Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι "ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες "χαιρετίζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
"Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι "αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων".
Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για "μια κατάπαυση του πυρός" που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.
Άγκυρα: Να μπει ένα μόνιμο τέλος στη σύγκρουση
Η Τουρκία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και μια κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα θα βοηθήσει «να μπει ένα μόνιμο τέλος» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία θα συμβάλει για να μπει ένα μόνιμο τέλος στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν και για να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Θεωρούμε τη συμφωνία (...) θετική εξέλιξη που μετριάζει σε κάποιο βαθμό την αιματοχυσία», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο και καλεί τους εμπολέμους να σεβαστούν «πλήρως» τη συμφωνία.