ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ταλιμπάν: Οι γυναίκες θα εργάζονται και δεν θα φορούν υποχρεωτικά μπούρκα (βίντεο)

MakThes Team17 Αυγούστου 2021

Οι Ταλιμπάν δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, ισχυρίστηκε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις. "Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας", δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός και διαβεβαιώνουμε τη διεθνή κοινότητα γι αυτό, επισήμανε.

Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε "Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς.

Δήλωσε επίσης ότι το Αφγανιστάν θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους για να ανακάμψει την οικονομία και να εξασφαλίσει την ευημερία ώστε να βγει από αυτή την κρίση.

Παράλληλα, η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά, τόνισε.

ΟΗΕ: Θα χρειαστεί να δούμε πράξεις από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε απόψε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 24 Αυγούστου για να εξετάσει "τις σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα", μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Η συνεδρίαση, στη Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, ένα αίτημα που υποστηρίζεται επί του παρόντος από 89 χώρες. Για τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης απαιτείται το αίτημα να έχει την υποστήριξη του ενός τρίτου των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου.

Στις χώρες που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης περιλαμβάνονται έως τώρα τα μέλη, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά όχι η Κίνα ή η Ρωσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο, δεν είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν το αίτημα, σύμφωνα με έναν προσωρινό κατάλογο του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, «τα Ηνωμένα Έθνη θα χρειαστεί να δουν πράξεις από τους Ταλιμπάν επί τόπου στο Αφγανιστάν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μια πρώτη αντίδραση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα.

"Θα χρειαστεί να δούμε τί πράγματι συμβαίνει και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πράξεις επί τόπου όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.


Ανησυχία από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση που μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

"Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα", δηλώνει σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα "που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους σημαντική ποσότητα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

"Σημαντική ποσότητα" αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν, παραδέχτηκε σήμερα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

"Μια καλή ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μια ερώτηση για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν πριν από δύο ημέρες ένα βίντεο στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα "Black Hawk" του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στον νότο της χώρας.

"Αυτά τα 'Black Hawks' δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις" και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε "κάνει την επιλογή" να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι αυτά τα ελικόπτερα μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.


Μπορέλ: Βασική προτεραιότητα η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας

Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σημειώνει ότι «η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία».

Αναφέρει ότι «η ΕΕ τονίζει τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας όλων των πολιτών της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη. Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απομάκρυνσης από τη χώρα του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσής τους για τις κοινές μας αξίες».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυόταν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στο Αφγανιστάν και στην περιοχή.

Η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν».

«Μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να καθοριστούν με τη βία, αλλά μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και της αξιοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του αφγανικού λαού από το 2001, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. Το Αφγανιστάν ως κράτος που υπογράφει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τις αξίες, τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτό και να τιμά τις διεθνείς του υποχρεώσεις».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει των αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισθέντων. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών».

Καμία επαφή Μπάιντεν με ξένους ηγέτες για το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε καμία επαφή με ξένους ηγέτες σχετικά με το Αφγανιστάν, μετά την πτώση της Καμπούλ, είπε σήμερα ο σύμβουλός του εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

«Δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι Ταλιμπάν είπαν στις ΗΠΑ ότι θα παράσχουν ασφαλές πέρασμα για τους πολίτες προκειμένου να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εξάλλου, όπως σημείωσε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ μπορεί να διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ταλιμπάν σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο Σάλιβαν ανέφερε πως είναι πρόωρο να πει εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως τη νόμιμη κυβερνητική εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια χαοτική κατάσταση στην Καμπούλ, όπου δεν έχουμε καν τη σύσταση μιας κυβερνώσας αρχής», δήλωσε.

«Στην τελική, θα εξαρτηθεί από τους Ταλιμπάν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι και πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Οι προηγούμενες επιδόσεις τους δεν ήταν καλές, όμως είναι πρόωρο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλησαν να φύγουν από το Αφγανιστάν μπόρεσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως οι ΗΠΑ εξετάζουν με τους Ταλιμπάν πληροφορίες ότι άνθρωποι διώχθηκαν από εκεί.


