Στα δυτικά θα στρέψει το βλέμμα της η ΝΔ Θεσσαλονίκης όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές. Εκεί βρίσκονται οι… τρύπες και οι αδύναμοι κρίκοι του κόμματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι ίδιοι βουλευτές της ΝΔ βλέπουν την ανάγκη να υπάρξει γενικότερη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της προσοχής του κόμματος προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Μετρό στα δυτικά, νέο ογκολογικό στο στρατόπεδο Καρατάσιου, αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά για τη δημιουργία μητροπολητικού πάρκου είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα με «άρωμα Δύσης» που ακούγονται ότι πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.
Προς τα εκεί ήταν και είναι στραμμένη και η οργανωτική τακτική του κόμματος. Πολλές από τις εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει το κόμμα το τελευταίο διάστημα έγιναν στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έλλειψαν και οι υπουργικές περιοδείες στην περιοχή. Επίσης η ΝΔ πραγματοποίησε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις στους δυτικούς δήμους, αλλά και δύο κεντρικές εκδηλώσεις με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και υποδομών Κώστα Καραμανλή. Ταυτόχρονα και η αναζήτηση υποψηφίων βουλευτών από την περιοχή είναι κάτι που δεν έχει σταματήσει εδώ και καιρό.
Ήδη η επαναπροσέγγιση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Γιώργου Ορφανού που διατηρεί μεγάλους πυρήνες ψηφοφόρων στην περιοχή έχει μία τέτοια διάσταση, το ίδιο ισχύει και για τον αντιδήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μανόλη Ιωαννίδη που προαλείφεται για τη «γαλάζια» λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και τον γιατρό και δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Ταχματζίδη που δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στο δυτική Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα αναζητούνται και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παρουσία του κόμματος εκεί και να αυξήσουν την εκλογική δύναμη.
Επίσης είναι βέβαιο ότι και οι δήμαρχοι και οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής θα κληθούν να βάλουν πλάτη στην προεκλογική εκστρατεία, μία κίνηση που απαιτεί πάντως λεπτούς χειρισμούς, καθώς πέραν του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου το τοπίο είναι καθαρό στους άλλου δυτικούς δήμους υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικά δημοτικά ψηφοδέλτια από το χώρο της ΝΔ που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Αυτό συμβαίνει τόσο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, όσο και στο δήμο Παύλου Μελά.
Ποιες είναι οι «τρύπες»;
Ποιες είναι οι «τρύπες» της ΝΔ στα δυτικά; Το πιο χαμηλό ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές του 2019 καταγράφηκε στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά. Στον πρώτο η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 28,8% και στον δεύτερο πήγε ακόμη πιο χαμηλό συγκεντρώνοντας 27,9%.
Το πιο χαμηλό ποσοστό στην Α’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε η ΝΔ στη δημοτική ενότητα της Μενεμένης, μία περιοχή όπου ανέκαθεν η ΝΔ είχε προβλήματα και μικρή απήχηση και όπου το 2019 πέτυχε μόλις 25,4%. Χαμηλά ήταν ακόμη τα «γαλάζια» ποσοστά στον Άγιο Παύλο (28,3%), στις Συκιές (27,7%) και τη Νεάπολη (29,8%), που ανήκουν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς και στις δημοτικές ενότητες Ευκαρπίας (29%), Πολίχνης (28%) και Σταυρούπολης (27,5%) του δήμου Παύλου Μελά. Σε όλες αυτές τις περιοχές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο υψηλά από τον πανελλαδικό μέσο όρο του κόμματος (31,5%) που δεν απείχε και πολύ από το ποσοστό της Α’ Θεσσαλονίκης και το οποίο ήταν 31,3% Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει «χάι σκορ» Θεσσαλονίκης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη Μενεμένη με 42,85%, στην Ευκαρπία με 36,2%, στον Άγιο Παύλο με 35,6% και στη Σταυρούπολη με 35,5%
Το γιατί η ΝΔ έχει εκλογικά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές όπου κατοικούν κυρίως λαϊκά στρώματα δεν απαντιέται μέσα σε λίγες λέξεις. Εκλογικές αδυναμίες υπήρχαν πάντοτε για τη ΝΔ στη δυτική Θεσσαλονίκη, που μάλιστα έγιναν πολύ εμφανείς στις εκλογικές μάχες του 2009 (λόγω ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη), του 2012, αλλά και του 2015 όταν στις δυτικές συνοικίες γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή.
Το 2019 η Χρυσή Αυγή δεν αποτέλεσε πρόβλημα, όμως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πέτυχε αποτελέσματα σχετικά υψηλά σε σχέση με το πανελλαδικό της ποσοστού που ήταν 3,7%. Συγκεκριμένα είχε 6,9% στο δήμο Παύλου Μελά και 6,25% στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ έφτασε το 8,5% στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Το πρόβλημα στα δεξιά της ΝΔ μπορεί να ενταθεί στην περίπτωση που συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο επίσης έχει δυνάμεις στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Χρειάζεται και πολιτική αλλά και οργανωτική διαχείριση», τονίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκτιμά ότι το κόμμα θα έχει απώλειες από τα δεξιά του αν δε γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.
Οι κινήσεις της τοπικής ηγεσίας
Κινήσεις που δε φαίνεται να γίνονται από τη μεριά της τοπικής ηγεσίας της ΝΔ και της Διοικούσας, που προς το παρόν περιορίζεται σε μη πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως φιλανθρωπικές δράσεις και εκθέσεις φωτογραφίας που δεν είναι σίγουρο ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χρειάζεται συντονισμός και συνεννόηση με την Αθήνα που φαίνεται ότι δεν είναι και το πιο απλό πράγμα, αλλά και δράσεις πολιτικές. Γιατί οι ραθυμίες που καταγράφηκαν την τετραετία της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ στο μητσοτακικό στρατόπεδο της πόλης έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις και οργανωτικά προβλήματα, ενώ είναι εμφανής και η έλλειψη ομοψυχίας και ενότητας στο κόμμα. Η Αθήνα έχει τον απόλυτο έλεγχο των όποιων κινήσεων και πρωτοβουλιών, η Θεσσαλονίκης έχει υποβαθμιστεί σε ένα πολύ δευτερεύοντα ρόλο, ενώ ο χρόνος μέχρι τις εκλογές τρέχει .
Λιγότερες «τρύπες» φαίνεται να αντιμετωπίζει η ΝΔ στην περιφέρεια του νομού, όπου και τα εκλογικά αποτέλεσμα το 2019 ήταν σαφώς καλύτερα. Ενώ το ποσοστό της ΝΔ στη Α’ Θεσσαλονίκης ήταν 35,5% στη Β’ Θεσσαλονίκης έφτασε το 43%. Έπεσε δε κάτω από το 40% μόνο στους δήμους Δέλτα (36%) και Θερμαϊκού (38,5%).
Στη Β’ Θεσσαλονίκης το βασικό πρόβλημα παραμένει η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, όπου υπάρχουν 4 ισχυρές ανδρικές υποψηφιότητες (οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο ισχυρός πολιτευτής Φάνης Παπάς), αλλά κανένας άλλος διαθέσιμος υποψήφιος άνδρας. Ταυτόχρονα η λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης γέρνει μονόπαντα, καθώς οι τρεις από 4 προαναφερθέντες δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Λαγκάδα, ενώ υπάρχει κενό στα δυτικά του νομού, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023