ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΚΤhess: Η κοινότητα της Θεσσαλονίκης στην οποία ανθίζει η καινοτομία μέσα από 40 start ups

Άννη Καρολίδου07 Ιουνίου 2023

Τον Οκτώβριο του 2023, το ΟΚΤhess, που το 2017 δημιούργησε πρωτοπορώντας ο Δήμος Θεσσαλονίκης, γίνεται επτά ετών , με την προθερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, να έχει γίνει ένα νευραλγικό τμήμα του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης.

Σε αυτά τα επτά χρόνια, το ΟΚΤhess έχει υποστηρίξει 160 επιχειρηματικές ομάδες, από τις οποίες πάνω από 40 προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας, απασχολώντας περισσότερα από 300 άτομα και έχοντας ένα συνολικό τζίρο της τάξης των 2,5- 3 εκατ. ευρώ. Οι start ups αυτές, έχουν πετύχει να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 6 εκατ. ευρώ, από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως από business angels, venture capitals, ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και διαγωνισμούς καινοτομίας.

Την περίοδο αυτή, όπως είπε στο makthes.gr o Συντονιστής του ΟΚΤhess κ. Αντώνης Ηλίας, υλοποιείται το 15ος Acceleration Cycle ή, αλλιώς, Κύκλος Επιτάχυνσης, στον οποίο μετέχουν 10 επιχειρηματικές ομάδες , που ως τον Σεπτέμβριο, θα ολοκληρώσουν την τρίμηνη εκπαίδευσή τους, η οποία θα τις βοηθήσει στο να καταλήξουν στην μεγάλη απόφαση, της ίδρυσης εταιρείας με την οποία θα βγάλουν στην αγορά το δικό τους καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία.


«Σε αυτά τα επτά περίπου χρόνια, έχουν έρθει κοντά στο ΟΚThess, είτε σαν εκπαιδευόμενοi, είτε σαν συμμετέχοντες σε δράσεις με διάφορους τρόπους, είτε σαν υποστηρικτές, περισσότερα από 3.000 άτομα. Το ΟΚΤhess, αναπτύχθηκε σε μία ενεργή κοινότητα υποστήριξης της καινοτομίας, κάτι που πραγματικά είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ οι επιχειρηματικές ομάδες που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, παραμένουν κοντά στην κοινότητα, συμμετέχουν σε δράσεις αλλά και βοηθάνε νεότερa μέλη, νέες ομάδες, που βρίσκονται στα πολύ αρχικά στάδια προσέγγισης του κόσμου της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Ηλίας.

Oι πιο hot τομείς για τους startuppers

Από τους startuppers που έχουν έρθει κοντά στο ΟΚΤhess, oι περισσότεροι στρέφονται στο e-health και στο medtech, στο agritech, σε υπηρεσίες για τον τουρισμό, αλλά και σε λογισμικό για τις επιχειρήσεις. Πολλοί startuppers είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Σχολών και φοιτητές, αλλά υπάρχουν και αρκετά άτομα που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στην αγορά εργασίας.

ΟΚΤhess, μία προσπάθεια με ισχυρό DNA

Το ΟΚThess , αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ήταν μία από τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτήθηκαν από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, εντασσόμενο σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Horizon, το ΟΚΤhess, κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και τη συνέχιση των δράσεών του , παρέχοντας στις μελλοντικές start ups αυτό που χρειάζονται περισσότερο στην αρχική φάση των προσπαθειών τους, δηλαδή δομημένες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί εν παρενθέσει ότι το ΟΚThess είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, φορέων από έξι ευρωπαϊκές χώρες, που υλοποιούν το INNO-MOB, ένα διετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα HORIZON) και εστιάζει στην υποστήριξη start ups στους τομείς της κινητικότητας, των μεταφορών και των υποδομών. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου επιχειρηματικής υποστήριξης που περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης και διασύνδεσης, όπως και η ενίσχυση της πρόσβασης των εταιριών στις ευκαιρίες που προσφέρουν ήδη υπάρχουσες συναφείς πρωτοβουλίες και δίκτυα.

