ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι θετές νονές του Facebook μοιράζουν δώρα και αγάπη στα παιδιά

Ελένη Θεοδωρίδου25 Μαρτίου 2024

Μια συγκινητική πρωτοβουλία υλοποιεί εδώ και 5 χρόνια η ομάδα «Πεθερές και Νύφες» στο Facebook, τον θεσμό της «θετής νονάς» που μοιράζει δώρα και χαρά κάθε χρόνο σε εκατοντάδες παιδιά που δεν έχουν νονά ή έχουν αποξενωθεί από εκείνη. Η ιδέα ανήκει στην ιδρύτρια και διαχειρίστρια της ομάδας Στεφανία (Stefany) Jimenez, η οποία μέσα από την τραγική της ιστορία, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της αλλά και να δώσει όλη την αγάπη που δεν πήρε η ίδια ως παιδί. 

Πλέον, μέσα σε μια κοινότητα 173 χιλιάδων μελών, χιλιάδες γυναίκες γίνονται θετές νονές, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Κάποιες γιατί θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη κάποιου δικούς τους ανθρώπου που έχασαν, από γονείς μέχρι παιδιά, άλλες γιατί θέλουν να συνεισφέρουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, άλλες γιατί θέλουν να δώσουν όσα οι ίδιες στερήθηκαν και άλλες… απλά επειδή μπορούν, για να χαμογελάνε τα παιδιά.

Πώς λειτουργεί

Μέλη της ομάδας κάθε χρόνο στέλνουν δώρα σε παιδιά που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν σχέση με τους νονούς τους. Άλλες παίρνουν ένα παιδί και το «υιοθετούν» ως νονές μακροπρόθεσμα (στέλνουν δώρο κάθε χρόνο δηλαδή), ή στέλνουν τα δώρα τους σε όποιο παιδί έχει ανάγκη κάθε χρονιά. Κάτι αντίστοιχο κάνουν και τον Σεπτέμβρη με τα σχολικά είδη. Πάρα πολλές γυναίκες θέλουν παιδιά από τις περιοχές τους και κρατούν επαφές.

Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί χιλιάδες παιδιά - προσπαθούν να μην αφήνουν κανένα. Τα δώρα ποικίλλουν: παπούτσια, τσουρέκια, παιχνίδια, ρούχα, λαμπάδες, μπλοκ ζωγραφικής κ.α. 

Η διαδικασία είναι απλή, στην ομάδα υπάρχει ανάρτηση ζήτησης και ανάρτηση προσφοράς και ο καθενάς αναρτά τη διαθεσιμότητά του. Συνήθως τα αιτήματα καλύπτονται μετά από λίγες ώρες. Η μόνη προϋπόθεση είναι το παιδί να είναι βαπτισμένο χριστιανό ορθόδοξο και, φυσικά, να μην έχει νονά.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

«Όταν ξεκίνησα την ομάδα είχα ως σκοπό να δημιουργήσω ένα ασφαλές πλαίσιο αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης για τις γυναίκες» λέει στο makthes.gr η κ. Jimenez. «Η ιδέα για τις θετές νονές ήρθε λίγο αργότερα, γιατί και εγώ ήμουν παιδί με αποξενωμένη νονά, γεγονός που με είχε πληγώσει πολύ. Έτσι μέσα από την ομάδα αποφάσισα να βοηθήσω και παιδιά, μόνη μου μπορούσα να καλύψω λίγα και γι’ αυτό ήθελα η ιδέα να επεκταθεί» σημειώνει.

Εξηγεί επίσης πως προσπάθησαν να επεκτείνουν τον θεσμό και τα Χριστούγεννα αλλά εκείνη την εποχή με τα δώρα και τα επιδόματα ο κόσμος μπορεί πιο εύκολα να ανταπεξέλθει. «Το σταματήσαμε για να είναι πιο εύκολο σε αυτούς που προσφέρουν καθώς οι περισσότεροι δυσκολεύονται οικονομικά» λέει χαρακτηριστικά αλλά σημειώνει πως αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις συνθήκες. Π.χ φέτος τα Χριστούγεννα έστειλαν, δώρα σε παιδιά στη Θεσσαλία.

»Με ενδιαφέρει να βοηθήσω κυρίως τα παιδιά, γιατί σε αυτά κρύβεται η αλήθεια. Οι ενήλικες με έχουν απογοητεύσει πολύ, έχω σιχαθεί με συμπεριφορές που έχω δει στην ομάδα. Το παιδί δεν ενδιαφέρεται αν το παιχνίδι είναι ακριβό ή φτηνό. Χαίρεται και μόνο που θα πάρει δώρο. Κάθε χρόνο καλύπτονται πάνω από χίλια παιδιά» τονίζει.

H Στεφανία (Stefany) Jimenez

Από την κακοποίηση στο φως

 «Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται αυτά που χρειάζεται» προσθέτει η Στεφανία και μοιράζεται με το makthes.gr την προσωπική της ιστορία, πώς από την εμπειρία της παιδικής κακοποίηση κατάφερε να βγει νικήτρια και να κοιτάξει το φως. 

