ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι τελικές «μονομαχίες» σε πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης

MakThes Team15 Οκτωβρίου 2023

Των Φανής Σοβιτσλή και Νίκου Ηλιάδη

Σε σκληρό ντέρμπι εξελίσσονται οι εκλογικές αναμετρήσεις στους τρεις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ διαφοροποιημένη και πιο «καθαρή» είναι η εικόνα ενόψει του σημερινού δεύτερου γύρου σε δύο δήμους της ανατολικής πλευράς της πόλης.

Οι δήμοι Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου και Δέλτα αλλά και οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού δίνουν τον τόνο στον β’ γύρο των εκλογών με τα επιτελεία των πέντε συνδυασμών να βρίσκονται υπ’ ατμόν όλες τις προηγούμενες μέρες, συντονίζοντας επαφές και συζητήσεις των επικεφαλής με στελέχη άλλων ψηφοδελτίων και φυσικά απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν στην κάλπη -με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής και να ενισχυθεί το εκλογικό ποσοστό τους.


Δήμος Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς η αναμέτρηση είναι ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης μπορεί να έχει ένα προβάδισμα περίπου δύο χιλιάδων ψήφων από τον πρώτο γύρο, αλλά η Χρύσα Αράπογλου εμφανίζεται να διαθέτει μεγαλύτερες δεξαμενές ψηφοφόρων, από τους επτά συνδυασμούς που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 

Την πρώτη Κυριακή ο κ. Δαρδαμανέλης έλαβε 29,12% και 8.557 ψήφους και η κ. Αράπογλου 22,45% και 6.598 ψήφους. Οι υπόλοιποι επτά συνδυασμοί αθροίζουν 48,43% και συνολικά 14.232 ψήφους. Από αυτούς, οι τρεις μεγαλύτεροι οι οποίοι κατέλαβαν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, έχουν πολιτική αναφορά στο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, με τους οποίους η κ. Αράπογλου έχει μεγαλύτερη πολιτική συγγένεια. Το ερώτημα βεβαίως, είναι, πόσοι από τους ψηφοφόρους αυτών των παρατάξεων θα προσέλθουν στην κάλπη και πως θα κατανεμηθούν στους δύο μονομάχους.

Οι δύο παρατάξεις οι οποίες κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση την προηγούμενη Κυριακή, και οι οποίες πρόσκεινται στο χώρο της κεντροαριστεράς, εξέφρασαν εμμέσως την υποστήριξή τους προς τον συνδυασμό της κ. Αράπογλου. Συγκεκριμένα, η παράταξη «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη η οποία έλαβε 13,15% σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές προτρέπει εμμέσως τους δημότες να στηρίξουν την Χρύσα Αράπογλου καθώς τους καλεί να επιλέξουν με βασικό κριτήριο «την συνάφεια των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων με τις προτάσεις που καταθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο, τις σύγχρονες και προοδευτικές αρχές που αποτελούσαν την σταθερή μας πυξίδα στην 5ετή μας πορεία, καθώς και την πολιτική βούληση και την ικανότητα των δύο υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων τους, να υλοποιήσουν όσα θέσαμε προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο και όσα αγωνιστήκαμε για να γίνει η Καλαμαριά, Πρώτη Ξανά».

Αλλά και ο συνδυασμός «Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά» με επικεφαλής τον Χρήστο Βάρδα σε ανακοίνωσή του εξέφρασε εμμέσως την υποστήριξή του στην κ. Αράπολγου καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής «και να κάνουν ακηδεμόνευτα την επιλογή τους με βάση τα ιδεολογικά τους κριτήρια, το πρόγραμμα και τις θέσεις των δύο υποψηφίων». 

Δεδομένου ότι ο συνδυασμός του κ. Βάρδα έχει πολιτικά αναφορά στο ΠΑΣΟΚ οι συγκεκριμένες αναφορές περί ιδεολογικής και προγραμματικής συνάφειας είναι σαφές ότι δίνουν πρόκριμα στον συνδυασμό «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη». Σημειώνεται επίσης ότι στην προεκλογική συγκέντρωση της κ. Αράπογλου την Πέμπτη έδωσε το παρών ο επικεφαλής της παράταξης κ. Βάρδας, καθώς και αρκετά από τα στελέχη του συνδυασμού του. Στην ίδια συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος έλαβε 4,72%.

