Το εναρκτήριο λάκτισμα μίας προεκλογικής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει και πάνω από έναν χρόνο κήρυξε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, θέτοντας μία σειρά από εκλογικά διλήμματα αλλά και περιγράφοντας τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές. Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε αυτές τις προτεραιότητες που ιεραρχούνται μετά την Έκθεση από το Μέγαρο Μαξίμου θα λέγαμε ότι είναι τέσσερις. Η κυβερνητική ατζέντα, η οργανωτική ετοιμότητα, η πολιτική στρατηγική και ο ρόλος του ίδιου του πρωθυπουργού.
Όπως φάνηκε το διήμερο της ΔΕΘ ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πρωταγωνιστικός όπως φάνηκε και από τα διλήμματα που έθεσε. «Το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, αυτό καταλαβαίνουν οι πολίτες», διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «στις επόμενες εκλογές εκλέγουμε κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη». Μετατρέποντας τις επικείμενες εκλογές σε μονομαχία των δύο αυτό το δίλημμα θα είναι το κορυφαίο της «γαλάζιας» πολιτικής στρατηγικής, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους κρίσιμους δείκτες βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι πάνω απ’ όλα είναι γι’ αυτόν η αίσθηση ότι αυτά που λέει θα γίνουν και ότι αυτά που ανακοινώνει είναι έτσι και δεν κρύβεται τίποτα άλλο από πίσω, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την δυσπιστία που υπάρχει στους πολίτες για την πολιτική γενικότερα.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα προβάλλει ολοένα και συχνότερα το επόμενα διάστημα την κόντρα ανάμεσα στην «αξιοπιστία και την εξαπάτηση», επιχειρώντας να το μεταφέρει στο δίπολο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». «Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» είπε στην εισαγωγή της απάντησής του για τον εκλογικό νόμο. Την ίδια ώρα η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βοηθά τη ΝΔ να περιορίσει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, επιχειρώντας να το αφαιμάξει πολιτικά στον δρόμο προς τις κάλπες.
Μία στο καρφί και μία στο πέταλο με το ΠΑΣΟΚ
Η πλαγιοκόπηση του Νίκου Ανδρουλάκη και η συνεπής επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να τον ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που παγιώνεται ως συνειδητή επιλογή μετά την αποκάλυψη της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στοχεύουν στο να διατηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυριαρχία στο χώρο του Κέντρου. Για τον ίδιο λόγο θα γίνεται και η συνεχής υπόμνηση των έργων και ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν από κοινού το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» το 2019, χαρίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία άνετη αυτοδυναμία. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του πρωθυπουργού περί πολιτικής τερατογένεσης, που συνόδευσε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή αποτελούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, ακόμη και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν με νόημα ότι η Κυριακή της απλής αναλογικής είναι κρισιμότατη, καθώς θα στρώσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το έδαφος για την τελική αναμέτρηση των επαναληπτικών εκλογών.
Την ίδια στιγμή που σε επίπεδο ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ΝΔ θα εμφανίζει το μαστίγιο για το Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγεσία του κόμματος, για τους απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει το καρότο. Ενδεικτική γι’ αυτήν την τακτική είναι και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ συνεργάστηκε με το κόμμα στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και η φράση του ότι με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Εξάλλου αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων μπορεί να αποδεχτεί ιδιαίτερα κρίσιμη στη μεγάλη μάχη που θα δώσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη.
Η διευθέτηση της εκκρεμότητας του εκλογικού νόμου προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του την ευχέρεια να προσηλωθούν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου που είναι η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Αυτή την επιλογή υπηρετεί και η απόφαση του πρωθυπουργού, που σπανίζει στα πολιτικά χρονικά της χώρας, ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές δε θα πραγματοποιήσει κάποιον ανασχηματισμό, σε μία προσπάθεια να τελειώσουν από τους σημερινούς υπουργούς που γνωρίζουν καλά τα υπουργικά κατατόπια οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.
Μπαράζ νομοσχεδίων τους επόμενους μήνες
Πέραν των διαφόρων εκκρεμοτήτων το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στη σύγκριση ανά τομέα του κυβερνητικού έργου της παρούσας διακυβέρνησης και της προηγουμένης, καθώς εκτιμά πως η απόσταση είναι μεγάλη, κάτι που, όπως λέγεται, αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενοι μήνες θα σημαδευτούν από ακόμη ένα μπαράζ νομοσχεδίων ώστε οι προεκλογικοί μήνες που ακολουθούν να μην επηρεάσουν, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατόν, τη μεσοπρόθεσμη, πολύ θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί το στοίχημα και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή η όλη παρουσία του πρωθυπουργού το διήμερο στη Θεσσαλονίκη κατέστησε σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου εννοεί την πολιτική υποβάθμιση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Αν δεν προκύψουν νέα δεδομένα στην εν λόγω υπόθεση, η κυβέρνηση θα παραπέμπει σχεδόν μονότονα στις εν εξελίξει διαδικασίες ελέγχου σε Δικαιοσύνη και Βουλή, επιμένοντας στη γραμμή «όλα στο φως» αλλά και στην εκτίμηση ότι οι επίσημες ελληνικές Αρχές ουδεμία σχέση έχουν με κακόβουλα και παράνομα λογισμικά.
Περιοδείες, περιοδείες, περιοδείες
Τέλος τρεις ακόμη λέξεις σιγοψιθυρίζουν εσχάτως στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιοδείες, περιοδείες, περιοδείες. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να επισκεφθεί όσο γίνεται περισσότερες περιοχές σε νεκρό χρόνο, δηλαδή πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε περιοχές που κρίνονται κρίσιμες, όπως είναι η κεντρική και η δυτική Μακεδονία, αλλά και η Αττική και γενικότερα οι υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτή τη γραμμή καθόλου τυχαία δεν ήταν και η επιλογή της παρουσίας του πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τον αγιασμό σε δημοτικό σχολείο της Δραπετσώνας.
Τέλος μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην παρουσίαση των κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρουσία στη Θεσσαλονίκη μετά της ΔΕΘ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε σε εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα καταπολέμησης της ανεργίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022