ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις του φθινοπώρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου06 Αυγούστου 2023

Να καθαρίσει το μυαλό αλλά και να σχεδιάσει το κυβερνητικό πλάνο για το φετινό φθινόπωρο θα επιχειρήσει αυτές τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ξεκουράζεται στη Μαράθι αλλά οι σκέψεις του θα είναι στραμμένες τόσο στο τι προηγήθηκε τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας του όσο και στο τι θα επακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά. 

Ο απολογισμός της εκκίνησης του νέου κυβερνητικού σχήματος μάλλον δε θα άφησε ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό που είδε μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης φάλτσα και δυσλειτουργίες που δεν τις είχαμε συνηθίσει κατά την πρώτη του θητεία. 

Το πρώτο που ήταν και το κυριότερο αφορούσε στη διαχείριση των πυρκαγιών. Εδώ όσο και αν το μέγεθος των πυρκαγιών του Ιούλιου ήταν πολύ μεγάλο και η αντιμετώπισή τους ιδιαίτερα δύσκολη υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα δοθεί βάρος στον τομέα της πρόληψης, ενώ έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές. Όσο για τον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό αυτός θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και όταν πια οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να παίρνουν την κατηφόρα. Όσο για τα κυβερνητικά φάλτσα αλά Μηταράκη το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές: όποιος δεν κάνει τη δουλειά του θα απομακρύνεται πάραυτα.

Το κυρίαρχο στο στρατηγικό πλάνο

Από εκεί και πέρα όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες κινήσεις και τα νομοσχέδια που προωθούνται το τρίπτυχο «οικονομική ανάπτυξη, προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου και επένδυση στη σταθερότητα» θα είναι κυρίαρχο στο στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον προσεχή Σεπτέμβριο μέχρι και τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο μέτωπο της οικονομίας οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι ακόμη νωπές και υλοποιήθηκαν άμεσα, όπως και η ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Έτσι οι εξαγγελίες στην φετινή Έκθεση θα εξειδικεύσουν τα θετικά μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν καινούριες κινήσεις στο κομμάτι του φορολογικού και της ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και πέρσι με τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης κυρίως προς τους νέους, γύρω από τις οποίες κινήθηκε σημαντικό μέρος της ομιλίας του. 

Παράλληλα αναμένεται να επιμείνει στις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί σε ό,τι αφορά το περιβάλλον της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες μάλιστα κατέστησαν εφικτές εν μέσω διαδοχικών διεθνών κρίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τόσο στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο η κυβέρνηση αναμένει να γίνει εντός του έτους όσο και στο σχέδιο για ενίσχυσης του Δημοσίου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αρχής γενομένης βεβαίως από την Υγεία, η οποία συνιστά και ένα από τα μεγαλύτερα κυβερνητικά στοιχήματα της παρούσας τετραετίας και ως εκ τούτου θα κατέχει τη μερίδα του λέοντος, όπως έχει προαναγγελθεί. Θυμίζουμε εδώ ότι προεκλογικά είχε ανακοινωθεί από τη μεριά του κ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις περίπου 10.000 ατόμων για τον τομέα της υγείας.

Όπως πάντως φάνηκε και από τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή και το φούντωμα του κινήματος της πετσέτας η κυβέρνηση θα έχει ως άμεση προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς να αποκλείεται και ειδικά μέτρα που θα ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τα οποία μπορεί να ανακοινωθούν από το βήμα της έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις ενδεικτικό εδώ είναι ό,τι ανακοίνωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία προχώρησε στην παρουσίαση ενός αρχικού πλάνου για τις προσλήψεις του 2024, οι οποίες θα ανέρχονται σε 16.000, με 3.000 από αυτές να έχουν κατευθυνθεί ήδη στις υγειονομικές δομές, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Σημαντικό παράγοντα στο κομμάτι αυτό συνιστά και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο προκύπτει μια ειδική προτεραιοποίηση βάσει των όρων που προβλέπονται για συγκριμένα πρότζεκτς, ενώ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις για την εκπόνηση του κεντρικού σχεδίου των πρώτων προσλήψεων, οπότε και θα δρομολογηθούν οι προκηρύξεις και οι υπόλοιπες θεσμικές ενέργειες.

Το πρώτο μεγάλο πολιτικό ραντεβού μετά το καλοκαίρι

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα τόσο μετά τον Δεκαπενταύγουστο που θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο και στο ραντεβού της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου επί της ουσίας θα δοθεί το πρώτο μεγάλο πολιτικό ραντεβού μετά το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ποντάρει στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ηρεμίας ως βασικού προαπαιτούμενου για τη διόρθωση των κακώς κειμένων και την πλήρη αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας στο κοινωνικό πεδίο.

 Με τις εκλογές για τους τοπικούς άρχοντες να αποτελούν διαχρονικά αλλά και σήμερα και ανεξαρτήτως συνθηκών μία καλή ευκαιρία αποστολής μηνυμάτων του εκλογικού σώματος προς την εκάστοτε κυβέρνηση, έστω κι αν στην παρούσα χρονική στιγμή έχει μεσολαβήσει μια εμφατική «γαλάζια» νίκη, η οποία θα απέχει μόλις μερικούς μήνες από τις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου

Φυσικά κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να αλλάξει η γενική εικόνα του κάδρου των διπλών φετινών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζοντας την επιτυχημένη τακτική των προηγούμενων αναμετρήσεων, ο πρωθυπουργός θα βγει ο ίδιος μπροστά με περιοδείες ανά την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία των εκλεκτών της ΝΔ κυρίως σε επίπεδο περιφερειών, όπου το αποτέλεσμα θα έχει και τη μεγαλύτερη σημασία από πολιτικής πλευράς. 

Ήδη οι περιοδείες ξεκίνησαν με παρουσία του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα και τη Μυτιλήνη όπου το διακύβευμα για τη ΝΔ είναι μεγάλο. Και αυτό γιατί η ΝΔ θέλει να κερδίσει τη μάχη του Βόρειου Αιγαίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή και να συνεχίσει να κρατά τα ηνία σε μία περιοχή που είναι παραδοσιακά κοντά της, όπως η Πελοπόννησος. Φυσικά και η μάχη της Αττικής είναι κρίσιμη λόγω και της αναταραχής που υπήρξε με την άρση της στήριξης προς τον Γιώργο Πατούλη και την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά, καθώς για πολιτικούς λόγους η μάχη εκεί είναι πολιτικά κρίσιμη. 

Προσεκτικό βλέμμα πάντως θα ρίξει η ΝΔ και προς τις δύο περιφέρειες του Βορρά, καθώς τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρξουν αντάρτικα ψηφοδέλτια κόντρα στους γαλάζιους εν ενεργεία περιφερειάρχες. Αντίθετα στην κεντρική Μακεδονία η κυριαρχία του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μεγάλη. Εδώ το μόνο θέμα είναι η διαχείριση και η προσέλκυση των ψηφοφόρων που στις εθνικές εκλογές επέλεξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ψηφίσουν κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.