Ήταν επίσης εκεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, καθώς και πρώην βουλευτές (Καστανίδης, Μαγκριώτης, Γκεσούλης), αλλά και στελέχη, δίνοντας έτσι το σύνθημα μιας πανστρατιάς.

Υπέρ της κ. Αράπογλου τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συγκέντρωση της Πέμπτης παρέστη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, μαζί και άλλα στελέχη.

Ανακοίνωση υπέρ της κ. Αράπογλου εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί «όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Καλαμαριάς να ψηφίσουν την Κυριακή τον συνδυασμό ‘Καλαμαριά Μητέρα Πόλη’».

Την ίδια ώρα ο κ. Δαρδαμανέλης ποντάρει στο προβάδισμα που έχει από την πρώτη Κυριακή καθώς και στη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος το οποίο θέλει να διατηρήσει το δήμο τον οποίο κέρδισε για πρώτη φορά το 2019. Ο δήμαρχος κινήθηκε όλη αυτήν την ενδιάμεση εβδομάδα δίνοντας συνεντεύξεις, προβάλλοντας το έργο του και έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του με τη συγκέντρωση της Παρασκευής. Ο κ. Δαρδαμανέλης πιστεύει ότι το έργο του και οι επιδόσεις της διοίκησής του σε τομείς της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα αυτός της καθαριότητας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έχει μόνο μια θητεία στην πλάτη του, θα αποδειχθούν αρκετά ώστε να επανεκλεγεί.


Δήμος Θερμαϊκού

Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής έχει κάποιο προβάδισμα στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Θερμαϊκού, ωστόσο ο αντίπαλός του Θεόδωρος Τζέκος είναι σε θέση να συσπειρώσει δυνάμεις τις αντιπολίτευσης και να κάνει την ανατροπή. 

Την πρώτη Κυριακή ο κ. Τσαμασλής έλαβε 37,41% και 7.383 ψήφος και ο κ. Τζέκος 29,78% και 5.877 ψήφους. Ο νυν δήμαρχος προπορεύεται δηλαδή κατά 7,63% και 1.506 ψήφους. Εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης με επίδοση 28,60% και 5.664 ψήφους, δηλαδή μόλις 213 λιγότερες από τον δεύτερο, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο τον Κοσμά Στεφανίδη που έλαβε 4,22% και 832 ψήφους.

Κρίσιμη παράμετρος στην ανάδειξη του τελικού νικητή είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κ. Μαυρομάτη. Ο ίδιος ο κ. Μαυρομάτης απέφυγε να πάρει θέση όπως και η παράταξή του. Ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη του συνδυασμού του τάχθηκαν υπέρ του κ. Τζέκου ο οποίος, άλλωστε, πρόσκειται πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο κ. Μαυρομάτης, αν και ο συνδυασμός του έχει στελέχη και από τον συντηρητικό χώρο. Ο κ. Τζέκος ποντάρει και σε ένα κλίμα που υπάρχει σε ορισμένες από τις κοινότητες του δήμου, υπέρ της αλλαγής διοίκησης.

Από την άλλη ο κ. Τσαμασλής ο οποίος υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι το προβάδισμα που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο, μαζί και η προσέλκυση κάποιων στελεχών του κ. Μαυρομάτη θα του είναι αρκετά ώστε να επανεκλεγεί. Κάθε πρόβλεψη, πάντως, είναι παρακινδυνευμένη.


Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών ποντάρουν σήμερα οι μονομάχοι του β’ γύρου των εκλογών Λευτέρης Αλεξανδρίδης -που προηγείται με 36,06%- και ο απερχόμενος δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός που ήρθε δεύτερος με 31,56%.

Η αποχή των ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή έφτασε το 50% και τις προηγούμενες ημέρες τα επιτελεία των δύο υποψηφίων βγήκαν ξανά πόρτα-πόρτα στις γειτονιές, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να προσέλθει στην κάλπη. 