Η ιστορία της όπως την μοιράστηκε η ίδια: «Ο λόγος που τα κάνω όλα αυτά είναι γιατί σαν παιδί έχω κακοποιηθεί πολύ, σωματικά, σεξουαλικά και ψυχικά. Πέρασα μια άθλια ζωή. Μέχρι τα 12  με είχαν αφήσει στον Άγιο Δομίνικο, όπου γεννήθηκα, και έμενα με την γιαγιά μου η οποία με κακοποιούσε πάρα πολύ από μωρό. Με έβαζε να δουλεύω, να κάνω όλες τις δουλειές στο σπίτι. Έπρεπε στα έξι μου να αναλάβω το ρόλο της γυναίκας του σπιτιού. Στα 12 επέστρεψα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Έμεινα με την μητέρα και τον πατριό μου ο οποίος με βίαζε από τα 13 ως και τα 19. Η μητέρα μου ασχολούνταν μόνο με τον άντρα της και το παιδί τους. Εγώ ήμουν παραπεταμένη και υπηρέτρια του σπιτιού. Αυτός ο άνθρωπος πρόσφατα καταδικάστηκε, μετά από πολλά χρόνια αλλά αρκεί. Έτσι έγινα πάρα πολύ προστατευτική, θέλω να προσφέρω αυτά που δεν προσέφεραν σε μένα».

Τέσσερις θετές νονές μιλούν στο makthes.gr

Η Μαρία Ζαχαριάδου μονογονέας από τα Γιάννενα, έγινε θετή νονά πρώτη φορά πριν 5 χρόνια όταν είδε την δράση. «Δυστυχώς και τα δικά μου παιδιά είναι ‘καμένα’ από νονά» εξηγεί στο makthes.gr. «Έχω έναν 17χρονο γιο ΑΜΕΑ με σύνδρομο Άσπεργκερ και μια 9χρονη κόρη ενώ έχασα τον άνδρα μου πριν 4 χρόνια. Καταλαβαίνω πώς είναι να χρειάζεσαι βοήθεια και στέλνω δώρα κάθε χρόνο όποτε μπορώ και έχω την δυνατότητα. Δεν είναι κακό να προσφέρεις, ίσα-ίσα» εξηγεί. Η κ. Ζαχαριάδου έχει δύο συγκεκριμένα παιδάκια που στέλνει κάθε χρόνο και ανάλογα τις δυνατότητες στέλνει και σε άλλα. Συνολικά μέχρι τώρα έχει στείλει δώρα σε περίπου 20 παιδιά ενώ μέσα από την ομάδα και ο γιος της απέκτησε θετή νονά.

Η Μαρία Ζαχαριάδου

Η Εύα Γεωργιάδου είναι βρεφονηπιοκόμος από τη Θεσσαλονίκη και είναι θετή νονά εδώ και περίπου τρία χρόνια. Όπως εξηγεί, δεν χρειάστηκε και πολλή σκέψη για να το πάρει απόφαση. «Έχω 6 βαφτιστήρια που είναι σχέσεις ζωής, όχι μόνο δώρα γενέθλια και Πάσχα. Θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μόνο χαρά και αγάπη. Δεν είναι τα υλικά σημαντικά φυσικά αλλά και για τα παιδάκια και μόνο που ξέρουν ότι κάποιος τους σκέφτεται είναι σημαντικό. Εκτός ότι θέλουν και το δώρο» σημειώνει στο makthes.gr. Mέχρι σήμερα έχει γίνει θετή νονά σε 10-12 παιδιά.

Η Εύα Γεωργιάδου

Η Ντίνα Κουζικίδου από τη Θεσσαλονίκη εξηγεί πως μεγάλο ρόλο για την απόφασή της να γίνει θετή νονά έπαιξε η ευαισθησία της προς αυτά τα παιδάκια που δεν θα μπορέσουν να πάρουν το δωράκι που θα τα κάνει χαρούμενα και φυσικά η Στεφάνια. «Ξεκίνησα πριν πέντε χρόνια όταν είδα το πρώτο ποστ στην ομάδα της Στεφανίας και μέχρι σήμερα έχω καλύψει σίγουρα 30 με 40 παιδάκια μπορεί και παραπάνω αναφέρει και σημειώνει πως στέλνει δώρα και τα Χριστούγεννα, με γνώμονα πάντα τι έχει ανάγκη το παιδί.

Η Ντίνα Κουζικίδου

Τέλος, η Μαρία Τσάιμου, νοσηλεύτρια από τα Ιωάννινα, έγινε θετή νονά γιατί από μικρή ήθελε να έχει βαφτιστήρι αλλά για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να το κάνει. «Από όταν έγινα μέλος στην ομάδα, δηλαδή πριν 4 χρόνια περίπου, Χριστούγεννα - Πάσχα και όταν αρχίζουν τα σχολεία, αναλαμβάνω ένα παιδάκι και του προσφέρω τα απαραίτητα σαν νονά, κατόπιν συνεννόησης με την μητέρα του παιδιού. Την πρώτη φορά μάλιστα θυμάμαι η μαμά είχε 3 παιδάκια οπότε κάλυψα ό,τι μπορούσα και από τα τρία». Η ίδια, δεν θυμάται πόσες φορές έχει γίνει θετή νονά αλλά, όπως λέει, όσο μπορεί βοηθάει. «Τα χαμόγελα και η ευτυχία των παιδιών είναι ό,τι χρειάζεται ο κόσμος μας» καταλήγει.

H Μαρία Τσάιμου

Για να βρείτε την ομάδα στο Facebook, πατήστε εδώ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.