ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φλογητά Χαλκιδικής: Οι Χορευτές του Βορρά σε έναν προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή

Κυριακή Τσολάκη10 Αυγούστου 2023

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, το μετοχιακό συγκρότημα που λειτουργεί σήμερα ως ένας χώρος πολιτισμού, αποτελεί ένα παλιό αθωνικό μετόχι που αργότερα έγινε νοσοκομείο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε έδρα των κατοχικών δυνάμεων. Ο χώρος ανακαινισμένος πλέον, είναι ένα εμβληματικό μνημείο για όλη την περιοχή, ανήκει δε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις.

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου, δασκάλα χορού, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Χορευτές του Βορρά» δεν κρύβει μιλώντας στη «ΜτΚ» ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου και έτσι εξεπλάγη ευχάριστα όταν τον αντίκρισε για πρώτη φορά. «Είδα σε μία τεράστια έκταση περίπου 27 στρεμμάτων ένα μνημειακό σύνολο διατηρητέων κτιρίων όπου εκτός των άλλων εκεί στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής, ενώ φιλοξενούνται και κειμήλια του Αγίου Όρους», τονίζει.

Έτσι, η επιλογή να παρουσιαστεί εκεί η παράσταση του σχήματος «Commedia Dvina» - Η τραγωδία της φύσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ήταν κάτι που της άρεσε πολύ, παρά του ότι είχε κάποιες δυσκολίες με τον χώρο. «Η επιλογή του χώρου σε αυτές τις εκδηλώσεις γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού συνήθως με γνώμονα την έδρα της ομάδας και από την επιτροπή που επιλέγει τις προτάσεις, στην οποία προεδρεύει ο κ. Κουμεντάκης. Την οργανωτική ευθύνη του θεσμού έχει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι ένας εναλλακτικός χώρος σαν αυτόν μας δυσκόλεψε αρκετά καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι μικροί και στον περιβάλλοντα χώρο όπου τελικά θα γίνει η performance, το έδαφος είναι πετρώδες και αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο για την ασφάλεια των χορευτών. Προσαρμόσαμε λοιπόν το έργο μας και με τη βοήθεια του σκηνογράφου κ. Κατρανίτσα περισσότερο στη λογική μίας εικαστικής χοροθεατρικής performance», επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του σχήματος που υπογράφει τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Μία αλληγορία της ατομικής και κοινωνικής προόδου

Το επικό αφηγηματικό ποίημα του Δάντη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ χαρακτηρίζεται ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου. Το ποίημα αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη και μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης κριτικής ανάλυσης και ερμηνειών. «Η Θεία Κωμωδία είναι ένα έπος για τον ίδιο τον άνθρωπο, για την πάλη του με τον κόσμο και με τον εαυτό του, για τα πάθη του, για τις συγκρούσεις του τις εσωτερικές και εξωτερικές διαχρονικά. Για εμάς σημαντική παράμετρος για το ανέβασμά της αποτελεί η πληθώρα από ποικίλους συμβολισμούς, μεταφορές και εικόνες που προσφέρει. Ο Δάντης χτίζει μία αλληγορία στην ουσία της ατομικής και κοινωνικής προόδου προς την ειρήνη, πράγμα που συμβολίζεται με την πορεία του από την Κόλαση στον Παράδεισο. Το υπερβατικό αυτό ταξίδι από το σκοτάδι προς το φως είναι τρομακτικά αναγκαίο και σήμερα, καθώς ο άνθρωπος περισσότερο από ποτέ προσπαθεί να βρει έξοδο διαφυγής από το σκοτάδι του σύγχρονου μεσαίωνα και να βρει τρόπους να ανταπεξέλθει στα σκοτεινά φαινόμενα των καιρών», εξηγεί η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Η θεματική του όλου προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» ήταν η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της. Έτσι, η Θεία Κωμωδία ταίριαζε απόλυτα με το πνεύμα αυτό αφού συν τοις άλλοις αποτελεί μία σύγχρονη περιβαλλοντική αλληγορία, μία αποτύπωση της άρρηκτης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. «Γι’ αυτό προσθέτουμε στον τίτλο ‘Η τραγωδία της φύσης’. Η παράστασή μας σκοπεύει να μεταγράψει σκηνικά τους τρεις μεταιχμιακούς προορισμούς αυτού του υπερβατικού ταξιδιού υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Αποτυπώνουμε την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Σύμφωνα με τον Δάντη οι πιο αμαρτωλοί δεν καίγονται αιωνίως στη φωτιά αλλά παγώνουν. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει προδώσει τη σχέση του με τη φύση και προφητικά ο ποιητής προέβλεψε ότι η καταδίκη της ανθρωπότητας είναι ο 9ος κύκλος: ο αιώνιος πάγος. Οι σύγχρονες κοινότητες αισθάνονται πλέον τις περιβαλλοντικές πιέσεις και αναζητούν διέξοδο, έτσι όπως και ο ποιητής αναζητά την έξοδο», υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Η απόλυτη εναρμόνιση με τη φύση

Η δραματουργία και η επιμέλεια της ελεύθερης απόδοσης του κειμένου είναι της Κατερίνας Διακουμοπούλου, που είναι σταθερή συνεργάτιδα της ομάδας. «Τη θεωρώ μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες μου όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθω ασφάλεια όταν έχω μία σκαλέτα να πατήσω. Οι κεντρικοί άξονες είναι και οι προφανείς: Κόλαση - Καθαρτήριο - Παράδεισος. Η ανάγκη της διαφυγής από την Κόλαση, η εξυγίανση του Καθαρτηρίου και τέλος ο Παράδεισος η απόλυτη εναρμόνιση με τη Φύση», υποστηρίζει η χορογράφος.

Συμπληρώνει ότι οι δυσκολίες της παραγωγής αυτής ήταν πολλές. Όμως όπως συνηθίζει να λέει «οι χορευτές είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα και οτιδήποτε προκύψει βρίσκουμε άμεσα λύσεις και προσαρμοζόμαστε ώστε να φέρουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα για τους θεατές».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδήλωση που προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζεται στις 11 και 12 Αυγούστου στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στις 9 μ.μ. και είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.