ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας για τις νέες ταυτότητες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο, φωτ.)

MakThes Team03 Σεπτεμβρίου 2023

Του Γιάννη Γκουμάκη

Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά των νέων ταυτοτήτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Με συνθήματα, πανό και σημαίες πραγματοποίησαν πορεία σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τις νέες ταυτότητες. Η πορεία ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, κινήθηκε σε Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας και κατέληξε στο ίδιο σημείο. Οι διοργανωτές δεν ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη αλλά κάλεσαν τον κόσμο να μετέχει το επόμενο Σάββατο στις 18.00 στην συγκέντρωση στην Αθήνα.

 Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά των ταυτοτήτων, κατά των εμβολίων και οποιασδήποτε υποχρεωτικοτητας, ενώ ακούστηκαν και υβριστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης, κατά των δημοσιογράφων και του πολιτικού συστήματος.

 Οι διαδηλωτές στάθηκαν στην οδό Τσιμισκή ψάλλοντας τον εθνικό και τον Ακάθιστο Ύμνο, ενώ παράλληλα καλούσαν τις συγκεντρωμένες δυνάμεις τον ΜΑΤ να ενωθούν μαζί τους. 

Άνδρες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την κατεύθυνση προς την Εγνατία σχηματίζοντας μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της πλατείας Αριστοτέλους. Οι διαδηλωτές παράλληλα φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα όπως "Έξω οι λάθρο" και τραγούδησαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. 


 Η πορεία αναμένεται να ολοκληρωθεί ξανά στον Λευκό Πύργο. 




Νωρίτερα έψαλλαν τον "Ακάθιστο Ύμνο", κρατώντας κοντάρια με ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης. 

Μπροστά από το ιστορικό μνημείο της πόλης ήταν η συγκέντρωση στις 19:000. Οι περισσότεροι είχαν μαζί τους ελληνικές σημαίες, σταυρούς και εικόνες και πολλοί φορούσαν ακόμη και μπλούζες της εθνικής Ελλάδος.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας να απευθύνουν ομιλίες στο κοινό, υποστηρίζοντας πως η νέα ταυτότητα είναι το "νέο σφράγισμα μετά το εμβόλιο". "Δε χρειαζόμαστε σφράγισμα. Το μοναδικό σφράγισμα που έχουμε είναι το Άγιο Πνεύμα" βροντοφώναξε ένας ιερέας που είχε το λόγο. Οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον ακάθιστο ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά της νέας τάξης πραγμάτων και υπέρ της πατρίδας και της Ορθοδοξίας.

Στη διαμαρτυρία υπάρχουν πολλά πλακάτ και πανό στα οποία μεταξύ άλλων αναγράφεται "Έλληνες εμπρός και πάλι υπέρ πίστεως και πατρίδος", "Έλληνες, εμπρός ενωμένοι για το νέο 21", "Μακεδονία γη Ελληνική", ενώ σε πανό των υποστηρικτών Κασιδιάρη αναγράφεται "Κι αν δεν υπάρχει δρόμος θα τον ανοίξουμε εμείς".


Στη συγκέντρωση βρίσκονται και αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις όπως οι "KAS ULTRAS", οι υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, η "Εθνική Φάλαγγα", η "Ελληνορθόδοξη Στρατιά" και άλλες.


Αυτή τη στιγμή απευθύνεται κάλεσμα από τους διοργανωτές προς τους συγκεντρωμένους να ενημερώσουν φίλους και μέλη της οικογένειάς τους ότι αν απορρίψουν τη νέα ταυτότητα 3 εκατομμύρια Έλληνες, το μέτρο για αντικατάσταση των ταυτοτήτων δε θα περάσει. Παράλληλα τονίζεται συνεχώς ότι το νέο μέτρο έχει τις ευλογίες της επίσημης εκκλησιαστικής τάξης, ενώ οι διοργανωτές ζητούν από τους συγκεντρωμένους να απορρίψουν τέτοιες πρακτικές.

Μέχρι στιγμής η συγκέντρωση διεξάγεται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.


Ολιγόλεπτη διακοπή στη διαμαρτυρία για την υποστολή σημαίας στο Λευκό Πύργο 

 Οι διοργανωτές και το συγκεντρωμένο πλήθος διέκοψαν για λίγα λεπτά τις εξαγγελίες και τις ομιλίες μέχρι την ολοκλήρωση της έπαρσης της σημαίας Ολιγόλεπτη διακοπή πραγματοποιήθηκε στις ομιλίες κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των νέων ταυτοτήτων στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, όταν άγημα του στρατού με τη συνοδεία της χορωδίας πνευστών, κατέφτασε παρελαύνοντας κάτω από το Λευκό Πύργο για την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας. 

 Οι παρευρισκόμενοι με παρότρυνση των διοργανωτών, στάθηκαν σε στάση προσοχής, έστρεψαν το βλέμμα τους προς το Λευκό Πύργο και απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο μαζί με το άγημα. Κατά την ολοκλήρωση της υποστολής της ελληνικής σημαίας, χειροκρότησαν τους στρατιώτες λέγοντας συνθήματα "Ελλάς Ελλάς ορθοδοξία", ενώ κατά την αποχώρησή του αγήματος απέδωσαν τα εύσημα στους στρατιώτες και είπαν συνθήματα υπέρ του ελληνικού στρατού.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.