ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συσχετισμοί, τα «κάστρα» και οι γκρίνιες

Σοφία Χριστοφορίδου31 Οκτωβρίου 2018

Δύο εβδομάδες πριν από το 33ο συνέδριο και τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), οι παρατάξεις μετρούν τις δυνάμεις τους, μελετούν τους συσχετισμούς και… γκρινιάζουν για διπλοεγγραφές και σωματεία σφραγίδες.

Στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο μειώθηκαν οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι άνεργοι, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των σωματείων. Αυτό αποτυπώνεται και στις εκλογές του ΕΚΘ, που γίνονται από σώμα αντιπροσώπων που ψηφίζονται από τα μέλη των σωματείων. Το εκλογικό μέτρο είναι για κάθε 75 ψηφίσαντες εκλέγεται ένας αντιπρόσωπος. Το 2015 εξελέγησαν 420 αντιπρόσωποι με δικαίωμα ψήφο, όταν το 2012 οι αντιπρόσωποι ήταν 493. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ψήφισαν σχεδόν 5.500 εργαζόμενοι λιγότεροι από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Μένει να φανεί πόσο μειωμένοι θα είναι οι αντιπρόσωποι στη φετινή εκλογική διαδικασία.

-Η ΠΑΣΚΕ, που έχει την πρωτοκαθεδρία του δεύτερου μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, λαμβάνοντας στις πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις 41,5% (171 αντιπρόσωποι) το 2015 και 42,1% (205 αντιπρόσωποι) το 2012. Επικεφαλής της είναι ο νυν πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, προερχόμενος από τα ΕΛΤΑ, ο οποίος αντικατέστησε τον εκλιπόντα Νίκο Γιαννόπουλο το 2010 και έκτοτε εκλέχθηκε το 2012 και το 2015. Εκτός απροόπτου οι συσχετισμοί είναι δύσκολο να αλλάξουν δραματικά, καθώς η ΠΑΣΚΕ διατηρεί τα «κάστρα» της, σωματεία με πολυάριθμα μέλη που εκλέγουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, όπως ο ΟΑΣΘ (2.300 εργαζόμενοι), τα σωματεία ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και των τραπεζών, και το κλαδικό σωματείο των χειριστών.

-Από τις ίδιες «πηγές» αλλά και από τα μικρότερα σε δύναμη σωματεία ΜΕΒΓΑΛ και τεχνικών μηχανικών προσδοκά να αντλήσει ψήφους η ΔΑΚΕ (14% το 2015). Επικεφαλής της ΔΑΚΕ είναι ο Δημήτρης Μπρούσας, εργαζόμενος στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

-Η μεγάλη δύναμη της Εργατικής Ενότητας (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) εντοπίζεται στα κλαδικά σωματεία όπως των εμποροϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των οικοδόμων και των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Επικεφαλής της παράταξης είναι ο Λεωνίδας Στολτίδης, που προέρχεται από τον ΟΤΕ.

-Όσο για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ) ένα ισχυρό σωματείο από το οποίο προσδοκά να στηριχθεί είναι αυτό της ΕΥΑΘ. Επικεφαλής της είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ. Εργατική Ενότητα και Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση απευθύνονται και στην ίδια δεξαμενή αριστερών ψηφοφόρων, εξ ου και ο έντονος μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Γκρίνιες για διπλές ψήφους

Όπως σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν αλληλοκατηγορίες των παρατάξεων για σωματεία σφραγίδες που δημιουργούνται μόνο και μόνο για να εκλέγουν αντιπροσώπους που θα ψηφίζουν το «δικό» τους υποψήφιο. Η γκρίνια όλων είναι για τα κλαδικά σωματεία. Ένας εργαζόμενος μπορεί να ανήκει και στο σωματείο της επιχείρησης στην οποία δουλεύει αλλά και στο σωματείο του κλάδου, να ψηφίζει για διοικήσεις και των δύο σωματείων, αλλά όταν έρθει η ώρα να εκλέξει ποιος θα τον αντιπροσωπεύσει για το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά. Ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να ελεγχθούν όσοι ψήφισαν εις διπλούν για αντιπροσώπους, γιατί πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα μητρώα των σωματείων και οι σταυροδοσίες, «με το χέρι», αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή αυτών των δεδομένων. Όπως περιγράφουν (και αλληλοκαρφώνονται) συνδικαλιστές από όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αν τα μέλη ενός κλαδικού σωματείου έχουν όντως σχέση με τον κλάδο. Ήδη εντοπίστηκαν αρκετές διπλοψηφίες (πάνω από 100 μόνο στο σωματείο χειριστών και ακυρώθηκε η εκλογή ενός αντιπροσώπου), ενώ για πολλές ακόμη υπάρχουν υπόνοιες, αλλά πρέπει να στοιχειοθετηθούν. Κάποιοι συνδικαλιστές αφήνουν υπονοούμενα για τα ελεγχόμενα από το ΠΑΜΕ κλαδικά σωματεία, που «είναι στρατός και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος είναι εγγεγραμμένος και πόσες φορές ψηφίζει», το ΠΑΜΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για «αλλοίωση των συσχετισμών» και λαθροχειρίες, ενώ άλλοι σχολιάζουν ότι όσοι διαμαρτύρονται για τις διπλοψηφίες, είναι αυτοί που πρώτοι επιδίδονται σε αυτές τις πρακτικές…

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.