Δυο νέες έδρες κατέκτησε το Κίνημα Αλλαγής το βράδυ της 7ης Ιουλίου στην Κεντρική Μακεδονία. Αυξάνοντας τα ποσοστά του στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, έφτασε κοντά στην εξασφάλιση και πέμπτης έδρας στην Κεντρική Μακεδονία. Τελικά η έδρα των Σερρών πήγε στη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέλαβε και τις δυο έδρες που «άφησε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, βουλευτική εκπροσώπηση θα έχει πλέον το ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς και στη Χαλκιδική, ενώ διατήρησε τις έδρες του σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.
Μετά τη ρήξη των σχέσεων της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδήγησε στην αποχώρηση του δεύτερου από το ΚΙΝΑΛ, η έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης έπειτα από χρόνια έμεινε κενή. Νέοι υποψήφιοι αλλά και ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσαν υπουργοί πάλεψαν για τη συγκεκριμένη έδρα. Στη κούρσα συμμετείχαν από τη μία οι πρώην βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης, και από την άλλη ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Αντώνης Σαουλίδης αλλά και πρόσωπα όπως η αγαπητή ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.
Με μόλις 190 σταυρούς διαφορά και έπειτα από μία μάχη στήθος με στήθος, πρώτος τερμάτισε τελικά ο Χάρης Καστανίδης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κυριάκο Κυριάκο, τον οποίον σταύρωσαν 6.026 άνθρωποι. Όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν ανανεώθηκαν σημαντικά, αν και το ποσοστό του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης από 4,32% ανέβηκε στο 6,05%.
Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν έναν έμπειρο βουλευτή που εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και έχει διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας, Μακεδονίας - Θράκης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στην ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας», ενώ στις εκλογές του 2015 είχε αποφασίσει να μη συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση. Πάντως, ακόμα και πριν από τις εκλογές, στελέχη του ΚΙΝΑΛ χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη πως θα υπάρχει νέος βουλευτής στην πόλη με ενεργό δράση, καθώς τόσα χρόνια ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ευρύτερος και είχε ως «έδρα» την Αθήνα. Όπως και να έχει όμως, η αποχώρηση Βενιζέλου επηρέασε και τη σταυροδοσία στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα πως όσοι ήταν συσπειρωμένοι γύρω από τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, επηρέασαν τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί στη Β’ Θεσσαλονίκης για το ΚΙΝΑΛ ήταν εξαρχής ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Για πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009, έχοντας διατελέσει δήμαρχος Σίνδου και Εχεδώρου. Ο βουλευτής συγκέντρωσε 3.931 σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια, με δεύτερο τον Δημήτρη Ζακαλκά με 2.858. Το ΚΙΝΑΛ στη Β’ Θεσσαλονίκης σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν 3.810 περισσότεροι πολίτες, αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματος στο 6,66%.
Μία σκληρή μάχη δόθηκε και στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς, όπου εκεί κατέκτησε μία νέα έδρα το Κίνημα Αλλαγής. Ο Γιώργος Φραγγίδης εκλέχθηκε βουλευτής, συγκεντρώνοντας 105 σταυρούς περισσότερους από τον Στέφανο Παραστατίδη. Συγκεκριμένα, ο νέος βουλευτής Κιλκίς με το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε 2.373 σταυρούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συνάδελφό του με 2.268.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Στέφανος Παραστατίδης έκανε μεγάλο αγώνα αλλά τον ακολουθούσε ταυτόχρονα ένα μαύρο στίγμα, λόγω του πατέρα του, που ήταν βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο πατέρας του, Θεόδωρος Παραστατίδης, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, χάρη του γιου του. Όσον αναφορά το νέο βουλευτή Γιώργο Φραγγίδη, είναι ιατρός και πρόεδρος του δ.σ. της κλινικής «Γένεσις», ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς.
Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία, ως μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Από το 2006 είναι στα μητρώα του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκείνη την χρονιά ήταν και υποψήφιος νομάρχης στο νομό Κιλκίς με το κόμμα. Η νέα έδρα εξασφαλίστηκε με το ποσοστό 11,21% που συγκέντρωσε το ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς. Ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό του 2015, που ήταν στο 7,06%.
Στη Χαλκιδική
Η δεύτερη νέα έδρα του ΚΙΝΑΛ στην Κεντρική Μακεδονία κατακτήθηκε στη Χαλκιδική. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα είχε συγκεντρώσει 7,06%, ενώ τώρα ανέβηκε περισσότερο από τρεις μονάδες, φτάνοντας το 10,37%.
Ο νέος βουλευτής του κινήματος είναι ο Απόστολος Πανάς. O ίδιος ήταν ξανά υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε σταυρούς. Επίσης, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας στη περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής κατά τα έτη 2010 - 2014, καθώς ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής με τη παράταξη «Μέτωπο Ανάπτυξης» του Μάρκου Μπόλαρη.
Το 2013, μάλιστα, είχε προβεί στη δημιουργία μιας κίνησης πολιτών με το όνομα «Κεντρική Μακεδονία - Μπροστά». Η διαφορά σταυρών ανάμεσα στον κ. Πανά και στους υπόλοιπους υποψηφίους ήταν χαοτική. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής συγκέντρωσε 3.045 σταυρούς, ενώ ο δεύτερος σε σειρά 802 και ο τρίτος 784.
Το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας ενδεχομένως να λειτουργεί και ως στήριγμα στις κατηγορίες κάποιων που υποστηρίζουν ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική διαμορφώθηκε στα μέτρα του κ. Πανά.
Συγκεκριμένα, υπήρχαν φωνές που ανέφεραν ότι ο βουλευτής σε συνεργασία με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική Γιώργο Παπαδόπουλο προώθησαν πρόσωπα για τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου με χαμηλή επιρροή, ώστε η εκλογή του κ. Πανά να είναι σίγουρη.
Αν και στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν δυο πρόσωπα που διετέλεσαν δήμαρχοι στο παρελθόν, ο Μιχαήλ Βλαχόπουλος που ήταν δήμαρχος Σταγίρων - Ακάνθου και ο Αριστείδης Κανέλης, που διετέλεσε δήμαρχος Κασσάνδρας. Οι δύο πρώην βουλευτές Γιάννης Δριβελέγκας και Χρήστος Πάχτας, αλλά και ο γιατρός Δημήτρης Ευαγγελινός είχαν αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019