Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας και τη Μικρή Ξενοδοχία, στην οριζόντια αύξηση, του μέχρι χθες τέλους διαμονής και πλέον τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς οι ξενοδόχοι δηλώνουν μη ….ανθεκτικοί στον τριπλασιασμό του τέλους.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Ανδρέας Μανδρίνος, δηλώνει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, με το χωρισμό των ξενοδοχείων της χώρας σε Ζώνες και ανάλογη προσαρμογή του τέλους, βάσει των τιμών που δηλώνονται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
«Η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει αυξημένα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, δίχως να επιβαρυνθούν περισσότερο τα ξενοδοχεία της επαρχίας και οι μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες, που με πολύ χαμηλές τιμές, παλεύουν για να προσελκύσουν και να συγκρατήσουν πελάτες. Αντί, πανελλαδικά, το τέλος να είναι οριζόντιο, ανάλογα φυσικά με την κάθε κατηγορία, μπορεί, με το χωρισμό σε ζώνες, να είναι δύο ή και τριών ταχυτήτων», είπε ο κ. Μανδρίνος και πρόσθεσε:
«Μπορεί πράγματι το τέλος να το επιβαρύνεται ο πελάτης, αλλά το εισπράττει ο ξενοδόχος που το προσθέτει στην τιμή του δωματίου, προκειμένου στη συνέχεια να το αποδώσει. Όταν λοιπόν το 70% και πλέον των ξενοδοχείων της χώρας, ανήκουν στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και ποσοστό άνω του 40% είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, χαμηλών κατηγοριών, επόμενο είναι η αύξηση στις τιμές, να έχει αρνητική επίπτωση στη δραστηριότητά τους».
Αυτή την εποχή του έτους, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων στην Αθήνα, χρεώνουν τη διανυκτέρευση σε δίκλινο, στα 90-100 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη στα 60-70 ευρώ και σε άλλες περιοχές της επαρχίας, στα 55-60 ευρώ, ενώ τα μικρά καταλύματα χρεώνουν το δίκλινο δωμάτιο, ως και λιγότερο από 30 ευρώ.
Το τέλος ανθεκτικότητας, από 1ης Ιανουαρίου 2024, δεν αυξάνεται απλώς, αλλά τριπλασιάζεται στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, όπως φαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται
-Για καταλύματα 1-2 αστέρων από 0,50 ευρώ την ημέρα αυξάνεται σε 1,50 ευρώ.
-Για τα 3 αστέρων από 1,50 ευρώ αυξάνεται σε 3 ευρώ
-Για τα 4 αστέρων από 3 ευρώ αυξάνεται σε 7 ευρώ
-Για τα 5 αστέρων από 4 ευρώ αυξάνεται σε 10 ευρώ
-Για τα Ενοικιαζόμενα δωμάτια από 0,50 ευρώ αυξάνεται σε 1,50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τουριστικές κατοικίες, που μέχρι τώρα δεν απέδιδαν τέλος διαμονής, τώρα θα αποδίδουν τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ, όσο και τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Επίσης, τέλος 1,50 ευρώ θεσμοθετείται και για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ, σημειωτέον, το τέλος ανθεκτικότητας επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η ξενοδοχία, εκ των πραγμάτων λειτουργεί με πολλές διαφορετικές ταχύτητες. Η μεγάλη αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, σε μία περίοδο που οι σημαντικές αυξήσεις στο λειτουργικό κόστους δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οπωσδήποτε είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας και των χαμηλότερων κατηγοριών», υπογράμμισε ο κ. Μανδρίνος.
Αν και τα μέτρα που εισάγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ειδικά για τη βραχυχρόνια μίσθωση, αντιμετωπίζονται ως θετικά από τον ξενοδοχειακό κλάδο, οι μεγάλες αυξήσεις στο τέλος ανθεκτικότητας προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για τον πρόσθετο λόγο ότι κάνουν ακόμη ακριβότερη τη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλους, ευθέως ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς.