ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλο το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Κυριακή Τσολάκη02 Φεβρουαρίου 2023

Συναυλίες από σολίστες διεθνούς φήμης, έργα πασίγνωστων νέων Ελλήνων συνθετών, θεματικούς κύκλους και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και συμπαραγωγές και συνεργασίες με φορείς της Θεσσαλονίκης και, ευρύτερα, της Ελλάδας και του εξωτερικού περιλαμβάνει το πρόγραμμα συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023.

Κορωνίδα των εκδηλώσεων αποτελεί η συμπαραγωγή του οργανισμού με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση του θρύλου του πιάνου, αμερικανό-ισραηλινού Yefim Bronfam, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20 Απριλίου σε ένα πρόγραμμα με έργα Σούμαν και Μπετόβεν. Η συναυλία ήταν μια πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΘ Χρίστου Γαλιλαία. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιου είδους συνεργασίες. Όταν συ στρατευόμαστε οι φορείς με κοινούς στόχους πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα πράγματα μαζί. Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου έχουμε πολύ καλή συνεργασία και έχετε να περιμένετε και άλλες ανακοινώσεις στο μέλλον», τόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.

Επίσης, άλλος ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης, ο σπουδαιότερος βιρτουόζος του μαντολίνου στον κόσμο, ο Ιστραηλινός δεξιοτέχνης Αvi Avital, ένας «σούπερ σταρ» του οργάνου αυτού όπως τον χαρακτήρισε ο Σίμος Παπάνας θα ερμηνεύσει Ραβέλ, Μπαχ και Μέντελσον – Μπαρτόλντι στις 18 Μαρτίου. Ο ίδιος μέσω βίντεο, αφού βρισκόταν στο Βερολίνο, μίλησε για το υψηλό νόημα που έχει για εκείνον η Θεσσαλονίκη και η κληρονομιά της πόλης.

Μια μουσική βιογραφία του Ραχμάνινοφ

Εξάλλου, φέτος, έτος Ραχμάνινοφ, η ΚΟΘ θα τιμήσει τον μεγάλο Ρώσο συνθέτη και ερμηνευτή με έναν κύκλο εκδηλώσεων – «μουσική βιογραφία», αφιερωμένο σε εκείνον με τρία κοντσέρτα για πιάνο που θα ερμηνεύσουν η Νεφέλη Μούσουρα, ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Simon Trpceki από τη Βόρεια Μακεδονία (1 Απριλίου, 7 Μαΐου και 10 Ιουνίου αντίστοιχα).

Έχοντας τη φιλοσοφία «να προτάσσει τη νέα δημιουργία ως πολιτιστικός φορέας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της η ΚΟΘ θα παρουσιάσει έργα δύο πολύ σπουδαίων Ελλήνων συνθετών που δραστηριοποιούνται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, των Κώστα Χρηστίδη και Κώστα Χατζή.

Στο πρόγραμμα της Ορχήστρας είναι και η συνεργασία με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, η παρουσία με μια συναυλία στην Κομοτηνή, αλλά και η συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον οργανισμό. Ενδεικτικό αποτελεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την ΚΟΘ» στο πλαίσιο του οποίου το σχήμα θα «απλωθεί» σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ισπανία κ.α.

«Έχουμε δουλέψει μαζί πολλοί άνθρωποι με μεθοδικότητα, πέρα από τα ωράρια, με πραγματική κατάθεση ψυχής. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τους αγαπητούς ανθρώπους που στελεχώνουν το ΕΤΟΣ, έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στενά με το δ.σ. του συλλόγου των μουσικών, αλληλοβοηθιόμαστε με τη γνωμοδοτική επιτροπή της Ορχήστρας τους μουσικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους που δουλεύουν πολύ σκληρά καθημερινά και πηγαίνουμε την ΚΟΘ ένα βήμα παραπέρα», επεσήμανε ο Σίμος Παπάνας για τον ευρύτερο προγραμματισμό.

Τα νέα σχέδια

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία της ΚΟΘ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας υποσχόμενος να μιλήσει προσεχώς για τις δράσεις που θα περιλαμβάνει, ανακοίνωσε την αναγέννηση από την ΚΟΘ του διάσημου διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» και στο εξής σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ θα διεξάγεται από τον οργανισμό της Θεσσαλονίκης, ενώ στάθηκε και στις κινήσεις που γίνονται για την πιο τακτική συνεργασία της Ορχήστρας με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. «Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι τα χρήματα που έχουμε για να επενδύσουμε στην τέχνη και στη διάδοση του πολιτισμού προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δουλεύουμε με απόλυτη συνέπεια για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, με φειδώ και σεβασμό, αυτό που μας προσφέρεται κα θέλουμε να το επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο στη χώρα, στο κοινό», πογράμμισε.

Από την πλευρά τους χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ Στάθης Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Κωνσταντινίδης που χαρακτήρισαν την ΚΟΘ «ψυχή» της μουσικής της πόλης, δηλώνοντας την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τους ανθρώπους της.

Το «αγκάθι» της στέγης

Παρόλο το ενδιαφέρον πρόγραμμα και τα μεγαλόπνοα σχέδια της Ορχήστρας όμως «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί για αυτήν το πρόβλημα της στέγης που έχει εδώ και πολλά χρόνια, όπως το έχει αναδείξει και στο παρελθόν το makthes.gr. Όσον αφορά τις εξελίξεις ως προς αυτό ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ Στάθης Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας έχουν γίνει αρκετά βήματα «Προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνούς όλους τους αρμόδιους φορείς γιατί κάποια στιγμή πρέπει να βρει λύση. Έγινε μια τεχνοοικονομική μελέτη της οποίας τα συμπεράσματα επεξεργάζεται το υπουργείο και είμαστε εν αναμονή». Τέλος, ο κ. Παπάνας τόνισε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι για εκείνον η λογική λύση και η βαθιά του πίστη είναι η αυτονόητη στέγαση της ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Θεωρώ ότι με καλή πίστη μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη συνεργασία και από αυτή να επωφεληθούν και οι δύο φορείς. Είμαστε ανοιχτοί σε πολλά και υπάρχει η κατανόηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού ως προς αυτό», κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της ΚΟΘ ΕΔΩ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.