Oι τρεις πυλώνες του ΟΚThess

Το ΟΚThess, είναι ένας start up accelerator ή, όπως αλλιώς συνηθίσαμε να ονομάζουμε, μία προθερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, που υποστηρίζει επιχειρηματικές ομάδες oι οποίες επεξεργάζονται την ιδέα για τη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος, δηλαδή που βρίσκονται στο λεγόμενο ideation stage.

Το ΟΚThess στηρίζει τη λειτουργία του σε τρεις πυλώνες παροχής υπηρεσιών. Ο πρώτος πυλώνας, ο αρχικός, στοχεύει στη δημιουργία μίας κοινότητας στην οποία, συμμετέχοντας οι νέες ομάδες, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση για διάφορα θέματα που αφορούν τις start ups, διάφορες τεχνολογίες, τάσεις της αγοράς κ.αλ.

Ο δεύτερος πυλώνας που είναι και ο βασικότερος, είναι ο Accelerator Cycle ή ο Κύκλος Επιτάχυνσης. Για να ενταχθεί σε αυτόν, μία επιχειρηματική ομάδα, υποβάλλει την ιδέα της που πρέπει να έχει στοιχεία καινοτομίας και scaleup potential. Εφ’ όσον προεπιλεγεί, μετέχει, σε ένα εντατικό boot camp, ώστε στο τέλος αυτού, να παρουσιάσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και το προϊόν που θέλει να αναπτύξει για την αγορά , στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚThess. Eάν επιλεγεί, εντάσσεται σε ένα τρίμηνο Κύκλο Επιτάχυνσης , στην διάρκεια του οποίου, μέσα από coaching , mentoring και networking, καλύπτονται ποικίλα θέματα, περίπου 20 τον αριθμό.

Αυτός ο τρίμηνος κύκλος, υποστηρίζεται από τους δύο coaches του ΟΚΤhess αλλά και από το δίκτυο των συνεργατών του OKThess, όπως είναι το Κέντρο Εθελοντών Μανατζερς Ελλάδος ( ΚΕΜΕΛ), από τη Διεύθυνση Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της ΕΤΕ, από στελέχη εταιρειών, funds, νομικούς, έναν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Ο τρίτος πυλώνας, περιλαμβάνει δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης των μελλοντικών επιχειρηματιών, με εταιρείες, funds, άτομα που μπορούν να  μεταφέρουν την εμπειρία της αγοράς.

Τα μηνύματα της αγοράς και η μέθοδος Lean startup

Το σημαντικό είναι, όπως επισήμανε ο κ. Ηλίας, ότι οι startuppers , πριν μπούνε στην διαδικασία να αναπτύξουν το τεχνολογικό τους προϊόν, μέσα από την αλληλεπίδραση με υποψήφιους πελάτες, αντλούν δεδομένα και πολύτιμο feedback που τους βοηθούν να καταλήξουν στο εάν θα συνεχίσουν στην υλοποίηση του project τους, στο εάν θα το τροποποιήσουν για να απαντάει στις ανάγκες της αγοράς ή στο εάν θα το εγκαταλείψουν.

Ακόμη όμως και εάν εγκαταλείψουν αυτή την πρώτη «πρόταση» καινοτόμου προϊόντος, έρχονται σε επαφή με τη λεγόμενη Lean startup, μία μέθοδο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που συνδυάζει την όσο το δυνατόν ταχύτερη δοκιμή στην αγορά και την αδιάλειπτη βελτίωση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Έτσι κατακτούν ένα εργαλείο που τους βοηθά να αξιολογήσουν την επόμενη προσπάθειά τους.

Καταλήγοντας ο κ. Ηλίας είπε πως το ΟΚThess είναι sector agnostic, εξετάζει όποια τεχνολογία κι' αν χρησιμοποιούν οι επιχειρηματικές ομάδες και για όποιο κλάδο κι’ αν απευθύνεται. Αυτό που ενδιαφέρει , είναι να υπάρχει το στοιχείο της καινοτομικότητας .

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.