ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις προτεραιότητες Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης12 Φεβρουαρίου 2023

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή. Από την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε το Γραφείο του πρωθυπουργού στο Διοικητήριο, μία διεύθυνση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την τοπική Νέα Δημοκρατία, την οποία τελικά διατήρησε και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αυτή τη σχέση, ο κ. Τσίπρας φροντίζει να την υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε άνοδό του στη Θεσσαλονίκη. Όπως έκανε και στην πρόσφατη ομιλία του στο «Ιβανώφειο» κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές της πόλης, αλλά και σε όσα θα κάνει ο ίδιος την επομένη των εκλογών εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, όπου η Κουμουνδούρου στοχεύει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν η τρίτη κατά σειρά από τις ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις... κάλπες. Ούτε είναι τυχαία η πυκνότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη. Το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές βγήκε «τραυματισμένο» στην ευρύτερη περιοχή λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να υποστηρίζουν πως οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει και το κόμμα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Κάτι που ξεκίνησε να κάνει...

Τα τοπικά στελέχη

Τα τοπικά στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ομιλία Τσίπρα το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας. «Είχε παλμό, κλίμα και αισιοδοξία» αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η μαζική παρουσία του κόσμου, ιδιαίτερα νεαρών ηλικιών είναι αισιόδοξο μήνυμα». 

Είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση στελεχών από όλη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα της πολιτικής συγκέντρωσης με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης μαζί με τους βουλευτές του κόμματος από την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν περιοδεία στο κέντρο της πόλης διανέμοντας υλικό με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσκαλούσαν τους πολίτες στην ομιλία Τσίπρα.

Το... Θεσσαλονικιώτικο στοιχείο άλλωστε στο «Ιβανώφειο» ήταν έκδηλο εξαρχής και φάνηκε από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα η Θεσσαλονικιά εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, η οποία φρόντισε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη που βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα της, καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα «να έρθει με φόρα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα με το δίλλημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» το «Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρθηκε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και την ακρίβεια, ενώ έτεινε για άλλη μια φορά χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, χωρίς να το κατονομάζει. 

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στο πρόγραμμα του κόμματός του υπό το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» αλλά και στην εκλογική του στόχευση, την πρωτιά στις επικείμενες εθνικές εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, την οποία μάλιστα περιέγραψε στο κομματικό του ακροατήριο. Όπως τόνιζαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στις πρώτες σειρές του κλειστού γυμναστηρίου ο λόγος Τσίπρα ήταν «θετικός περισσότερο και λιγότερο αντιπολιτευτικός».

«Δικαιοσύνη στην πράξη» στη σκιά του Λευκού Πύργου

Στο... μενού Τσίπρα η Θεσσαλονίκη είχε την τιμητική της. Παρουσίασε μάλιστα το σχέδιό του για την «οικονομική, ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Μακεδονίας» όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα στην πόλη είναι πολλά.

Περιγράφοντας το σχέδιό του για την «Δικαιοσύνη στην πράξη για τη Θεσσαλονίκη» ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρεις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εάν σχηματίσει κυβέρνηση.

Αρχικά, η ολοκλήρωση και η επέκταση του Μετρό. «Τέσσερα χρόνια τώρα, το τόσο σημαντικό αυτό έργο υποδομής για την πόλη έχει καταντήσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκ νέου ανέκδοτο και πεδίο αφαίμαξης δημόσιου χρήματος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για σχέδια ιδιωτικοποίησής του και κωλυσιεργία της επέκτασής του στα ανατολικά.

Το δεύτερο στο οποίο εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η ολοκλήρωση χωρίς καθυστέρηση του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, «που έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομία της πόλης» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βάλτωσε. Και αυτό μαζί με τις μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης του λιμανιού ακυρώνουν τον εξωστρεφή εμπορικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, που προώθησε και με υποδομές αλλά και με διπλωματία ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τρίτο, και σημαντικότερο, είναι η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε εκτός όλα τα δημόσια και κοινωφελή έργα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά. Ενώ ακυρώθηκαν σημαντικές δομές, όπως ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, που ζητούσε η πόλη για χρόνια και ιδρύθηκε τελικά το 2018. Η πόλη χρειάζεται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να λύσει χρόνια προβλήματα και να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στην περιοχή και ευρύτερα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Το όραμά μας και το σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά τα στενά όρια της δεύτερη μεγάλης πόλης. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη όχι συμπρωτεύουσα της Αθήνας, αλλά Πρωτεύουσα Πόλη της Βαλκανικής Χερσονήσου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους την περίοδο της ψήφισής της. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, θέλω από εδώ από τη Θεσσαλονίκη να πω ότι είμαστε περήφανοι που δε κάναμε πίσω αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσουμε το εθνικό συμφέρον» σημείωσε.

Ανακοινώνονται οι υποψήφιοι

Οι μηχανές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των εθνικών εκλογών δουλεύουν στο «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.