ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο

MakThes Team24 Σεπτεμβρίου 2024

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα «εξαιρετικά ανήσυχα» για την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ" στον Λίβανο, όπου «δεκάδες χιλιάδες» άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων (...) Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και την περασμένη νύχτα, και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Μάθιου Σόλτμαρς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Αυτοί οι νέοι εκτοπισμοί έρχονται να προστεθούν στους 112.000 εκτοπισμένους από τον Οκτώβριο» του 2023, παρατήρησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) στον Λίβανο, Έτι Χίγκινς, από τη Βηρυτό.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων χθες, Δευτέρα, και προκαλούν ανησυχίες για ανάφλεξη της περιοχής σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στην υγεία σκοτώθηκαν και 16 μέλη πληρώματος ασθενοφόρων τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη βία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων», δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Έκτοτε, οι ανταλλαγές πυρών δεν έχουν σταματήσει κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Τα πυρά έγιναν πιο εντατικά μετά το κύμα φονικών εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, που αποδόθηκε στο Ισραήλ στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, και το ισραηλινό πλήγμα που ακολούθησε στις 20 Σεπτεμβρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού και προκάλεσε δεκάδες θανάτους, μεταξύ των οποίων και μαχητών της επίλεκτης μονάδας του κινήματος.

Από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 6.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Από τη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, ο δρ Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ, εξήγησε πως τουλάχιστον το 90% των τραυμάτων κατά τις εκρήξεις των ασυρμάτων «είναι στο πρόσωπο και στα άκρα, ιδιαίτερα στα χέρια».

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο είναι τα πιο φονικά μετά τον τελευταίο πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ το 2006, που διήρκεσε λίγο πάνω από έναν μήνα.

Η Unicef απηύθυνε επείγουσα έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και υγειονομικών.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Η βία αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε η εκπρόσωπος της Unicef.

Πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βοήθειά τους στον Λίβανο προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ήταν ήδη καταστροφική πριν από την κλιμάκωση.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR.

«Είναι μία περιοχή που ήταν ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο και μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο», είπε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.