«Αυτή η κινούμενη άμμος την οποία χαρτογραφούμε καθημερινά θα μας διδάξει ότι μπορούμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι προκειμένου να φέρουμε εις πέρας ένα έργο το οποίο για εμάς είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και για αυτό επιχειρούμε παραγωγές οι οποίες είναι διόλου ευκαταφρόνητες όπως ήταν οι “Όρνιθες” και τώρα οι “Τρωάδες”». Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ. Νίκος Κολοβός «καλωσορίζει» στη Θεσσαλονίκη την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 20 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους όπου και θα παραμείνει έως και το Σάββατο 22/08.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα από τους συντελεστές της παράστασης και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων που συνεργάστηκαν για τη μεταφορά της στη σκηνή, το κύριο μήνυμα που μεταδόθηκε ήταν αυτό της αντίστασης της τέχνης στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι. Μεταξύ άλλων ο κ. Κολοβός τόνισε πως «οι σκηνοθεσίες προσαρμόστηκαν στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση. Μάθαμε να ζούμε με την πανδημία και θα διδάξουμε κάτι που μας ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα: Το ότι μπορούμε και υπό αντίξοες συνθήκες να τα καταφέρουμε και θα φροντίσουμε να είμαστε επαρκείς απέναντι στην πανδημία αλλά και στην καλλιτεχνική μας πρόκληση.»
Σύμφωνα με την κ. Άννα Μυκονίου, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ΚΘΒΕ αγκάλιασε την ιδέα της παράστασης από την πρώτη στιγμή: «Απευθυνθήκαμε στο Νίκο Κολοβό ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα χωρίς δεύτερη σκέψη και μας έδωσε τα μέσα του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολλές αλλαγές λόγω της πανδημίας αλλά το σημαντικό είναι ότι η παράσταση θα γίνει. Οι συντελεστές της αποδεικνύουν ότι αυτοί που είναι πραγματικοί καλλιτέχνες συνεχίζουν και δημιουργούν και αυτό είναι και το δίδαγμα όλης αυτής της περιπέτειας.»
"Το να δημιουργήσουμε μια ομάδα δεν ήταν εύκολο. Το ότι το καταφέραμε είναι η μεγαλύτερη μας επιτυχία."
Η τραγωδία του Ευριπίδη ζωντανεύει στο Θέατρο Δάσους με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Παρασκευόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως το «ταξίδι» που έκανε μέσω των «Τρωάδων» τον οδήγησε σε έναν αποκαλυπτικό δρόμο:
«Νιώθω τυχερός που μέσα από αυτό το πείραμα που κάναμε τρεις οργανισμοί είχαμε τον ασφαλή χώρο και τον απεριόριστο χρόνο για να ερευνήσουμε πως μπορεί να ανέβει μία παράσταση με τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία μας τρόμαξαν στην αρχή αλλά στη συνέχεια καταλάβαμε πως μας άνοιξαν έναν αποκαλυπτικό δρόμο. Όπως οι “Τρωάδες” νιώθουν ότι χάνουν τα πάντα έτσι νιώσαμε και εμείς πριν από κάποιους μήνες. Βρήκαμε όμως ένα τρόπο να υπάρξουμε μέσα από τους νέους κανόνες. Η αρχαία τραγωδία είναι ένα πολύ δύσκολο είδος και αν δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου να δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου δεν ξέρω αν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που ξεκίνησε ως ανάγκη να υπάρξουμε μέσα σε μία ομάδα δε θα είχε κανένα νόημα αν δεν το μοιραζόμασταν με τον κόσμο. Ελπίζω να μη μας ανατρέψει κάτι και να μπορέσει ο κόσμος να δει πως γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες να υπάρξει η σκηνική πράξη.»
Από πλευράς της η κ. Γεωργία Μπατσαρά, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα τιμητική συνεργασία και καλεί τον κόσμο να φορέσει τη μάσκα του και μέσω της παράστασης να έρθει κοντά με τον διπλανό του, ψυχικά: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή αυτή η συνεργασία. Σε δύσκολους καιρούς που η υγειονομική κρίση πλήττει όλο τον κόσμο και δυστυχώς δεν άφησε αλώβητο και τον κόσμο της τέχνης, εμείς τολμήσαμε. Οι “Τρωάδες” μας καλούν φορώντας τις μάσκες και με αποστάσεις να πετάξουμε τις εσωτερικές μας μάσκες και να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο με την ψυχή και την καρδιά.»
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η πρωταγωνίστρια της παράστασης κ. Γιώτα Φέστα η οποία αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία της ομάδας και στην ασφάλεια που ένιωσε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των «Τρωάδων»: «Αισθάνθηκα απολύτως προστατευμένη και ασφαλής με μεγάλη βοήθεια από το ΚΘΒΕ και από όλους τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Το ζητούμενο για την παράστασή μας ήταν να είμαστε 18 άνθρωποι μαζί. Κολακεύομαι όταν ακούω ότι είμαι η πρωταγωνίστρια αλλά δεν αισθάνομαι έτσι. Είμαι μέλος μιας ομάδας. Αυτό το οφείλουμε στο Γιάννη τον Παρασκευόπουλο. Αν δεν υπήρχαν όλοι οι συντελεστές δε θα είχαμε αποτέλεσμα. Το να δημιουργήσουμε μια ομάδα δεν ήταν εύκολο. Το ότι το καταφέραμε είναι η μεγαλύτερη μας επιτυχία.»