Η Γερμανία καταγγέλλει μπλόκα των Ταλιμπάν σε ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα

«Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους Αφγανούς υπηκόους που είναι υποψήφιοι για αποχώρηση από τη χώρα.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συγκεκριμένη μεταβατική φάση να είναι ειρηνική και τούτο θα εξαρτηθεί από αυτό που η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα και εάν εμείς μπορούμε να πιστέψουμε τις δηλώσεις της», επισήμανε ο Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα δούμε τι θα πρέπει να πιστέψουμε τις επόμενες ημέρες. Συζητήσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που πιθανόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φύγουν από τη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν εγκατέστησαν σημεία ελέγχου παντού στην πόλη και ελέγχουν όλη την περιοχή και τα περίχωρα του αεροδρομίου», τόνισε.

Οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στο αεροδρόμιο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξένοι, όμως κανένας ντόπιος εργαζόμενος ή Αφγανός πολίτης» δεν έχει πρόσβαση εκεί.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους υποψήφιους για αποχώρηση Αφγανούς, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση.

«Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εγκατασταθεί σημεία ελέγχου από τους Ταλιμπάν προκειμένου να ελέγχουν την πρόσβαση», λέει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αποκλείοντας το αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν στις διεθνείς δυνάμεις να επαναφέρουν μια ομαλή εναέρια κυκλοφορία προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους. Την ίδια ώρα, εντούτοις, το κλείσιμο του αεροδρομίου καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση των Αφγανών υπηκόων», διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ιδιαιτέρως, όμως επίσης και με άλλους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να έρθουν στο αεροδρόμιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

«Για εκείνες, η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους επιτραπεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ορισμένοι καταφέρνουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το δρομολόγιο των τοπικών δυνάμεων μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο», τόνισε ο Μάας.

Το Βερολίνο υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται, σύμφωνα με το Βερολίνο, περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση. Με τις οικογένειές τους, ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκκένωσης παραμένουν χαοτικές έως τώρα. Ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε από την Καμπούλ με μονάχα 7 Αφγανούς υπηκόους.

Ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί σήμερα από την Καμπούλ αυτή τη φορά με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν Αφγανοί, σύμφωνα με τον Μάας.

Γαλλία: Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά δύσκολη

Η βασική πρόκληση στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων υπηκόων και του αφγανικού προσωπικού, που εργάστηκε για τις γαλλικές αρχές, είναι η δυσκολία να φθάσει κανείς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί.

Η Παρλί έκανε δηλώσεις, καθώς η πρώτη πτήση με 40 ανθρώπους, Γάλλους, Αφγανούς και πολίτες άλλων εθνικοτήτων, προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Παρισιού.

«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει πολύ χαοτική και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε η Παρλί σε δημοσιογράφους.


ΝΑΤΟ: Εστιάζουμε στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης προσωπικού, εταίρων και Αφγανών που παρείχαν βοήθεια

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ εστιάζει στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης του προσωπικού των συμμάχων, των εταίρων και των Αφγανών που παρείχαν βοήθεια, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στολτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ» προσέθεσε κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «για το ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου».

Συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες στο αεροδρομίου σταδιακά ξεκινούν εκ νέου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν.

Το αεροδρόμιο, όπως οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι είναι έτοιμες να δεχτούν Αφγανούς που εργάστηκαν γι' αυτούς αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από το Αφγανιστάν.

Υπηρεσιακός πρόεδρος δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και είναι ο "νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος" αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο Σάλεχ είχε πει σε συνάντηση για την ασφάλεια υπό την προεδρία του Γάνι την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπερήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την αντίσταση στους Ταλιμπάν.

