνη στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Αθανάσιος Μάντσιος και η Βαρβάρα Ταρκάση.


Σέρρες

Στο νομό Σερρών την επανεκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο διεκδικεί ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης ο οποίος σημειώνει μια δυναμική πορεία στο δρόμο προς τις κάλπες. Εξίσου δυναμική είναι η καταγραφή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου και του Βαγγέλη Παπάζογλου. Υποψήφιοι βουλευτές στις Σέρρες είναι επίσης η Βασιλική Γκιούρα, η Ευδοξία Καλπατσινίδου, ο Κώστας Οικονόμου και η Κατερίνα Σιάννη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.