ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οκτώβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

MakThes Team01 Οκτωβρίου 2024

Στην καθιερωμένη μηνιαία ανάρτησή της προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της για τον μήνα Οκτώβριο.

Αναλυτικά 

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) την πολυγλωσσική παράσταση αφήγησης παραμυθιών «Μάνα με τα χίλια πρόσωπα».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται από την Action Art / Εικαστική Δράση (Εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης ) σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία μας, εντάσσεται στο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών» ως μέρος του προγράμματος «Αφήγηση, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι– Οι γέφυρες που μας ενώνουν», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συντελεστές:

«Περσεφόνη», Αφήγηση: Κατερίνα Κλεάρχου. «Σταχτομάρω», Αφήγηση: Στέλλα Τσατσαρώνη. «Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν άνθρωποι και τα ζώα, ζώα», Αφήγηση: Ludwine Deblon, Βέλγιο.

«Η γιορτή του Μουσσά», Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση.

«Ο Δακρυγιάννης», Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη.

«Τα δυό διπλάρικα πιδιά», Αφήγηση: Σμαράγδα Καρασιμοπούλου.

«Μπάμπα Γιαγκά», Oxana Βασιλείου, Ρωσία.

«Η μάνα είναι πάντα εκεί...», Αφήγηση: Ναντίνα Κυριαζή.

«Η κόρη του ήλιου και της σελήνης», Αφήγηση: Linda Zefi, Aλβανία.

«H Χουρί», Αφήγηση: Kristina Hakobyan, Αρμενία.

Είσοδος: δωρεάν, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Δευτέρα - Παρασκευή 8:00-14:00, 2313 310 201).

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Ανδρέα Στάγκου και της Κρινούς Κωνσταντινίδου, Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Διοικητηρίου».

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Διαλέξεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της», στόχος των οποίων είναι η επιστημονική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά και η καθιέρωση μιας σταθερής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Στον κύκλο διαλέξεων το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑΠΟΘ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών του και συνεργάτες του ΑΠΘ παρουσιάζουν ανασκαφικές έρευνες σε χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας μας.

Το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου διαλέξεων δημοσιεύεται στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. Για πληροφορίες: Δρ Φλώρα Καραγιάννη, τηλ.: 2313 310447.

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30 στο Βυζαντινό Λουτρό θα πραγματοποιηθεί συναυλία των τελειόφοιτων σπουδαστών του Τμήματος Κιθάρας του Ωδείου Άνω Πόλης.

Είσοδος: δωρεάν

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 21:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ροτόντα συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δωματίου της Ζυρίχης (ΖΚΟ) με τον βιολονίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή της Daniel Ηοpe, μία παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Είσοδος: δωρεάν, απαραίτητη η προσκόμιση πρόσκλησης από το https://tickets.tsso.gr/el/events/?eventid=382

Συνεχίζεται τον Οκτώβριο η δραστηριότητα της Λέσχης Ανάγνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Στόχος της Λέσχης είναι η ανάγνωση και ο «περιπατητικός» σχολιασμός κειμένων για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Δρ Πέλλη Μάστορα - Δρ Κωνσταντίνος Θ. Ράπτης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.