Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» δηλώνει ικανοποιημένη από το μέχρι στιγμής απολογισμό της κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως ότι «προφανώς και υπάρχει ακόμα μπροστά μας μακρύς και δύσκολος δρόμος». Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία χαοτική κατάσταση και ότι με την τροπολογία για τις ΜΚΟ «βάζει τέλος σε αυτές τις οργανώσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η ανακούφιση αυτών των ανθρώπων».
Για το ποδόσφαιρο αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος που να είναι ικανοποιημένος σήμερα από όσα συμβαίνουν στο χώρο και σημειώνει ότι «αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση. Να μπορέσει να βάλει σε τάξη την αταξία που επικρατεί. Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν».
Κυρία Κεφαλογιάννη, η κυβέρνηση συμπλήρωσε ήδη εφτά μήνες θητείας. Είστε ικανοποιημένη από το μέχρι στιγμής κυβερνητικό απολογισμό και από τη ρότα του «καπετάνιου» Κυριάκου Μητσοτάκη;
Το θέμα είναι αν η κοινωνία είναι ικανοποιημένη από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και νομίζω πως κάτι τέτοιο φαίνεται ήδη και από τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση υλοποιεί άμεσα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως όμως στα ζητήματα της οικονομίας οι πολίτες βλέπουν σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνει με μειώσεις σε σειρά φόρων. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για όλους. Η πορεία της οικονομίας όμως αξιολογείται και από τις διεθνείς αγορές και νομίζω πως η εμπιστοσύνη που δείχνουν, όπως αποτυπώνεται και από τα επιτόκια δανεισμού, είναι σαφής. Άρα, ναι είμαι ικανοποιημένη, προφανώς και υπάρχει ακόμα μπροστά μας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά είμαι απόλυτα αισιόδοξη για το μέλλον.
Παρότι η ψυχολογία της αγοράς έχει βελτιωθεί, η πραγματική οικονομία δεν δείχνει να έχει πάρει τα πάνω της. Οι μεγάλες επενδύσεις δεν προχωρούν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό, όπου ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά οι μπουλντόζες. Μήπως χρειάζονται πιο γρήγοροι ρυθμοί;
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας είναι δεδομένη, δανειζόμαστε πλέον ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα από τους εταίρους για το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις και για ανάπτυξη. Οι πολίτες με τις μειώσεις της φορολογίας και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό βλέπουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους στο τέλος του μήνα και ήδη προχωρά ο σχεδιασμός και για νέες ελαφρύνσεις. Από εκεί και πέρα οι μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις τρέχουν, το Ελληνικό θα πάρει σύντομα μπροστά, επενδύσεις που είχαν παγώσει όπως η Κασσιόπη στην Κέρκυρα ξεμπλοκάρουν, άρα και σε αυτό το μέτωπο πάμε καλά. Έχουμε ήδη διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις που υπήρχαν και προχωράμε.
Να πάμε λίγο στα προβλήματα: Γιατί στο μεταναστευτικό χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες μέχρι να επανιδρύσει η κυβέρνηση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είχε η ίδια καταργήσει; Και τι σηματοδοτεί η τροπολογία που ψηφίσατε για τις ΜΚΟ;
Όπως ξέρετε, παραλάβαμε μία χαοτική κατάσταση στο μεταναστευτικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προφανώς και δεν είχαμε, όπως φάνηκε, μία πλήρη εικόνα της κατάστασης και κυρίως δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα νέα κύματα μεταναστών που έφτασαν στα νησιά μας. Πράγματι, εντοπίσαμε τα λάθη μας και αναδιαμορφώσαμε τη στρατηγική μας, επανασυστήνοντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από εκεί και πέρα όμως οι βασικές μας παρεμβάσεις δεν έχουν αλλάξει. Προχωρούμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, σύντομα θα ανακοινωθούν οι χώροι όπου θα κατασκευαστούν οι νέες κλειστές δομές, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών μας, που πραγματικά έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Παράλληλα, με την τροπολογία για τις ΜΚΟ βάζουμε τάξη στο χάος που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως όμως βάζουμε τέλος σε αυτές τις οργανώσεις οι οποίες, όπως φαίνεται, το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η ανακούφιση αυτών των ανθρώπων.
Και στο ποδόσφαιρο; Προς τι η παρέμβαση της κυβέρνησης σε έναν τομέα όπου υπάρχει το αυτοδιοίκητο;
Υπάρχει κάποιος που να είναι ικανοποιημένος σήμερα από όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πιστεύετε πως η πολιτεία μπορεί να κοιτά απαθής αυτήν τη δραματική κατάσταση; Μια συνολική παρέμβαση είναι μονόδρομος αν θέλουμε να προχωρήσει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου με στόχο να ανακτήσει την αξιοπιστία του.
Πώς κρίνετε τις πρωτοβουλίες που έλαβε ο πρωθυπουργός για το θέμα; Κάποιοι γκρινιάζουν ότι έχουμε ένα νέο μνημόνιο.
Συνιστώ σε όλους ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Οι εν θερμώ κουβέντες και αποφάσεις ποτέ δεν ευνόησαν κανέναν. Οφείλουμε όλοι να ρίξουμε τους τόνους και να κοιτάξουμε μπροστά. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν χρόνιες παθογένειες και αυτό είναι το μείζον για εμένα αυτήν τη στιγμή. Και αν θέλετε, αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση από αύριο. Να μπορέσει να βάλει σε τάξη την αταξία που επικρατεί. Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν.
Σας ανησυχεί η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στα εθνικά θέματα και η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία;
Έχω πει πως δεν ανησυχώ, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Από εκεί και πέρα προφανώς και παρακολουθώ τις εξελίξεις. Πράγματι, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δείχνει μια πρωτόγνωρη προκλητικότητα. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ξέρουμε πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με έναν γείτονα που δημιουργεί προβλήματα. Από εκεί και πέρα έχουμε ξεκαθαρίσει πως θέλουμε να έχουμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας και να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, που θα βασίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελπίζω πως ο κ. Ερντογάν θα αντιληφθεί πως η διατήρηση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι προς όφελος και της χώρας του.
Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη μέχρι στιγμής αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι θα συμβουλεύατε στον Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις πρόωρες εκλογές, για να γλιτώσει η χώρα;
Συμβουλές δεν θέλω και δεν θα δώσω στον κ. Τσίπρα. Θέλω μόνο να πω πως το κλίμα συναίνεσης που έχει υπάρξει στα εθνικά μας ζητήματα, στο θέμα της ψήφου των ομογενών αλλά και στην εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θετικά βήματα για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας με τη στάση που κρατά σε άλλα θέματα δείχνει πως δεν έχει καταλάβει το μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αλλά αυτό είναι δικό του θέμα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Φεβρουαρίου 2020