Για τους στόχους που έχει θέσει για το μεγαλύτερο πανεπιστημιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και για τους λόγους για του οποίους διεκδικεί την πρυτανεία του ΑΠΘ μίλησε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Τόνισε πως το ΑΠΘ έχει μια τεράστια σημασία για την τοπικη, διεθνική, οικονομική ανάπτυξη της πολης και «για αυτόν τον λόγο έχει μεγάλη σημασία και η διοίκησή του». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «Το ΑΠΘ δεν είναι πεδίο δοκιμών, δεν είναι μέσο πλουτισμού, ευκαιρία για real estate και χώρος για μικροπολιτικές είναι πανεπιστημιο. Το να γίνει λοιπόν ξανά πανεπιστημιο είναι το διακύβευμα και για αυτόν τον λόγο διεκδικώ και την πρυτανεία του».
Στις προτεραιότητές του, τονίζοντας ότι αυτά θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο, έθεσε ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του Ιδρυματος τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός ώστε να διεκδικηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται από το ταμείο ανάκαμψης και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μιλώντας για την Ασφάλεια του πανεπιστημίου είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε ρόπαλα, ούτε γκλοπ και τραμπουκισμοί, από την πρώτη μέρα ανάληψης της διοίκησης. Στόχος μας είναι η υπεράσπιση, στην πράξη της Δημοκρατικής νομιμοποίησης αλλά και την απαραίτητη αλλαγή ενός κακού νόμου πλαισίου».
Στόχος του όπως είπε είναι «Το ΑΠΘ να είναι ένας χώρος ασφαλής, απόλυτα συντονισμένος με τη Θεσσαλονίκη, που σέβεται τη δημόσια περιουσία, που διασφαλίζει τη διακίνηση ιδεών, που εκπαιδεύει την κοινωνία και είναι παρόν στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, τοπικά αλλά και διεθνώς».
Είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι: Σε έξι μήνες, η ανάπτυξη και ακολούθως η ολιστική εφαρμογή ενός συστήματος διοικητικής μέριμνας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
- Σε έξι μήνες ένα μακρόπνοο σχέδιο αξιοποίησης και επέκτασης των υλικών και άυλων υποδομών του Ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κι αφετέρου τις προτεραιοποιημένες ανάγκες σχολών και τμημάτων – από τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων ΣΗΜΕΡΑ ως την ανάπτυξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων - προκειμένου να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τα ανάλογα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.
- Από την πρώτη ημέρα, μία διαπανεπιστημιακή πρωτοβουλία προς διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και στελέχωσης, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της νέας γενιάς και της κοινωνίας.
- Από την πρώτη μέρα, ούτε ρόπαλα, ούτε γκλόπ, ούτε κανενός είδους τραμπουκισμοί, παρενοχλήσεις ή διακρίσεις, έμφυλες ή άλλες.
- Από την πρώτη μέρα, υπεράσπιση στην πράξη της δημοκρατικής νομιμοποίησης της διοίκησης του Ιδρύματος, προσπερνώντας με θεσμικό τρόπο ακόμη και αυτές τις κανονιστικές και νομικές διατάξεις που την προσβάλλουν, έως την απαραίτητη αλλαγή ενός κακού νόμου πλαίσιο.
Το ΑΠΘ, ένα πανεπιστήμιο με ανοικτές πόρτες, πλήρως ενσωματωμένο με τον αστικό ιστό, απόλυτα συντονισμένο με τη ζωή της Θεσσαλονίκης και την οικονομία, ασφαλές καθώς θα λειτουργεί μαζί με την πόλη, για τη νέα γενιά και την κοινωνία.
Το ΑΠΘ, μια κοινότητα που σέβεται τη δημόσια περιουσία, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ασχημονεί στο σώμα του Ιδρύματος, που διασφαλίζει την ελευθερία της σκέψης, την απρόσκοπτη κίνηση ανθρώπων και διακίνηση ιδεών, που αποτρέπει μισαλλόδοξες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Το ΑΠΘ, ένα βιώσιμο ίδρυμα, που εκπαιδεύει την κοινωνία για να υπερασπιστεί το μέλλον της, που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, ενώ διευρύνει το κοινωνικοοικονομικό του αποτύπωμα, που συμβάλει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το ΑΠΘ, παρόν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και σχεδιασμού, τοπικά και διεθνώς, ένα πανεπιστήμιο που θα ανέλθει εκεί που του αναλογεί και θα ανταποκριθεί στον ρόλο του».
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρξει με συγκεκριμένο σχέδιο «πολιτική πίεση για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση που έχει φτάσει στα όριά του το πανεπιστημιο».
Μιλώντας για “real estate” είπες πως «Την ακίνητη περιουσία πρέπει να την αξιοποιήσουμε όχι με κριτήρια που παρέσυραν τη χώρα και δεν ταιριάζουν στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη αλλά να την αξιοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνον για την έρευνα και τις ανάγκες των φοιτητών. Οτιδήποτε άλλο είναι έξω από το πανεπιστήμιο» ξεκαθάρισε.
Για την πανεπιστημιακή αστυνομια είπε ότι η ίδια η κυβέρνηση στην ουσία αντιλήφθηκε το λάθος της «κι έτσι στην ουσία οι ΟΠΠΙ δεν υφίστανται πλέον». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει ρόλο η αστυνομία όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα στο ΑΠΘ.
Για τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές είπε πως «ο νόμος - πλαίσιο ειναι αναποτελεσματικός, πρόχειρος, αντιδημοκρατικός και εσφαλμένος και πρεπει να αλλάξει. Ωστόσο, πρεπει να λειτουργήσει σε αυτό που έχουμε. Συνεργάζομαι και συνομιλώ με άλλους υποψήφιους και υποψήφιες αλλά εγώ σε αντίθεση με άλλους ανθυποψήφιους δεν πατρονάρω, δεν έχω ουρές και ψηφοδέλτια. Θα διεκδικήσω την επόμενη μέρα τη στήριξη όσων εκλεγούν. Έχουμε υποψηφιότητες που θα ληφθούν υπόψιν για εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος. Άνθρωποι με υπερκομματική προσέγγιση, επιστήμονες».
Για τις σημερινές διεργασίες αναδείξης προσωρινού Πρυτανη, μετά την παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι «υπάρχουν ευθύνες για τη δύσκολη κατάσταση που έχουμε να διαχειριστούμε, υπάρχουν κενά στο νόμο και αναπεταλασμοτικότητες. Η σύγκλητος, να είστε βέβαιοι, ότι θα βρει τη λύση που πρέπει. Θέλω όμως να τονίσω πως για εμένα οι λύσεις πρέπει να πατούν πάνω στη θεσμική λογική και να έχουν μία συνέχεια».
Κλείνοντας, ο κ. Ζαρωτιαδης τόνισε πως: «Απέναντι σε όσους θυσίασαν την ακαδημαϊκότητα της κοινότητάς μας, αναδεικνύουμε την προοπτική ενός σύγχρονου, δημόσιου, δημοκρατικού, διαλλακτικού, ανοικτού Πανεπιστημίου που θα πρωτοστατήσει στην εκπαίδευση, την έρευνα, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα κι η ελληνική κοινωνία δικαίως προσδοκά από το Ίδρυμά μας! Με φρεσκάδα, ειλικρίνεια, όραμα και σχέδιο θα απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας και θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας».