Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, αποδέχτηκαν την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
«Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη ΚΑΠ μέχρι σήμερα», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία για τους αγρότες και για την Ευρώπη».
Η νέα ΚΑΠ καλύπτει την περίοδο 2023-2027, με χρηματοδότηση που θα κυμαίνεται κοντά στα 387 δις ευρώ. Μια μεταβατική ρύθμιση που συμφωνήθηκε το 2020 θα συνεχίσει να ισχύει έως τότε. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν τα εθνικά στρατηγικά σχέδιά τους προς έγκριση από την Επιτροπή.
Μετά το 2020, η ΚΑΠ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Βάσει της νέας συμφωνίας, οι αγρότες και άλλοι δικαιούχοι που λαμβάνουν άμεσες πληρωμές θα υπόκεινται σε διοικητική ποινή εάν δεν παρέχουν επαρκείς συνθήκες απασχόλησης, όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.
Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ ορίζει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν «πράσινες» γεωργικές πρακτικές. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αποσκοπούν στην ανακατανομή κεφαλαίων υπέρ των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση εστιάζει σε μια ΚΑΠ βάσει επιδόσεων που θα δώσει στα κράτη μέλη την ελευθερία να εφαρμόζουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και συγκεκριμένων κοινών στόχων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στόχος της είναι η παροχή προσιτών και ασφαλών τροφίμων για τους πολίτες της ΕΕ, η εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες, η διατήρηση των φυσικών πόρων και ο σεβασμός του περιβάλλοντος.