ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα ο πλειστηριασμός των Μύλων Αλλατίνη, πόσοι οι διεκδικητές, τι θα κάνει ο όμιλος Φάις

Νίκος Ηλιάδης18 Ιανουαρίου 2023

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα όσον αφορά το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη στην περιοχή του Ποσειδωνίου και του Μεγάρου Μουσικής, καθώς για σήμερα έχει προσδιοριστεί να γίνει ο ανοιχτός ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για το υπόλοιπο 50% του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι ο πλειστηριασμός είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 16 Νοεμβρίου 2022 αλλά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε εξ αιτίας ενός τεχνικού λάθους.

Ο σημερινός είναι ο δεύτερος πλειστηριασμός, έπειτα από εκείνον που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 για το 25% του ακινήτου. Αυτός γίνεται σε βάρος της “Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ”, η οποία μετονομάστηκε σε Nutriart και κατέχει το εναπομείναν 50%. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 3.204.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλειστηριασμός της 7ης Σεπτεμβρίου αφορούσε το 25% της κυριότητας της έκτασης. Ειδικότερα, επρόκειτο για τμήμα του οικοπέδου 18.291,52 τ.μ. μαζί με τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό. Στον πλειστηριασμό ο οποίος στρεφόταν κατά της υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείας «Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε.», είχε προσέλθει μία μόνον εταιρεία η οποία προσέφερε ένα ευρώ περισσότερο, από την τιμή εκκίνησης του 1.508.000 ευρώ. Επρόκειτο για την εταιρεία ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ (ALL Investments Akiniton) συμφερόντων του ομίλου Φάις, ο οποίος κατέχει πλέον το 50% των Μύλων Αλλατίνη, καθώς περίπου ενάμιση χρόνο πριν, είχε αποκτήσει άλλο 25% του συγκεκριμένου βιομηχανικού ακινήτου από την “Alpha Αστικά Ακίνητα”.

Δύο ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του makthes.gr ο όμιλος Φάις θα συμμετάσχει και στον σημερινό πλειστηριασμό, καταθέτοντας προσφορά. Στην περίπτωση δε, που η προσφορά του γίνει αποδεκτή τότε το 100% των Μύλων Αλλατίνη θα περιέλθει στην κατοχή του, ανοίγοντας συγχρόνως το δρόμο για την αξιοποίηση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου το οποίο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον σημερινό πλειστηριασμό πρόκειται να συμμετάσχει και μία ακόμη εταιρεία η οποία έχει έδρα τη Βουλγαρία και η οποία είχε δηλώσει συμμετοχή και στον προγραμματισμένο για τις 16 Νοεμβρίου πλειστηριασμό ο οποίος τελικά μετατέθηκε για σήμερα. Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει και μια ΙΚΕ η οποία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που το εναπομείναν 50% περιέλθει στη βουλγαρική εταιρεία και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη όσον αφορά την προοπτική αξιοποίησης του ακινήτου καθώς θα υπάρχουν πλέον δύο συνιδιοκτήτες με το ίδιο ακριβώς ποσοστό. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι για ποιο λόγο η βουλγαρική εταιρεία, εφόσον ενδιαφερόταν για το ακίνητο, δεν συμμετείχε στον πλειστηριασμό της 7ης Σεπτεμβρίου 2022 προκειμένου να διεκδικήσει το πρώτο 25% του ακινήτου. Απαντήσεις σε όλα αυτά, βεβαίως, θα δοθούν μετά το αποτέλεσμα του σημερινού πλειστηριασμού.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη έχει χαρακτηριστεί από το 1991 διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής. Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 41.305,50τ.μ. κατά τους αρχικούς τίτλους κτήσης, 35.860,60τ.μ. κατά μεταγενέστερο τίτλο κτήσης του 1987 και 27.752,77τ.μ. κατόπιν διαδοχικών μεταβολών στην έκτασή του.

Στη σημερινή κατάστασή του το ακίνητο αποτελεί πολεοδομικά αρρύθμιστο χώρο και για οποιαδήποτε αξιοποίησή του απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και καθορισμός συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής δόμησης 4,2 που είχε καθοριστεί παλαιότερα ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-4. Σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54τ.μ., εκ των οποίων 1.121,74τ.μ. αφορούν σε υπόγεια/ημιυπόγεια, 987,02τ.μ. αφορούν σε μη διατηρητέα κτίρια που μπορούν να κατεδαφιστούν και 12.434,78τ.μ. αφορούν σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.

Η ιστορία του βιομηχανικού συγκροτήματος

Το συγκρότημα Αλλατίνη μετράει 168 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Φλωρεντία το 1715, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Επί των ημερών της εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος, ενώ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1898 χτίζεται νέο συγκρότημα με κυλινδρόμυλο, φούρνους, μηχανουργεία κ.ά. καθώς και την εμβληματική καμινάδα των 35 μέτρων. Η οικογένεια Αλλατίνη για αυτό τον λόγο εξέδωσε ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Το 1926 ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος, με την εταιρεία να περνάει στα χέρια του Κοσμά Πανούτσου από το Κρανίδι της Αργολίδας, που εμπορευόταν σιτηρά από το εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείτο και στη ναυτιλία. Ο Κοσμάς Πανούτσος, που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Στέφανου Μάνου, υπήρξε επιφανής επιχειρηματίας της εποχής, διατελώντας και πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ πολιτεύθηκε για ένα διάστημα στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επί των ημερών του οι Μύλοι Αλλατίνη επεκτάθηκαν και έζησαν στιγμές δόξας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Καταστροφική πυρκαγιά

Το 1951, όταν ο Κοσμάς Πανούτσος είχε φύγει από τη ζωή, ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά για δεύτερη φορά, όντας μάλιστα και ανασφάλιστος. Τα ηνία ανέλαβαν εκείνη την περίοδο οι κόρες του Μαριέττα Πανούτσου-Μάνου και Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού, οι οποίες το 1964 μοίρασαν την οικογενειακή περιουσία, με την πρώτη να κρατάει τους Μύλους και τη δεύτερη την Κεραμεία Αλλατίνη. Η λειτουργία των Μύλων Αλλατίνη σταμάτησε από το 1980.
Το 1987, ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων Α.Ε., η οποία πωλήθηκε στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου.

Παράλληλα, δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε., η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάζονται κατά το πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη. Ενεργό ρόλο στη συνέχεια διαδραμάτισε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart, για να ακολουθήσει μια περιπετειώδης πορεία η οποία κατέληξε στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης τον Σεπτέμβριο του 2013.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.