ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικός…τυφώνας σαρώνει τις επιχειρήσεις της Καρδίτσας

Στέφανος Μαχτσίρας22 Σεπτεμβρίου 2020

Καίριο πλήγμα δέχτηκε η οικονομία της Καρδίτσας από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό. Οι ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός» στις τοπικές επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους.

Η οικονομία της πόλης βασίζεται κατά κύριο λόγο στο αγροτικό εισόδημα (βαμβακοκαλλιέργεια). Οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων που καλούνται να επιβιώσουν μέσα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα 8.000 ευρώ μπορεί να αρκούν για αρχή εφόσον δοθούν άμεσα αλλά θα χρειαστεί να καλυφθεί κατά 60-70% τουλάχιστον η ζημιά των εμπορευμάτων», επισημαίνει στο makthes.gr ο Περικλής Κορκώτσιος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας. «Πολλές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την επιθυμία να μην επαναλειτουργήσουν, αυτό που φοβάμαι είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις πέρα από το lockdown που προηγήθηκε και το πλήγμα από την κακοκαιρία», προσθέτει.

«Η καταστροφή είναι καθολική, μετά την πανδημία είναι το τελειωτικό χτύπημα για την τοπική αγορά, το 80% των επιχειρήσεων καταστράφηκε», αναφέρει ο Κώστας Ζυγογιάννης, πρόεδρος του εμποροβιοτεχνικού επιμελητηρίου Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, ενώ κρίνει ικανοποιητικά σε πρώτο βαθμό τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ζητά οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν με 20.000 ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους. Θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών τα οποία είναι:

• Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

• Επιπλέον 600 ευρώ για τις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες.

• Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

• Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

• Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Θα υπάρξει έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.

9. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 χωρίς τις προϋποθέσεις για τον μειωμένο τζίρο και τη χρήση ταμειακής μηχανής που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.