Όμως η χώρα έπεσε στους Ταλιμπάν σε διάστημα μερικών ημερών αντί για μήνες που προέβλεπαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε μια σειρά τουίτ που έστειλε σήμερα ο Σάλεχ είπε πως είναι "μάταιο" να τσακωθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Κάλεσε τους Αφγανούς να δείξουν ότι το Αφγανιστάν "δεν είναι Βιετνάμ και πως οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ".

Βίντεο που δείχνει απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο ενώ ετοιμάζεται να απογειωθεί έφερε στο νου μια φωτογραφία του 1975 που δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να ανέβουν σε ένα ελικόπτερο από μια στέγη στη Σαϊγκόν στη διάρκεια της αποχώρησης από το Βιετνάμ.

Ο Σάλεχ είπε πως αντίθετα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ "δεν έχουμε χάσει το ηθικό μας και βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες μπροστά. Οι άχρηστες προειδοποιήσεις έχουν τελειώσει, ενταχθείτε στην αντίσταση".

Ο Σάλεχ, που δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται, είπε πως ποτέ και "σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει" στους "τρομοκράτες Ταλιμπάν". Είπε πως "δεν θα προδώσει ποτέ" τον Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας ο οποίος δολοφονήθηκε από δύο μέλη της Αλ Κάιντα λίγο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ.


Επέστρεψε στο Αφγανιστάν ο μουλάς Αμπ. Γάνι Μπαραντάρ

O μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, επέστρεψε σήμερα στο Αφγανιστάν από το Κατάρ όπου διηύθυνε το πολιτικό γραφείο του κινήματος, δυο ημέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους τους.

"Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον μουλά Μπαραντάρ αναχώρησε από το Κατάρ και έφθασε στην αγαπημένη μας χώρα σήμερα το απόγευμα και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ" στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε μέσω Twitter ο Μοχάμεντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν το ρυθμό των αναχωρήσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν σήμερα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιταχύνουν το ρυθμό των αναχωρήσεων, μετά τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών που εγγυώνται την ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ελέγχουν την αφγανική πρωτεύουσα.

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν τη νύχτα και σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσά τους 165 Αμερικανοί, ανακοίνωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέψουν "να επιταχυνθεί" η απομάκρυνση των ανθρώπων και η μεταφορά τους με μια πτήση ανά ώρα "κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών", διευκρίνισε.

"Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, υπολογίζουμε 5.000 με 9.000 αναχωρήσεις ημερησίως", πρόσθεσε ο στρατηγός Τέιλορ.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν. "Δεν είχαμε καμιά εχθρική αλληλεπίδραση, καμιά επίθεση ή απειλή από τους Ταλιμπάν", δήλωσε.

Οι Αφγανοί στρατιώτες που δεν παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών. "Έχουμε 500 με 600 άνδρες των αφγανικών δυνάμεων που μας βοηθούν να εγγυούμαστε την ασφάλεια", δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δημιουργήθηκε απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των Ταλιμπάν μετά τη συνάντηση την Κυριακή στη Ντόχα μεταξύ του στρατηγού Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, και της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

"Οι διοικητές μας στο αεροδρόμιο είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές Ταλιμπάν επί του πεδίου στο εξωτερικό του αεροδρομίου, δήλωσε αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Συνομιλίες Μέρκελ και Ντράγκι με Ευρωπαίους ηγέτες

Σε αποψινές δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στον ρόλο των χωρών της Δύσης.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβληματισθούμε σχετικά με την εμπειρία αυτή. Ξέρουμε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός αυτός δεν αφορά μόνον τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά όλη την περασμένη εικοσαετία και τον ρόλο της Δύσης στον αραβικό κόσμο».

Σε σχέση με τις μελλοντικές κινήσεις και εξελίξεις, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Ακόμη πιο σημαντικό από τους απολογισμούς και το παρελθόν, είναι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κινήσεις. Κατά την άποψη της Ιταλίας, το μέλλον συμπεριλαμβάνει την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, των γυναικών, και την προστασία όλων όσων εξετέθησαν τα περασμένα χρόνια για να προστατέψουν τα δικαιώματα αυτά στο Αφγανιστάν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι «η G20 αποτελεί τον φυσικό χώρο όπου μπορεί να ξεκινήσει μια διεθνής συνεργασία» και ότι «θα συνέλθει σύντομα και η G7, ενώ στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) με θέμα τις γυναίκες, στη Σάντα Μαργκερίτα Λίγκουρε της Ιταλίας».


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

Στη διάρκεια των συνδιαλέξεων, η Μέρκελ αντάλλαξε απόψεις για τις εν εξελίξει προσπάθειες να απομακρυνθούν Γερμανοί και Αφγανοί πολίτες και συμφώνησαν σε στενή συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη στο πεδίο, ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, με αναφορά στα κύρια σημεία της συνομιλίας, σε επίσημο ανακοινωθέν της υπογραμμίζει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκε η ανθρωπιστική προστασία όσων, τα τελευταία χρόνια, συνεργάστηκαν με τους ιταλικούς και γερμανικούς κρατικούς θεσμούς, όπως και των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, αρχίζοντας από τις Αφγανές γυναίκες.

Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που μπορούν να υιοθετηθούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της G8 και της G20, υπέρ της σταθερότητας του Αφγανιστάν και για την προστασία των κατακτήσεων στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, οι οποίες σημειώθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία».


Δεν θα αναγνωρίσει κυβέρνηση Ταλιμπάν ο Καναδάς

Ο Καναδάς «δεν προτίθεται να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

«Όταν βρίσκονταν στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, ο Καναδάς δεν αναγνώριζε την κυβέρνησή τους. Ανετράπησαν με τη βία και αντικαταστάθηκαν από μια κυβέρνηση δεόντως εκλεγμένη. Αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Οντάριο σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές.

Επαναλαμβάνοντας πως η άμεση προτεραιότητα δίνεται στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών υπηκόων εκτός του Αφγανιστάν, ο Τριντό εκτίμησε πως οι Ταλιμπάν θα πρέπει να «εγγυηθούν ελεύθερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για τους ασκήσουμε πίεση» σε αυτό το θέμα, τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε χθες πως «τρομοκρατήθηκε από τις εικόνες της απόγνωσης».


Μεταγωγικά αεροσκάφη στέλνει το Βέλγιο

Ο βελγικός στρατός θα διαθέσει 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές και της υπουργού 'Αμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργών, το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο, ένα Falcon 7-Χ, έχει ήδη απογειωθεί από το Βέλγιο, με προορισμό το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, από όπου θα εκτελέσει πτήσεις προς το Αφγανιστάν για τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν άλλα τρία βελγικά αεροπλάνα. Δύο C-130 (χωρητικότητας 60 ατόμων το καθένα) και ένα Airbus A400M (χωρητικότητας 100 ατόμων), με τη συνοδεία δεκαπέντε περίπου στρατιωτών. Σημειώνεται ότι από το Ισλαμαμπάντ, τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν αρκετές διαδρομές στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εκκενωθούν.

Σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, χθες το βράδυ συνεδρίασε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της βελγικής κυβέρνησης για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία ενέκρινε το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Βέλγων που βρίσκονται εκεί, με την αποστολή τεσσάρων στρατιωτικών αεροπλάνων. Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre», η υπουργός Εξωτερικών, Σοφί Βιλμές, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι η πρεσβεία του Βελγίου στο Πακιστάν έχει λάβει αιτήματα για εκκένωση από περίπου 100 άτομα, των οποίων οι φάκελοι θα εξεταστούν ώστε να αποφασιστεί εάν θα λάβουν βίζα για να παραμείνουν στο Βέλγιο. Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σαμί Μαχντί, ανακοίνωσε ότι εκτός από τους Βέλγους υπηκόους και τους διερμηνείς, το Βέλγιο θα βοηθήσει να φύγουν από το Αφγανιστάν ακτιβιστές οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.