Και οι δύο προσέγγισαν τον τρίτο πόλο, τη Μαρία Μανούκα που ήρθε τρίτη καταγράφοντας διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που έφθασε στο 23,89%, η τελευταία ωστόσο ξεκαθάρισε από νωρίς τη θέση της απέναντι στα στελέχη του συνδυασμού της και τους ψηφοφόρους της. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε τους ζήτησε να πράξουν κατά βούληση, αρνούμενη να δώσει στήριξη στον πρώτο ή τον δεύτερο -ο οποίος είναι ο δήμαρχος με τον οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκε απέναντι, ασκώντας σκληρή κριτική.

Στο «στρατόπεδο» του κ. Αλεξανδρίδη υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη καθώς όλη την εβδομάδα έβλεπαν ότι προηγούνται στην παράσταση νίκης και ότι σήμερα οι ψηφοφόροι θα δώσουν στον συνδυασμό τη στήριξή τους.

Οι επαφές του κ. Αλεξανδρίδη με στελέχη και τον κόσμο ήταν συνεχείς ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του ο υποψήφιος δήμαρχος επέλεξε άνοιγμα στους πολίτες και όχι μυστικές συμφωνίες και «παζάρια» με στελέχη άλλων συνδυασμών. Μπορεί μάλιστα να έπαιξε το χαρτί της «γαλάζιας» υποψηφιότητας, στον συνδυασμό του ωστόσο περιλαμβάνονται στελέχη από άλλες παρατάξεις.

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», εκείνο του Κλεάνθη Μανδαλιανού επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η πρώτη Κυριακή δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα για τον κ. Μανδαλιανό δεν είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2019 που έλαβε 33,57%, πράγμα που τις προηγούμενες μέρες τον ανάγκασε να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αντιστρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα. 

Έχει έρθει ήδη σε επαφή με πολλά στελέχη παρατάξεων ζητώντας τη στήριξη ενώ συζήτησε και με παλιούς δημάρχους όπως οι Δημήτρης Χατζηβρέττας, Πέτρος Σούλας και Παναγιώτης Αλεξανδρίδης -που προφανώς μπορούν να επηρεάσουν μέρος των ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή μάχη δεν είναι εύκολη και το αποτέλεσμα και για τους δύο μονομάχους είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο.


Δήμος Παύλου Μελά

Ντέρμπι για γερά νεύρα είναι η σημερινή αναμέτρηση στον δήμο Παύλου Μελά καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων Δημήτρη Ασλανίδη -που προηγείται- και του απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη είναι μόλις 111 ψήφοι.

Οι κ.κ. Ασλανίδης και Δεμουρτζίδης που έλαβαν 31,72% (9.594 ψήφοι) και 31,36% (9.483 ψήφοι) αντίστοιχα δίνουν μάχη στήθος με στήθος, δύσκολη και για τον λόγο ότι και οι δύο προέρχονται από την Κεντροδεξιά παρότι συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους στελέχη και από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Όσον αφορά τον Γιώργο Λίλτση, αντίπαλο δέος του κ. Δεμουρτζίδη το 2019, ο οποίος την προηγούμενη Κυριακή ήρθε τρίτος με 25,76%, δεν φαίνεται να αποτελεί καθαρή «δεξαμενή» για κανέναν από τους δύο μονομάχους καθώς φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του στα μέλη της παράταξης προτρέποντάς τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Δεν είμαι αυτής τη λογικής, η παράταξη ΑΝΑΤΡΟΠΗ έχει στελέχη ικανά να αποφασίσουν κατά βούληση και δεν έχω μάθει να δίνω γραμμή στους ψηφοφόρους μου. Για εμένα η απερχόμενη διοίκηση είναι αποτυχημένη και αν νικητής θα είναι εκείνος που προηγείται, θεωρώ επίσης ότι δεν είναι ο κατάλληλος να διοικήσει τον δήμο Παύλου Μελά. Κι επειδή δεν υπάρχει λόγος να χρεωθώ μία ακόμη αποτυχία, δεν μπορώ να υποδείξω σε κανέναν τι θα κάνει στην κάλπη», τόνισε στη «ΜτΚ» ο κ. Λίλτσης.

Στην πλευρά της «Αλλαγής στο Δήμο Παύλου Μελά» ο κ. Ασλανίδης εμφανίζεται με αέρα νικητή και θεωρεί πως ήρθε η ώρα για την «Αλλαγή» (που είναι και το όνομα του συνδυασμού του) στον δήμο Παύλου Μελά. 

Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι στάση και η θέση του επικεφαλής ήταν από την αρχή απολύτως ξεκάθαρη: ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η διοίκηση στον δήμο, για αυτό άλλωστε ο κ. Ασλανίδης έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να στηρίξουν την Αλλαγή». Πάντως ο ίδιος έχει δηλώσει αντίθετος σε διεργασίες και συμφωνίες και ότι αυτές γίνονται μόνο με τον κόσμο που, όπως λένε, στελέχη του συνδυασμού είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει για τη νίκη.

Στην άλλη πλευρά, στο επιτελείο του κ. Δεμουρτζίδη δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Αντιθέτως ο δήμαρχος, όπως λένε, ξέρει να κάνει εκλογές και ξέρει να τις κερδίζει -όπως άλλωστε απέδειξε και το 2019 όταν μονομάχησε με τον κ. Λίλτση και αναδείχθηκε νικητής του δευτέρου γύρου.

Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του συνδυασμού ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ευ Πόλις» μίλησε με εκπροσώπους από όλα τα ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις εκλογές, κυρίως όμως με τους πολίτες, ζητώντας να προσέλθουν στις κάλπες γιατί κρίνεται το μέλλον του δήμου για την επόμενη πενταετία, αλλά και γιατί, όπως σημείωσαν, η παρούσα διοίκηση χρειάζεται τη συνέχεια, γιατί έχει συνέπεια σε όσα σχεδιάζει για την ανάπτυξη της περιοχής.


Δήμος Δέλτα

Με ανατροπές έκλεισε στον δήμο Δέλτα η εκλογική αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης έμεινε εκτός δευτέρου γύρου ενώ η μάχη για την πρωτιά δόθηκε μεταξύ Γερακίνας Μπισμπινά και Ιορδάνη Δημητριάδη -που δεν κατάφεραν να πιάσουν το 43%+1 ψήφο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο.

Και αυτή η μονομαχία προοιωνίζεται ντέρμπι καθώς η κ. Μπισμπινά, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με 36,1% με δεύτερο τον κ. Δημητριάδη που έθεσε υποψηφιότητα σχεδόν την τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας ποσοστό 32,66%.

Τα επιτελεία των δύο συνδυασμών βρέθηκαν σε μεγάλο αναβρασμό με τους υποψηφίους δημάρχους να δίνουν αγώνα δρόμου για να μιλήσουν με τους πολίτες και να πείσουν κατά το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Δημητριάδη υποστήριξαν ότι έχει καταρτίσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο το οποίο μαζί με τις προγραμματικές θέσεις αποτελούν το όπλο για τη σημερινή μάχη. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Δημητριάδης μίλησε με τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ιωαννίδη ο οποίος δήλωσε ότι απέχει από τη λογική της γραμμής κι ότι αφήνει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά βούληση. Ανεξαρτήτως αυτής της επαφής πάντως επισήμως η θέση του συνδυασμού είναι ότι αντιτίθενται σε «παζάρια» και τις συμφωνίες και πως το πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες.

Αισιοδοξία ότι ο δήμος Δέλτα θα γυρίσει σελίδα επικρατεί και στο «στρατόπεδο» της κ. Μπισμπινά, η οποία δεν μπήκε στη διαδικασία συνεργασιών και συμφωνιών, καθώς αρχή της ήταν πως μόνο οι πολίτες κάθε γωνιάς του δήμου είναι αυτοί που θα κρίνουν τι είναι καλύτερο για το μέλλον τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η υποψήφια δήμαρχος «σάρωσε» τις περιοχές του διευρυμένου δήμου -χωριά και πρώην δήμους- μιλώντας στους πολίτες και ζητώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τον συνδυασμό. Να σημειωθεί πάντως ότι το ψηφοδέλτιό της είναι πολυσυλλεκτικό ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι έχει εκπροσώπηση σε όλες τις Δ.Ε. του δήμου χωρίς εξαιρέσεις, γεγονός που μπορεί να συσπειρώσει τους πολίτες ενόψει της σημερινής τελικής μονομαχίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.