ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι προτεραιότητες, οι «κόκκινες» γραμμές και οι εκλογές του... 2023

Βαγγέλης Στολάκης17 Μαρτίου 2021

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του Δρόσου Τσαβλή, ο Πέτρος Λεκάκης μιλά στη «ΜτΚ» για τα νέα καθήκοντα του, τις «κόκκινες γραμμές» του αλλά και τις επόμενες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Ο βασικότερος στόχος στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία που υπάρχει στις συνεδριάσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις για την πόλη μας, αποτελεί το σημείο αναφοράς, κατάθεσης του οράματος της διοίκησης αλλά και των προτάσεων της αντιπολίτευσης. Άρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του, να τηρούμε τον κανονισμό λειτουργίας, να ακούμε όλες τις φωνές» τονίζει ο κ. Λεκάκης οριοθετώντας μάλιστα τη δική του «κόκκινη γραμμή». «Στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε βιώσει δύσκολες καταστάσεις, όταν σε αυτό συμμετείχε παράταξη που κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη, φωνές που μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αντιδημοκρατικές φωνές, ρατσιστικός λόγος, και εκφράσεις μίσους δεν πρέπει να ακούγονται και αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Πρέπει να απομονωθούν τέτοιες απόψεις. Τέτοιες φωνές δεν έχουν κανένα λόγο μέσα στο χώρο που χτυπά η δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη. Θέλω το δημοτικό συμβούλιο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να είναι ανοιχτό στα μεγάλα προβλήματα της πόλης και να προσπαθεί να προωθεί λύσεις για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του δήμου» υποστηρίζει ο κ. Λεκάκης.

Ο νέος πρόεδρος έχοντας στην «πλάτη» του μια δεκαετία ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρασε από διάφορες θέσεις ευθύνης, με τελευταία αυτή του αντιδημάρχου Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Οι συνεδριάσεις, όπως λέει, τον τελευταίο χρόνο λόγο κορονοϊού πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη, κάτι που από μόνο του έχει μία ιδιαίτερη δυσκολία. «Τον τελευταίο χρόνο αλλάξαμε την ζωή μας σε όλους τους τομείς. Δεν είναι ωραίο να συζητάς για σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη και να μην έχεις απέναντί σου τον συνομιλητή σου, να τον κοιτάς και να του απαντάς. Η διαδικασία έχει δυσκολίες. Η ευχή είναι σύντομα να επιστρέψουμε στις συνεδριάσεις δια ζώσης και να μεταδίδονται ζωντά από την TV100, μία μεγάλη κατάκτηση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που δεν γίνεται για τεχνικούς λόγους. Η ευχή είναι να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα και αυτό θα συμβεί με δυο τρόπους: με την τήρηση των μέτρων και την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας του εμβολιασμού» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Λεκάκης.

Συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων

Ο ίδιος προαναγγέλλει μάλιστα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καλέσει ξεχωριστά τον κάθε επικεφαλής παράταξης, προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς τους, με σκοπό να βελτιωθεί η διαδικασία των συνεδριάσεων που είναι πολύωρες με αποτέλεσμα να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την πόλη στις 3 τα ξημερώματα. «Πρέπει να δούμε τον κανονισμό λειτουργίας του συμβουλίου. Ο κανονισμός που ισχύει, που για μένα είναι κανονισμός πρότυπο, έγινε με διαφορετικά δεδομένα, καθώς οι παρατάξεις ήταν λιγότερες. Δεν ξέρω εάν θα καταφέρουμε αλλαγή του κανονισμού, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τους αρχηγούς σε ορισμένα σημεία, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας του συμβουλίου» υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος.

«Γιατί η διοίκηση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και λίγες μόλις ώρες πριν την ειδική συνεδρίαση του οργάνου για την εκλογή σας, υπαναχώρησε;» τον ρωτώ. «Δεν θα έλεγα ότι υπήρξε υπαναχώρηση της διοίκησης. Η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοτικού συμβουλίου έγινε με συγκεκριμένο τρόπο στις προηγούμενες δια ζώσης συνεδριάσεις, όπως άλλωστε και στην πρόσφατη εκλογή της νέας αντιπροέδρου. Η κάλπη είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση. Όταν μιλάμε για έναν θεσμό δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι» υποστηρίζει.

Τι απαντά, όμως, σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι η διοίκηση συνεργάστηκε με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, προκειμένου να μην «τιναχτεί στον αέρα» η διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής; «Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε το δημοτικό συμβούλιο να έχει προεδρείο. Φυσικά και θα ήθελα να είναι όλοι οι συνάδελφοι στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου και να εκφράσουν και την αντίθεσή τους και την πρόθεσή τους. Τιμά τις παρατάξεις από την αντιπολίτευση που ήρθαν και συμμετείχαν σε αυτή τη θεσμική διαδικασία» τονίζει ο κ. Λεκάκης.

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κατέχει μία θέση στην αίθουσα, καθώς στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές διεκδίκησε το δημαρχιακό θώκο ως υποψήφιος δήμαρχος. Στη συνέχεια συνέπραξε με την παράταξη της διοίκησης, όπως έκαναν οι επίσης υποψήφιοι Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης. Τι σκοπεύει να κάνει ωστόσο στις εκλογές του 2023; «Από την πρώτη μερά που συνταχθήκαμε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στηρίζοντας τις επιλογές του και συμμετέχοντας στην διοίκηση, αποφασίσαμε πως θα συμπορευτούμε μαζί του. Συμμερίζομαι το όραμα του δημάρχου για την πόλη και φυσικά στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος» σχολιάζει. Όπως υποστηρίζει τάσσεται υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής και του νέου νόμου. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια στα χρόνια που ζούμε και με τα προβλήματα που υπάρχουν να μείνει ακυβέρνητος κάποιος δήμος, ούτε για μία ημέρα. Αντιλαμβάνομαι την λογική της απλής αναλογικής, αλλά αυτή δεν ταιριάζει στην τοπική αυτοδιοίκηση» σημειώνει.

Φανατικός Αρειανός ο ίδιος, με τον δήμαρχο να είναι ΠΑΟΚ, τον ρωτάμε πως «συνυπάρχουν». «Είναι δύσκολη η συνύπαρξη, όταν υπάρχουν τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ, τα οποία επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε χωριστά» καταλήγει ο κ. Λεκάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.