ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Μαρκογιαννάκη: "Να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στη γαλάζια αλαζονεία του 41%"

Βαγγέλης Στολάκης01 Ιουνίου 2024

Μια εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες η βορειοελαδίτισσα υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Όλγα Μαρκογιαννάκη μιλά στο makthes.gr για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που «φλερτάρουν» με την αποχή λέγοντας πως: «Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία, μια λύση, μια διέξοδος». Η κ. Μαρκογιαννάκη μιλά μεταξύ άλλων για τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ασκεί κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Κυρία Μαρκογιαννάκη, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών τι μήνυμα στέλνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στους ψηφοφόρους;

Έχουμε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα της αλαζονείας του 41%. Να πούμε ένα «ως εδώ» στην ακρίβεια, την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, την αδιαφάνεια και τη συγκάλυψη που έχουν γίνει δεύτερη φύση του συστήματος Μητσοτάκη. Δυνατό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας στην καθημερινότητα, της κοινωνικής κινητικότητας, της αναπτυξιακής εναλλακτικής απέναντι στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και του real estate.

Ειδικά σε εκείνους που «φλερτάρουν» με την αποχή;

Καταλαβαίνω την απογοήτευση, την χαμένη πίστη στις ιδεολογίες και τα κόμματα και το “όλοι ίδιοι είναι”, αλλά δεν το δέχομαι. Αποφασίζουν αυτοί που ψηφίζουν. Οι ζωές μας αλλάζουν όταν τις πάρουμε στα χέρια μας. Δεν μας αξίζουν καλύτερα νοσοκομεία ή σχολεία; Νιώθουμε άνετα με τις ανοχύρωτες πόλεις και τα χωριά μας απέναντι στην κλιματική κρίση; Πιστεύουμε ότι ο μαζικός τουρισμός μπορεί να μας πάει μακριά; Ανεχόμαστε να κάνει δημόσιες σχέσεις στην Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης και η χώρα μας να διασύρεται στα Βαλκάνια; Ας το σκεφτούμε. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία, μια λύση, μια διέξοδος. Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι η αρχή για την αλλαγή που έχουμε ανάγκη.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Ζητάτε από τους πολίτες να σας εμπιστευτούν για να υπάρξει την επομένη ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ. Και γιατί κάποιος να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση;

Το κρίσιμο στοιχείο αυτών των ευρωεκλογών είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στη γαλάζια αλαζονεία του 41%. Αυτό είναι εφικτό μέσα από ένα ενισχυμένο, δυνατό ΠΑΣΟΚ που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και θα ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη Συντήρηση. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη περισσότερο από το βολικό lifestyle του κόμματος Κασσελάκη.

Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθείτε; Σας προβληματίζει που τους τελευταίους μήνες σας θέλουν στάσιμους στην τρίτη θέση; Θεωρείτε πως το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα τις διαψεύσετε;

Πάντα το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις. Αφενός γιατί έχει μια στέρεη εκλογική βάση, αφετέρου γιατί οι πολίτες βλέπουν ότι το σύστημα Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να το κοντύνει, άρα το φοβάται. Δεν διακυβεύεται η κυβερνησιμότητα, αλλά η αλλαγή πορείας, η πίεση προς την κυβέρνηση, η ανάδειξη ισχυρής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Όσο ψηλότερα είναι το ΠΑΣΟΚ, όσο πιο δυνατό βγει από αυτήν την κάλπη, τόσο καλύτερα για την κοινωνία.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες με τους οποίους συζητάτε κατά τη διάρκεια των περιοδειών σας;

Βλέπω μια κοινωνία που ζει στην ανασφάλεια, αναζητά διέξοδο, θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και την επιδείνωση της καθημερινότητάς της. Βλέπω παντού δημιουργικές δυνάμεις, ανθρώπους με αξιοπρέπεια, δημοκράτες με ανησυχίες, νέους με γνώσεις και προσόντα, γυναίκες που θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερα. Βλέπω τις ανάγκες της περιφέρειας να γίνονται πιεστικές από την ερήμωση και την εγκατάλειψη, εξού και είναι υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να δώσει έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, την αποκέντρωση μέσα από μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος μου είναι να μιλήσω και να έρθω κοντά με όσους περισσότερους πολίτες μπορώ, ώστε να μεταδώσω το μήνυμα της αλλαγής πορείας που χρειαζόμαστε στις 9 Ιουνίου.

Τι κομίζει η δική σας υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Όπως και ο πρόεδρός μας και άλλα πολλά στελέχη, εκφράζω τη στελεχιακή ανανέωση, την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, αλλά και την ανάγκη να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, καθώς και η καταγωγή μου (Κοζάνη) και η επιστημονική και επαγγελματική μου εξειδίκευση σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της χώρας και τη δίκαιη μετάβαση σε ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο και αξιοβίωτο.

Σε περίπτωση εκλογής σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η προστασία από την κλιματική κρίση. Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές και περιουσίες, απειλούν να βαθύνουν τις ανισότητες, εξού και χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας. Δεύτερή μου προτεραιότητα η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, η ισότιμη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή αλλά και η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Τρίτη μου προτεραιότητα, η προστασία των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών, που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. Και φυσικά, αγώνας για μια ποιοτική δημόσια παιδεία και μια αποκεντρωμένη δημόσια υγεία, η οποία ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί. Επίσης, η περιοχή της Θεσσαλονίκης χρειάζεται νέο σχεδιασμό στις υποδομές και τα δημόσια μέσα μεταφοράς της, πρόοδο στα σημαντικά της έργα, όπως οι αναπλάσεις στρατοπέδων και η πραγματική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Έργα αναπτυξιακά αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο άτυπο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, έτσι όπως εξελίχθηκε η τελευταία συζήτηση στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ όλων των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έβαλε κατά της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας και κατηγόρησε την ΝΔ για αποτυχία. Εύκολα κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι η αντιπολίτευση λόγω θέσης είναι αφοριστική. Τι θα κάνατε εσείς εάν έπρεπε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Είναι τόσο εκτεθειμένη η κυβέρνηση με το θέμα της ακρίβειας, που ο κ. Μητσοτάκης στριμώχνεται πολιτικά όλο και περισσότερο. Δεν έχει όμως διάθεση να συγκρουστεί με την εγχώρια ολιγαρχία και τα ολιγοπώλια που υπηρετεί. Δεν στοχεύει να μειώσει τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ, γιατί το κράτος υπερ-εισπράττει στις πλάτες των πολιτών, για να μπορεί να αφήνει ανεξέλεγκτες τις εταιρείες εμπορίας τροφίμων, τις τράπεζες, τις εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες για την καθημερινότητα των καταναλωτών, όταν το εισόδημά μας έχει κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση. Έχουμε εγκαίρως προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα όσο διαρκεί η κρίση, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της υπηρεσίας ελέγχων του Υπουργείου Ανάπτυξης, τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή, την φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και εταιρειών εμπορίας τροφίμων, την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από κοινωνικό διάλογο, την χρηματοδότηση δημιουργίας 150.000 νέων κατοικιών με φθηνό ενοίκιο και φυσικά, την παροχή ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μεταξύ των άλλων.


INFO

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κοζάνη, ενώ έλκει την καταγωγή της και από την Κρήτη. Είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι συν-ιδρύτρια νεοφυούς επιχείρησης, που έχει αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς κτηρίων και υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές, καθώς και τεχνοβλαστού (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από τα φοιτητικά της χρόνια ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από το 2022 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι εκλεγμένη Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.