ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «πράσινοι» στόχοι και τα... αγκάθια

Βαγγέλης Στολάκης10 Οκτωβρίου 2022

Θετικό πρόσημο βάζουν τα στελέχη και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης μετά το πέρας μίας πρώτης σειράς συνεδριάσεων και Ολομελειών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε γειτονιές της πρώτης περιφέρειας. Τα «πράσινα» κομματικά στελέχη χαμογελούν λόγω της συμμετοχής μελών στις συνεδριάσεις, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατραπεί σε... απόλυτα τυπικές διαδικασίες. Από εδώ και στο εξής ο κομματικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης δουλεύει με τις μηχανές στο φουλ, ενόψει και των επικείμενων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως επίσης και των εκλογικών διαδικασιών σε φορείς όπου το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια απουσίαζε.

Η Ολομέλεια της περασμένης Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, όπου συνεδρίασαν οι δημοτικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο δήμο Θεσσαλονίκης έριξε την αυλαία μιας σειράς συνεδριάσεων που ξεκίνησαν στην Καλαμαριά, συνεχίστηκαν στη δυτική Θεσσαλονίκη και τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, το μοναδικό «πράσινο» δήμο στην πρώτη περιφέρεια. Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο γραμματέας του οργάνου, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συναντήσεων, ενώ παρόμοιο είναι το συναίσθημα και στα υπόλοιπα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής που χαμογελούν. Όπως αναφέρει ο κ. Ελευθεριάδης «μετά από πολλά χρόνια, τα στελέχη της βάσης, οι νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί, τα στελέχη που συμμετέχουν στα ανώτερα όργανα του κόμματος, τα μέλη των οργανώσεων συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο. Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν, αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή αλλά και συνολικά την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έγινε ζύμωση, υπήρξε σχολιασμός, εκφράστηκαν προβληματισμοί που καταγράφηκαν και το επόμενο διάστημα όλα τα θέματα θα συζητηθούν τοπικά και πιο κεντρικά ώστε να εκφραστούν θέσεις» λέει ο κ. Ελευθεριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε διάστημα μόλις ενός μήνα η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν με περισσότερους από 250 συντρόφους από την πόλη. «Έχοντας βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα, προχωράμε παρακάτω με δράσεις στην πόλη για ενημέρωση του κόσμου της Θεσσαλονίκης για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την οικονομία, το κράτος Δικαίου, όπως παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά το προσεχές διάστημα» αναφέρει ο κ. Ελευθεριάδης.

Οι προτεραιότητες

Οι στόχοι της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης είναι τρεις. Ο πρώτος σχετίζεται με τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για την πρώτη εκλογική μάχη που θα δώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή μετά την ανάδειξή της στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Πλην αυτού, μετά από χρόνια το κόμμα «κατεβαίνει» στις εκλογές συγκροτώντας παράταξη και ψηφοδέλτιο σε ένα χώρο που κυριαρχεί η «γαλάζια» παράταξη. Ο δεύτερος στόχος είναι η ενοποίηση των αυτοδιοικητικών στελεχών που συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Α’ Θεσσαλονίκης. Επιδίωξη της Νομαρχιακής Επιτροπής να συγκροτηθεί ένα άτυπο όργανο που θα απαρτίζεται από όλους τους «πράσινους» δημοτικούς συμβούλους στη Θεσσαλονίκη ανεξαρτήτως συνδυασμού με τον οποίο εξελέγησαν (προφανώς και υποψηφίου δημάρχου) όπου θα συζητιούνται ζητήματα που απασχολούν το κόμμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται να υπάρχει «κοινή γραμμή» με εκείνη της Χαριλάου Τρικούπη σε ζητήματα επικαιρότητας και γενικού ενδιαφέροντος που μπορεί να επηρεάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, μιλώντας πρόσφατα ο κ. Ελευθεριάδης γι’ αυτή την πρωτοβουλία έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη για την οποία θα μπορούσε όπως είπε να υπάρχουν ψηφίσματα καταδίκης από τα δημοτικά συμβούλια. Τρίτος στόχος είναι να δημιουργηθεί η «ατζέντα Θεσσαλονίκης». Προτάσεις δηλαδή επί συγκεκριμένων ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες και προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Το τελευταίο δε, αξιολογείται από τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες ως «προτεραιότητα», καθώς αν και πέρσι τέτοια εποχή είχε παρουσιαστεί από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πόλης παρατηρούνται ακόμα και σήμερα διαφορετικές και αντιφατικές απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάπλαση της ΔΕΘ. Ορισμένα «πράσινα» στελέχη τάσσονται υπέρ της δίδυμης ανάπλασης, δηλαδή της μετατροπής του υφιστάμενου εκθεσιακού χώρου σε χώρο «πρασίνου» και μεταφορά της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΘ στα δυτικά σε νέο Εκθεσιακό Κέντρο, και άλλα στελέχη τάσσονται υπέρ της πρότασης που ήδη υλοποιείται. Το συγκεκριμένο ζήτημα αν και επιδιώχθηκε να «κρατηθεί χαμηλά» επανέρχεται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. Πληροφορίες θέλουν την Νομαρχιακή Επιτροπή το επόμενο διάστημα να προχωρά σε πρώτη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της «ατζέντας Θεσσαλονίκης».

Ένα από τα μεγαλύτερα πάντως «αγκάθια» που παραμένει και προβληματίζει την «πράσινη» Νομαρχιακή Επιτροπή είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Ενώ κεντρικά το κόμμα δεν ασχολείται προς το παρόν, στους δήμους της Θεσσαλονίκης ήδη έχουν εκφραστεί περισσότερες από μια υποψηφιότητες από μέλη του κόμματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια, σε μία περίοδο που στόχευση είναι η εξωστρέφεια και η καλύτερη απόδοση στις εθνικές εκλογές.

Λεζάντα: Από την πρόσφατη Ολομέλεια των δημοτικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης.

Εκνευρισμός από την... αφωνία

Την περίοδο των έντονων διεργασιών, ζυμώσεων και συζητήσεων για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων σε Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης ακολούθησε μια περίοδος... στασιμότητας. Αν και το κόμμα επρόκειτο να ανακοινώσει μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων του και των υποψηφίων βουλευτών του το καλοκαίρι, κάτι τέτοιο φαίνεται πως καθυστερεί όσο ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Η κατάσταση προκαλεί μάλιστα εκνευρισμό σε φερόμενους ως υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι όπως λένε «είναι με δεμένα τα χέρια και δεν μπορούν να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία», όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.